Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Új élet kezdődik a Soproni Petőfi Színházban

Teljesen új társulattal, köztük több pályakezdővel indul majd az évad a Soproni Petőfi Színházban. Az első két évben az a cél, hogy minőségi, szakmailag erős társulatot építsenek.

A 21. évadnyitó társulati ülést tartották pénteken a Soproni Petőfi Színházban. Minden résztvevő a színpadon foglalt helyet, a reflektorok fényében hallhattuk a teátrummal kapcsolatos elképzeléseket.
Miután Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, Fodor Tamás polgármester vette át a szót. Hangsúlyozta, a városvezetés részéről is megvan a bizalom az új vezetés felé. Simon István alpolgármester azt kívánta, a színház kapja meg a soproniak szeretetét.

– Az elmúlt húsz évben döntően olyan darabokat játszottak Sopronban, amiket máshol már bemutattak. Most szakítunk az eddigi hagyománnyal. A színháznak saját, teljesen új társulata van – kezdte Pataki András igazgató-főrendező. – A következő két év feladata, hogy minőségi, szakmailag erős társulatot építsünk. Mindezt természetesen úgy, hogy a nézőket nem inthetjük türelemre,a legjobbat kell nyújtanunk. Amennyiben ebben a két évben megtaláljuk egymást, öt-hét éves „szárnyalás" következhet. A legoptimistábban tíz évre tervezek előre – fogalmazott Pataki András.

 Most szakítunk az eddigi hagyománnyal. Fotó: Magasi
Most szakítunk az eddigi hagyománnyal. Fotó: Magasi


Az új társulatot mintegy harmincan alkotják, akik között sok a fiatal, pályakezdő. A nagyszínházban Steinbeck Egerek és emberek című színművével debütálnak, a darabot Pataki András rendezi. A továbbiakban bemutatják a Kabarét Szűcs Gábor, a Sing, Sing, Sing című musicalshowt Szakál Attila rendezésében. Petőfi Sándor Tigris és hiéna című színművét Katona Imre, a Tamási Áron Ördögölő Józsiás című művéből készült zenés tündérjátékot Pataki András állítja színpadra. A Stúdiószínház a színpadon elnevezésű sorozatban egyebek között Bornemisza Péter Magyar Elektráját adják elő Katona Imre rendezésében, Voltaire Candide című művét pedig Ács Tamás rendezi. A pódiumbérletben lép fel Kézdy György Ákombákom című estjével és ebben a szériában viszik színre Arany János A nagyidai cigányok című vígeposzát Gál Tamás rendezésében.

Az igazgató elmondta, a Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész vezette tánctagozat célja, hogy önálló produkciókat is létrehozzon. Így például két év múlva, a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára egy nagyszabású táncművet szeretnének bemutatni. Az operaműfaj is helyet kap a színházban Oberfrank Péter Liszt-díjas zongoraművész-karmester zenei vezetésével. Az évadnyitón elhangzott, fontos, hogy a gyerekek is találkozzanak a komolyzenével. A színház az épület falain túl is él majd, iskolákba visznek produkciókat, de bemutatkoznak például éttermekben, kocsmákban is.

Az évadnyitó ülés végén megtudtuk, a színházi élettel együtt a büfé is megújul, más vállalkozás üzemelteti majd.

A színészek, alkotók közül többen is Sopronba költöztek már. Papp Attila és Szlúka Brigitta számolt be lapunknak eddigi tapasztalataikról, terveikről. – Augusztus elseje óta vagyunk itt, a város szeretni való, élhető, igyekszünk minél jobban felfedezni – fogalmazott Attila, aki az Egerek és emberekben áll majd először a színpadra. A fiatal művész három éve alkot egy párt Brigittával. A közönség őt a Tigris és hiénában, valamint a Magyar Elektrában láthatja első alkalommal. – Biztos vagyok benne, hogy nagyon fogok izgulni, ugyanakkor várom már, hogy eljöjjön az első előadás – mondta a színésznő.

Olvasóink írták

 • 9. szepenislehetne 2012. augusztus 28. 11:43
  „azért lehetne a kultúrát nem jobbról vagy balról szemlélni, hanem akár, esetleg, netalántán, úgy hébe-hóba - úristen, nem középről!! észnél vagy??? - szóval talán befogadóan közelíteni, hiszen alapvetően arra épül a dolog. a befogadásra. persze lehet választani az elutasítást is, akkor viszont viszontlátásra és valamiből kimaradsz.
  Kedves Vitriol2, dehogy fröcsögés!! hiszen még nem is láthattál előadást az évadban, gondolom felelőtlenül, látatlanul nem fröcsögnél. nem gondolom, hogy magvas gondolataidat alaptalanul tennéd közszemlére a helyi online újság vitruális hasábjain. cáfolni és megerősíteni sem foglak, viszont beszélgetek szívesen (ha szoktál)”
 • 8. vitriol2 2012. augusztus 28. 08:46
  „7. szepenislehetne 2012.08.25. 23:29
  hát igen a fülkés forradalom élcsapata már elérte, hogy minden ami tölük "indul" ki azt a többség elveti.Tudom ez kicsit fájó a fülkés forradalmároknak , pedig a pávatáncos és csapata csak a szépről és sikerekről beszél. Tudod 7-es, megnyertük a hanyatló Eu. elleninditott nemzetközi szabadságharcunkat, a gazdasági élet fellendült, a pávatáncos TEK-je kiszabaditotta a 3 volt rendört, a soroljam még, tovább is van.
  én is ugy kezdtem, "oké a helyi fülkés élforradalmárok részéről megvan a "bizalom",de..."a bérlet vásárlások nem érték (még) el a tavalyi szintet." tehát lehet, hogy Nálad az én beirásom is "fröcsögés" de azért ugye cáfolni beirásom tartalmát nem tudod.”
 • 7. szepenislehetne 2012. augusztus 25. 23:29
  „még el sem kezdődött az évad, de mindenki minőségi alapon kritizál..

  kár, hogy néhányan már nem váltanak bérletet, én örülnék, ha a városomban lenne színház...és csak azért, mert csere van, nem mondanék le a kultúráról! de ha nekik így jó: fröcsögjenek majd a kommentekben "látatlanu"l (értendő itt az anonimitásra és arra is, hogy az előadások látogatása nélkül hallunk majd mélyenszántó elemzéseket) - nem ritka ez, ne tessék megsértődni!!! -

  őőőő, mutatna valaki politika-mentes színházat??? hányadik században találtál?

  tervezni lehet 10 évre..majd elválik.

  és hogy mire van szükség? érdekes nézői megközelítés az XY-díjasok elutasítása. meg ha vmi még nem volt, az inkább ne is legyen?? én örülök, hogy vmi újat is láthatok.”
 • 6. Alpokalja 2012. augusztus 25. 19:21
  „Tánctagozatra, Harangozó-díjas balettművésszel az élen nagy szükség van egy vidéki kisvárosban. A Liszt-díjas karmester nélkül sem élet az élet. A Kossuth-díjas színészekre nem tartottunk igényt... No comment... Egyre több embertől hallom, hogy nem kívánja megújítani a bérletét.”
 • 5. S.Soproni 2012. augusztus 25. 09:28
  „10 évre nem kellene tervezni!”
 • 4. vitriol2 2012. augusztus 25. 07:00
  „Oké a helyi fülkés élforradalmárok részéről megvan a "bizalom", sőt az "arcusi" páros férfi tagja a soproniak szeretetét "kívánta" nekik- tehát a pávatáncos helynökei részéről minden oké- de mit szolnak majd a helyiek az "új színházhoz", azt majd a jövő dönti el..De egy már biztos: a bérlet vásárlások nem érték (még) el a tavalyi szintet.
  "A következő két év feladata, hogy minőségi, szakmailag erős társulatot építsünk" ez a mondat viszont arról árulkodik(szerintem), hogy az "újvezetés" csak a pávatáncos kormányzásának időtartalmára gondolják "szereplésüket" a soproni színházban.
  megj. megszokásból "rögzítve"”
 • 3. bogote 2012. augusztus 24. 23:54
  „az előző társulat nagyon tetszett , meg voltam velük elégedve, ezért nem vásároltam bérletet.”
 • 2. prdr 2012. augusztus 24. 22:58
  „Ha számba veszem a mennyiségi,minőségi és ígérvényi paramétereket,akkor ez nekem ´színházban´ unortodox, és kb.annyi eredménnyel is kecsegtet,mint ´közgazdasági tejtestvére´!”
 • 1. nága 2012. augusztus 24. 21:25
  „Szép sikereket kívánok, hogy mindenki elégedett lehessen, a közönség is és a színház tagjai is. Reméljük, hogy a városi ünnepségeken ugyanúgy szerepelnek majd, mint az előző direktornő idejében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Morvai és Gaudi-Nagy Sopronban

Rendhagyó helyszínen, a Dóczy Lajos utcai garázssoron tartotta pénteki sajtótájékoztatóját Morvai… Tovább olvasom