Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Új élménytúrát indít a Soproni Múzeum

A soproni zsidó emlékek felfedezésre csábít a múzeum legújabb élménytúrája.


„A mélységből kiáltok hozzád Uram! - belvárosi séta a soproni zsidó emlékek nyomában" elnevezésű túrán Taschner Tamás idegenvezető várja a Sopronba látogatókat és azokat a soproniakat, akik szeretnék új szemmel felfedezni városukat.

A múzeum soproni idegenvezetőkkel együttműködve tavaly indította el élménytúráit. A hat különleges séta - Rejtőzködő Sopron, Storno-titkok, Liszt nyomában, Kelták és Sopron, Az égő hegy legendája és a Süt a pék - az idei szezonra kiegészül egy az Ó-Zsinagógát is bemutató új túrával.
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal különleges felvételen az Új utca 22. számú épület látható, 1967-ben. Ekkor fedezte fel Tóth Sándor a lakóházak mögött rejlő középkori zsinagógát. A művészettörténeti munkákat Dávid Ferenc, a régészeti teendőket Tóth Sándor és Gömöri Sándor látták el. Az épület rekonstrukcióját 1972-től Seldmayr János vezette. Az Ó-Zsinagóga a Soproni Múzeum egyik leglátogatottabb kiállítóhelye.


Belvárosi séta a soproni zsidó emlékek nyomában

Sopron szakrális múltjában különleges helyet foglal el a zsidóság története. Zsidó elődeink páratlan hagyatéka az egy utcában lévő két gótikus zsinagóga. A túra a többi zsidó emlék érintésén túl bemutatja a soproni zsidóság életét, példát állít a még ma is modern Dr. Pollák Miksa rabbi életén keresztül és elmesél egy földi poklot megjárt szerelem történetét is. A hozzávetőlegesen egy órás belvárosi séta része az Ó-zsinagóga megtekintése is az Új utcában.

Részletek és bejelentkezés >>

A tematikus városnézések létszámtól független egységes díja csoportonként 8.000,- Ft. A múzeumi belépőjegyeket a látogatókat fizetik, a Sopron zsidó emlékezete túrán az Ó-Zsinagóga 800,-Ft-os teljes árú és 400,-Ft-os kedvezményes jeggyel látogatható.

Megrövidül Az Égő hegy legendája túra

A látogatói visszajelzések alapján a brennbergi túránkat mostantól kis változtatással kínáljuk. Az Égő hegy legendája program időtartama 1 órásra rövidül, a túra változatlanul érinti a bányásztemplomot, a haranglábat, Borbála szobrot és a Bányászati emlékházat. A Központi Bányászati Múzeum élménybányájának megtekintése viszont már nem szerepel a programban.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárd forint támogatás az NYME-nek

A forrást az egyetem szombathelyi duális gépészmérnökképzésére, a soproni Talentum Műhelynek a… Tovább olvasom