Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Új kardiológiai részleget avattak

Az ország egyik legkorszerűbb kardiológiai részlegét avatták fel Sopronban, az Erzsébet Oktató Kórházban.
Dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos az ünnepséget követően a Kisalföldnek elmondta, a régebbi koronáriaőrzőt 1993-ban kétszer két ággyal alakították ki, négy ágyat azonban később a gasztroenterológia használta, hiszen a gyomor-és bélvérzéseket is ilyen szubintenzív részlegen kellett kezelni.

A négy ágy azonban már kevés volt a kardiológiának, arról nem beszélve, hogy műszerparkja is elavult. A szakmai elvárások is mások napjainkban, mint tizenhárom évvel ezelőtt, ezért másképp kell kialakítani egy kardiológiai osztályt az európai és az amerikai szabvány szerint is. Ez az úgynevezett háromlépcsős kardiológia.

Az első lépcső az életet mentő részleg, hat ággyal. Ezt további tizenkét ágy szolgálja, ahová kikerül a beteg, de egy integrált rendszeren belül itt még monitorozzák. A harmadik lépcső az úgynevezett hotel rész, ahol már egy kicsit rehabilitálódik a beteg.

Nemcsak új, összesen harminc ágyas részleget alakítottak ki a kórházban, hanem a legkorszerűbb műszerekkel is felszerelték. Így vált lehetővé például az úgynevezett vénás CT koronarográfia, amellyel már nagyon kis elváltozásokat is fel lehet fedezni. Ilyen eljárást Magyarországon csak Kaposváron és a budapesti érsebészeti intézetben alkalmaznak.

Az ünnepélyes megnyitón Rácz Jenő kiemelte, az elmúlt időszakban csak működési kiadásokra mintegy 1300 milliárd forint többlet került az egészségügybe, de ez még mindig kevés. Ezért a rendelkezésre álló forrásokat még hatékonyabban kell elkölteni a betegek javára. Példaértékű, ahogy a soproni önkormányzat teljesíti a kórházzal szembeni kötelezettségét.

A Nemzeti Fejlesztési Tervben az egészségügyet prioritásnak szeretnék nyilvánítani, s ennek megfelelően csupán fejlesztésre ötszáz milliárd forintot fordítanak majd 2007 és 2013 között.

Walter Dezső polgármester többek között arról is beszélt, hogy a kardiológiai részleg kialakítása összesen kétszáz millió forintba került, ebből nyolcvanmillió volt az építőmesteri munka díja – a FÉSZ Rt. volt a kivitelező –, százhúsz millióért pedig a legkorszerűbb műszereket vásárolták meg. A jövőben is mindent elkövet, hogy a kórház a szükséges fejlesztésekhez hozzájusson. A város egészségügyének jövőjéről szólva kijelentette, egy olyan holding létrehozása a cél, amelybe beletartozik a kórház és a szanatórium is.

Berendezések Svédországból

Az Önzetlenül Másokért Alapítvány szervezésében tegnap Svédországból húszmillió forint értékben érkeztek berendezések, eszközök a soproni kórházba. Néhány nappal ezelőtt pedig tizenhat millió forint értékű adományt vehettek át a kórház dolgozói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvetették a gondozóház tervét

A legutóbbi közgyűlésen keresztülhúzták az új szociális gondozási központ létrehozását Sopronban a Kőműves köz 4. szám alatt, annak ellenére, hogy a közbeszerzési eljárást már kiírták. A költségvetésből így körülbelül százharminc millió forint szabadul fel. Tovább olvasom