Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Új bölcsőde épült a soproni Kőműves közben

Negyvennéggyel bővült a soproni bölcsődei férőhelyek száma az önkormányzat nyertes pályázatának köszönhetően.

A pénteki átadáson Fodor Tamás polgármester kiemelte: Sopron gyermek intézményrendszere is, csakúgy, mint a város, töretlenül fejlődik. Ennek egyik ékes példája a most átadott vadonatúj bölcsőde. A teljes beruházás 165 millió forintból valósult meg. A támogatás mértéke 92 millió forint volt, míg Sopron a 48 millió forintos pályázati önrészen kívül további 25 millió forinttal támogatta az eszközbeszerzést.

Az érintett körzeti képviselők nevében Simon István alpolgármester az eseményen elmondta: szerencsések azok a gyerkőcök, akiket Sopronba hozott a gólya, hiszen kiváló körülmények között fejlődhetnek. Jó a város oktatási rendszere, ezt bizonyítja, hogy nincsen olyan gyerek, akit ne vettek volna fel az óvodákba.

Negyvennéggyel bővült a soproni bölcsődei férőhelyek száma. Fotó: Magasi
Negyvennéggyel bővült a soproni bölcsődei férőhelyek száma. Fotó: Magasi


Kocsis Zsuzsanna, az Egyesített Bölcsődék igazgatója köszönetet mondott a városvezetésnek, akik, mint mondta, mindig szívügyüknek tekintették a bölcsődei ellátást. Az elmúlt években az összes bölcsőde valamilyen formában megújult.

A „Csodaország" névre keresztelt Kőműves közi bölcsődében 4 csoportszobát alakítottak ki és így 44 gyermek ellátását tudja biztosítani az önkormányzat. A nettó 493,7 négyzetméter nagyságú akadálymentesített épületben a nevelő munkához szükséges eszközök, berendezések rendelkezésre állnak. A komplex ellátás érdekében kialakítottak egy foglalkoztató és egy sószobát is.

A gondozási egységek két-két csoportszobából, átadó helyiségből és mosdóból állnak. Mindkét egységhez az átadóból nyíló takarítószer-tároló és a kísérők számára toalett csatlakozik. A bejárat mellett egy babakocsi tároló helyiség is helyet kapott. A gazdasági részben találhatóak a szükséges kiszolgáló helyiségek (pl mosoda, raktárak, öltöző, főzőkonyha, tejkonyha). A gondozási egységekhez külön egy-egy játszókert tartozik. Helyet kapott egy kültéri homokozó árnyékolóval, egy kültéri pancsoló, emellett mozgásfejlesztő eszközök, esőbeálló házikó, mászóka-csúszda, valamint mobil játékok. Az udvari játszókertekből nyílóan mindkét gondozási egységhez tartozik egy-egy udvari wc és kerti játéktároló helyiség is.

A beruházással új munkahelyek is létesültek: 1 bölcsődevezető, 8 kisgyermek nevelő, 1 szakácsnő, 2 fő konyhai kisegítő és 2 fő technikai dolgozó alkalmazására nyílt lehetőség. Az új bölcsőde együttműködik a környéken található oktatási-nevelési intézményekkel, megszünteti a területen lévő szolgáltatáshiányt, a város hasonló intézményeiben lévő túlzsúfoltságot, valamint komplex szakmai programján keresztül elősegíti a környezettudatos nevelést.

A szakminisztérium adatai szerint hazánkban az elmúlt három évben 3112 új bölcsődei férőhelyet létesítettek, 2014 végéig pedig várhatóan további 3000 átadására kerül sor. A kormányzat számításai szerint a beruházásoknak köszönhetően összesen több, mint 1000 új munkahely létesül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfi-színház: Két úr szolgája a színpadon

Goldoni Két úr szolgája című komédiájának szombat este 7-kor kezdődő premierjével kezdődik a Petőfi Színház idei évada. Tovább olvasom