Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Új mérföldkő a Julianeumban

Új mérföldkövéhez érkezett a Julianeum (Szent Margit-templom) bővítése. Vasárnap aláírták azt a támogatási szerződést, ami alapján Sopron önkormányzata is segíti az új templom megépítését.

Hivatalosan a Julianeum bővítéséről szólnak az okiratok, valójában azonban új templom épül a Lövérekben. A Szent Margit-plébániának helyet adó több mint százéves villa ugyanis már rég kicsinek bizonyul a hívek számához képest.

Apor Vilmos győri püspök anno csak ideiglenes helyként szentelte fel szentmisék tartására a meseszép épületet, ám ennek már hetven éve. A Julianeum az új templom megépülése után közösségi funkciókat lát majd el a plébánián.

 Páratlan év a plébánián

Vasárnap ünnepelték a templom búcsúját, ez alkalomból dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálta a szentmisét. A Julianeum énekkar ősbemutatót tartott, amikor Rázó Lászlónak ez alkalomra írt négyszólamú Szent Margit-énekét is előadták. Az év folytatása is páratlan lesz: 70 éve avatta XII. Pius pápa szentté Margitot, 70 éve az azóta boldoggá avatott Apor Vilmos győri püspök az ország első Szent Margit-templomaként avatta fel a Julianeumot, ami 40 éve kapott önálló plébániai rangot.


Tegnap dr. Pápai Lajos megyés püspök, Bognár István plébános és dr. Fodor Tamás polgármester látták el kézjegyükkel azt az okiratot, ami újabb forrást biztosít a templomépítéshez.

Sopron 6,5 millió forintért megvásárolja a plébániától a Barátság parkot, ezenkívül 13,5 millió forinttal közvetlenül is támogatja az új templomot. Az erről szóló közgyűlési határozatot egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület még decemberben.

A város és ezen belül a Lövérek városrész új katolikus templomát Supka-Kovács Tamás építész tervezte, 2012 végére elkészült a részletes kiviteli terv is.

Ennek alapján indulhat a kivitelezők versenyeztetése, majd az ajánlatok mérlegelését követően kezdődhet az építkezés a Julianeum fölötti területen. A hatalmas beruházásra már rendelkezésre áll 140 millió forint az egyházi kárpótlásból, 20 milliót az egyházmegye tavaly már elkülönített erre a célra és így tesz idén is, 20 milliót gyűjtöttek és adományoztak eddig a hívek, valamint a város megszavazott 20 milliót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra fagyott egy férfi Sopronban

A 69 éves férfi a lépcsőház alsó szintjén, a földön feküdt. Elsődleges orvosi vélemény szerint az… Tovább olvasom