Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Új napközi a régi helyett

November elsejétől megszűnik a Segítő Kéz Szociális Szövetkezet által működtetett családi napközi Fertődön.

Ám egy új alapítvány a megszokott formában, de más helyen üzemelteti a bölcsődét.

Fertődön még 2007-ben merült fel a családi napközi létrehozásának gondolata. A térségben ugyanis nagy igény volt a három évnél fiatalabb gyermekek napközbeni elhelyezésére. A kisvárosban a Segítő Kéz Szociális Szövetkezet működtetésében idén nyár elején nyílt meg az Óv-lak nevű bölcsőde. A kezdeményezés jól működött, de időközben számos feltétel megváltozott. Olyannyira, hogy november elsejétől megszűnik az intézmény.

– Pályázati pénzből tartjuk fenn magunkat, ám ezek a lehetőségek jelentősen lecsökkentek – mondta el Ábrahámné Takács Kornélia, az Óv-lak igazgatója. – Szövetkezet lévén nem hívhatjuk le az állami normatívát. Mindezeken felül a térségben több helyütt is működnek bölcsődék, így megnőtt a kínálat, de csökkent a kereslet. Ráadásul az önkormányzati intézményekben ingyenes az elhelyezés. Amikor elkezdtük a családi napközi létrehozását, még nem volt válság, így bizton számíthattunk azokra a szülőkre, akik képesek megfizetni a havi több tízezer forintos költséget. Fájó szívvel azt kell mondanunk: nem tudjuk tovább működtetni a bölcsődét. Az viszont nagy öröm, hogy a térségben mi voltunk az úttörők és leraktuk a családi napközis ellátás alapjait.

Mindez nem jelenti azt, hogy végleg megszűnne a családi napközis elhelyezés Fertődön. November elsejétől ˝A Családi Napközis Gyermekekért˝ Alapítvány létrehoz egy hasonló intézményt. A gyermekeket átveszik és két alkalmazottat tovább foglalkoztatnak. Az alapítvány már jogosult az állami pénzek lehívására, valamint abban is bíznak, hogy a két évre lecsökkent gyes miatt megnő a gyermeklétszám.

– Az engedélyezési eljárás elkezdődött, a jelenlegi állapot szerint minden adott ahhoz, hogy november elsejétől megkezdhessük működésünket – fogalmazott Payritsné Horváth Bernadett, az alapítvány ügyvezetője. – Egy csendes helyen lévő családi ház lesz az otthonunk. Nagy udvar és több foglalkoztatószoba várja majd a kicsiket. Szeretnénk elérni, hogy nálunk a gyerekek úgy érezzék magukat, mint otthon, azaz egy nagy család legyünk.

Payritsné Horváth Bernadett hozzátette: működésük rugalmas lesz, azaz akár fél napra is elhelyezhetők itt a gyermekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatják a színház és a kastély felújítását

A Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) legutóbbi ülésén a kiemelt turisztikai projektek között… Tovább olvasom