Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Új csatornarendszer 4,9 milliárdból

Sopron leendő szennyvíz- rendszerének „alapcsövét” rakták le csütörötkön a Virágvölgyben. A város csatornarendszerének bővítése és felújítása 2006 végéig tart, a beruházás 4,9 milliárd forintba kerül.
A Virágvölgyben tegnap kezdődtek meg Sopron csatornahálózatának korszerűsítési munkálatai, délelőtt ünnepélyes keretek között helyezték a földbe az új rendszer „alapcsövét". A munka része annak a 2006 végéig tartó építkezésnek, amelynek során a csatornaépítési munkálatokon túl teljesen felújítják a soproni és fertőrákosi szennyvíztisztítókat is.

A beruházásra kiírt pályázatot a Betonút Rt. és a Délviép Rt. alkotta konzorcium nyerte. Csejtei Imre, a Betonút Rt. projektvezetője elmondta, a csatornázás során a Soprontól északra fekvő területeket 4.400 méteres nyomóvezetékkel, a délkeletre eső településeket pedig 3.800 méter hosszú nyomóvezetékkel kötik be a város szennyvízelvezető rendszerébe.

A víz tisztítására és a keletkező iszapok kezelésére szolgáló vasbeton műtárgyak összes térfogata megközelíti a 27 ezer köbmétert. A tisztítótelep kapacitása napi 21 ezer köbméter, ami távlatilag is elegendő lesz a régióban keletkező szennyvíz tisztítására. A korszerű rendszerrel minden bizonnyal megszűnik a Sopronra időről időre rátelepedő „szennyvízbűzfelhő".

Nem kerülhet szennyvíz a Fertő tóba

A korszerűsítési folyamat befejezése után, azaz 2006-tól nem kerülhet szennyvíz a Fertő tóba, még tisztítva sem. A Fertőrákosi Szennyvíztisztító Telep a jövőben csak olyan előtisztítási feladatot fog ellátni, amelyből a kezelt szennyvizet a Soproni Szennyvíztisztító Telepre vezetik.
Walter Dezső, Sopron polgármestere beszédében kiemelte, bár a korszerűsítési munkálatok később a város egyes területein útfelbontásokkal járnak, úgy érzi, a beruházás „megtérül" azzal, hogy a város szennyvízelvezetése és -tisztítása közel ötven évre megoldottá válik.

Mint megtudtuk, a szóban forgó 4,9 milliárd forint felét az unió környezetvédelmi beruházásokat támogató előcsatlakozási programjából, az úgynevezett ISPA programból fizetik, a másik feléből negyven százalékot az állami költségvetés, tízet pedig Sopron önkormányzata biztosít.

Térkép, Kisalföld és százötven forint

Az alapkővel a polgármester, valamint Csejtei Imre és dr. Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóságának vezetője a földbe helyezte Sopron és környéke térképét, melyen előzőleg bejelölték azokat a helyeket, ahol a beruházás miatt útfelbontásokra kerül sor, ezen kívül egy Kisalföld napilapot és százötven forintot.

Hol is lesz feltúrva?

A szennyvízrendszer korszerűsítésekor a város és a környező települések a következő sorrendben kerülnek sorra: Kópháza, Sopronkőhida, Jánostelepi major, Virágvölgy, Tómalom, Kutyahegy, Bánfalvi út–Hajnal tér, Csalogány köz–Hársfa sor, Kossuth utca, Ágfalvi út, szennyvízcsatorna kihelyezése az Ikva-patakból, Új utca, Baross és Terv utca között az egyesített csatorna szétválasztása, Csengery utca–Arany J. utca között az egyesített csatorna szétválasztása, Pozsonyi út, Homokbánya utca, Koronázódomb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdéses a kastélyszálló sorsa

Továbbra is bizonytalan a nagycenki kastélyszálló sorsa. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által… Tovább olvasom