Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Új eljárás lehet Globex-ügyben?

Budapest–Sopron - Folytatódik a Globex-ügy. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú tárgyalásának első napján az ügyész az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte és új eljárást kezdeményezett.
Több mint egy éve, 2006 decemberében született meg a nagy port vert Globex-ügyben az elsőfokú ítélet, amely szerint Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a cég egykori vezérigazgatóját, két év hat hónap, Vajda László másodrendű vádlottat, a Globex-csoport egyik tulajdonosát pedig egy év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték.

Azonban egyikük sem került börtönbe, mert az előzetes letartóztatásban és a házi őrizetben töltött időt is beszámították a büntetésükbe. A vádlottakat nemzetközi elfogatóparancs alapján Németországban – Münchenben – fogták el még 1999 januárjában, majd kiadatásuk után áprilisban itthon kerültek előzetes letartóztatásba, amely két és fél évig tartott, ezt követően házi őrizetben voltak 2002 júliusáig.

A Globex-ügy különösen fájdalmasan érintette Sopront, mert 3,3 milliárd forint árfolyamértékű értékpapírjait veszítette el azt követően, hogy kezelésükre 1997 októberében az önkormányzat megállapodást kötött a céggel. Cserébe évi 20–25 százalékos hozamot ígértek. Gyorsan kiderült azonban, hogy milyen felelőtlen volt az akkori döntés, mert a város részvényeit és állampapírjait „eljátszotta" a Globex.

A soproni követelés ellentételeként a város 2000-ben megkapta a félkész Hotel Rózsadombot, amelyet végül több tranzakció, nagy erőfeszítések árán – és sok pénz befektetésével – 2004-ben sikerült eladni. A város formailag tehát lezárta az ügyet, de a pénze elúszott, hiszen a szállodáért kapott nagyjából egymilliárd forintnyi összegnél is többet költött az őrzésre, ügyvédekre, cégalapításra és még ki tudja, mire.

Az elsőfokú ítélet sokakat megdöbbentett Sopronban, mert a bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a Globex vezetői többmilliárdos kárt okoztak Sopronnak. Még azt sem tudták megállapítani, hogy a Globex sajátjaként bánt volna a város részvényeivel, értékpapírjaival. Egy azonban biztos, a vagyon eltűnt, de az elsőfokú tárgyalást vezető bíró – a Kisalföld tudósítása alapján – elismerte, hogy maradtak megválaszolatlan kérdések, gyanús körülmények.

Abban az esetben, ha az ítélőtábla új eljárást indít – erről még nincs döntés –, talán az is kiderül (de erre azért kevés az esély), hogy annak idején miképp került Sopronba a Globex, kik és miért voltak a közvetítők, miért döntött úgy a testület, hogy a Globexre bízzák a város vagyonát. Ezeket a kérdéseket még ma is homály fedi, az érintettek pedig hallgatnak vagy nem a lényegről beszélnek.

Olvasóink írták

 • 11. Jógyerek 2008. február 03. 08:28
  „...egy bizottság dönse el ki kezelje a vagyont...
  A képviselők adták a felhatalmazást vállalva ezzel minden felelősséget és kockázatot!!”
 • 10. egykutyák 2008. február 02. 19:33
  „Jógyereknek! Nem jól tudod! A közgyűlés arról szavazott, hogy egy bizottság dönse el ki kezelje a vagyont. Ez természetesen nem csökkenti az akkori képviselők felelősségét de a lóvé helyesebben a részvények sorsa ott dőlt el. Ott azonban a legjobb ajánlatot nem a Globex tette de valakik pisiszünetet kértek és láss csodát ezalatt a Globextől jött egy fax ami viszont már a legjobb ajánlat volt. Na akkor már csak azok a kérdések vannak hátra ki vagy kik súgtak a Globexnek, magyarul kik és mennyiért voltak az árulók továbbá hol vannak a titkosszolgálatok akiknek a híváslisták alapján tudniuk kéne az igazságot...Az oknyomozó újságírók is kussolnak!”
 • 9. Jógyerek 2008. február 02. 17:10
  „Én baloldali érzelmű vagyok, mégha nemis mindennel értek 100%-osan egyet velük. A jobboldali kormányzés idején is loptak és fecséreltek el közpénzeket mindenféle dologra. Egyet nem szabad elfelejteni, hogy az egész politika a pénzről szól. 70% a mindenkori hatalomé a maradék 30% pedig a másik oldalé és azért a bizonyos 70%-ért megy a harc! Én egészségügyben dolgozom. Anno a jobbosok ígértek nekünk 400%-os emelést... Ebből a 400%-ból még megközelítőleg sem kaptam 40%-ot sem nemhogy négyszázat! Ez csak 1 példa volt amit megigértek és nagyon nem tartottak be...

  A Globex-ügy 1997-ben a Szövetség Sopronért Egyesület és az MSZP által vezetett önkormányzat idején született ez igaz!
  De... ne feledjük, hogy ahhoz, hogy a Globexre bízták a város vagyonát nem egyedül a balosok döntöttek hanem az egész közgyűlés amiben volt FIDESZes, MSZPs, MDFs, stb... városi képviselő is. Úgy érzem, hogy nemszabad feltétlen csak a balosok számlájára írni azt, hogy bukott a város. Ők csak azt hajtották végre amit a közgyűlés megszavazott!”
 • 8. Feri 2008. február 02. 11:52
  „Nem érzem, hogy pocskondiáztam volna. A fenti cikket már elolvastam. Amit írtam ill. idéztem azt úgy is gondolom. Továbbra is az a véleményem, hogy a baloldalon nem a társadalom érdekei az elsők, hanem a "zsíroskenyér". Azt csak sajnálom és elítélem, hogy a jobb oldalon is vannak "éhesek".
  Függetlenül attól, hogy valaki melyik oldalon áll, még lehet lelkiismeretes ember. de úgy vettem észre, hogy a szoclib. oldalon nem sokan vannak. Aki olyan volt, már régen kiutálták a MSZP ill SZDSZ-ből.
  Sajnos én igy látom, és ha nem vagyunk elvakultak, akkor próbáljuk meglátni a másik oldal igazát is!
  A balodal ha nem tud mivel védekezni, előjön az " Orbán katonázással" vagy a szélsőségezéssel. Ezért és csak ezért én is azt szeretném, ha Orbán jobban a háttérbe vonulna.
  Köszönöm”
 • 7. Jógyerek 2008. február 02. 11:04
  „Kedves Feri!
  ha már a pocskondiázásnál tartunk akkor kérlek olvasd el a következő cikket!
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/az_mszp_kiszall_a_kozeletbol/2045672/

  Köszönöm!”
 • 6. Feri 2008. február 02. 10:40
  „,, A Globex-ügy 1997-ben a Szövetség Sopronért Egyesület és az MSZP által vezetett önkormányzat idején született.A pénz visszaszerzésére tett erőfeszítések az elmúlt 7 évben még 1,5 milliárd forintjába kerültek a soproniaknak." 1997-ben is a MSZP székházban dőlt el a kérdés, amit azóta is nyög a város?
  Miért nem történt meg az ügy erkölcsi és politikai tisztázása? Kizárható-e teljesen, hogy mégsem történt bűncselekmény a város vagyonával kapcsolatosan
  Amihez ezek a balosok nyúlnak,arra ráfizetünk!”
 • 5. gusztav 2008. február 02. 06:48
  „Csak azt tudom,hogy a börtöntöl mindenki fél.ha bezárnák mind a kettö bünöst vagy többet és a vagyonukat elkoboznák mindjárt sokan mások is a fejükhöz kapnának.Ha meg "ártatlanok a börtönben mindent elkövetnének ennek bebizonyitására,elvégre volt már rá példa,hogy valaki linkre ült.A vége úgyis az,hogy a portás a bünös amiért beengedte öket a nagyrabecsült Polgármesteri Hivatalba.”
 • 4. hallgatniaranydenemmindenaranyamifénylik 2008. február 01. 10:23
  „Az egyik főbűnöst éppen most mentették fel más ügyben...ő tökéletesen tudja ,hogy kell a háttérben maradni...majd újra és újra visszatérni, és újra és újra megrövidíteni ezt a várost...”
 • 3. colomano 2008. január 31. 10:20
  „Györgyike névnapok az évben: feb 15., ápr. 24., máj 5., dec 9.”
 • 2. Kovács Irén 2008. január 31. 09:24
  „Tisztelt Horváth Ferenc!

  Mit jelent az, hogy Vellai Györgyike? Tessék mondani, miért kell egy cikkben becézni az elsőrendű vádlottat? Szerintem persze semmilyen cikkben sem kell, sőt nem szabad. Hiszen olyan név nincs, hogy Györgyike, csak olyan van, hogy Györgyi. Egyébként általános, hogy a Kisalföldben ilyen és ehhez hasonló hibák vannak. Pl. nagyon bosszant, hogy sokszor nem, vagy csak nehezen lehet megállapítani, hogy mely városról, községről szól egy cikk. A járadékot és a járulékot pedig nagyon sokszor összekeverik az újságírók. Pedig nem mindegy, hogy valamit kapunk vagy fizetünk.”
 • 1. FREDDY/S 2008. január 31. 08:59
  „"Abban az esetben, ha az ítélőtábla új eljárást indít - erről még nincs döntés -, talán az is kiderül (de erre azért kevés az esély), hogy annak idején miképp került Sopronba a Globex, kik és miért voltak a közvetítők, miért döntött úgy a testület, hogy a Globexre bízzák a város vagyonát. Ezeket a kérdéseket még ma is homály fedi, az érintettek pedig hallgatnak vagy nem a lényegről beszélnek." Ha az kiderűl akkor majd lehet igazságról és demokráciáról beszelni, addig nem, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi alapítási ünnepség

Alapítási ünnepséget rendez a Nyugat-magyarországi Egyetem és a szombathelyi Berzsenyi-főiskola… Tovább olvasom