Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Úgy lát neki a munkának, mintha eztán már mindig itt maradna

Nagycenk–Fertőboz - Az erdélyi származású, Sopronban élő Kálmán Imre egyetemi lelkész december 15-ével kezdte meg plébánosi tevékenységét Nagycenken és Fertőbozon. Kinevezése, bár határozatlan időre szól, egyelőre átmenetinek tekinthető.
A fiatal atya úgy lát neki a munkának, mintha eztán már mindig itt maradna: hosszú távra tervez. Tervei közt a helyi fiatalokkal való szorosabb kapcsolat kialakítása is szerepel. Közvetlen, természetes viselkedése szembetűnik már az első pillanatban. Kálmán Imre atya nem is papként, inkább barátként fogad.

– Megfigyelhető, hogy az emberek többsége feszélyezetten viselkedik papok társaságában. Nem tudják természetesen kezelni a helyzetet, talán azért, mert nehezen vállalják mások előtt a hitüket, vallásukat – mondja Imre atya, aki ez ellen a maga közvetlenségével tesz. Nyitott, laza, őszinte. Erdélyből, Segesvárról települtek át szüleivel és a testvérével 1990-ben Sopronba. Itt is érettségizett, majd a Győri Hittudományi Főiskolára jelentkezett.

– A magyar–német tanári szak és a teológia egyaránt vonzott. Úgy éreztem, érdemes átadni valamit az embereknek. Az, hogy pap lettem, döntés eredménye. A jó Isten az, aki hív, és megadja az erőt is a feladathoz. Amikor egy férfi és egy nő összeházasodik, akkor is döntést hoznak, amihez aztán igyekeznek tartani magukat. A lépés ugyanaz – mondja.

Kálmán Imre atya Nagycenken is fiatalságának és tettvágyának minden lendületével teljesít szolgálatot.

Kálmán Imre sokszínű személyiség. A lelkészi munka mellett a Vatikáni Rádió külső munkatársa, a római Pápai Szalézi Egyetem végzőse kommunikáció szakon.

– Számomra a legkedvesebb feladat a fiatalokkal való foglalkozás. Az egyetemen is igyekszem a hallgatóknak megmutatni, hogy a kereszténység a mai fiatalok számára is élhető életforma. A 30–40 fős csoportunk kapocs az otthonról elszakadt egyetemistáknak, ahol közösségre, társakra találnak. Ezt a munkát nem szeretném veszni hagyni, ugyanakkor teljes odaadással vetem bele magam a nagycenki lelkipásztori munkába is. Karácsonykor a nagycenki hívek hozzáállása lenyűgözött, örültem, hogy fiatalok is szép számban jelen voltak a szentmiséken. Szeretném, ha az ifjúság még nagyobb teret kapna a helyi egyházközösségben, hiszen annak csak így van jövője. Így ápolhatjuk a szülők és nagyszülők által megőrzött hagyományokat.


Ismerkedés

A Nagycenki Nyugdíjasklub következő összejövetelén, január 29-én, kedden délután öt órakor Kálmán Imre atya lesz a vendég. A rendezvényen a szentmisék adta kereteken túl közvetlenül ismerkedhetnek meg az érdeklődő hívek lelkipásztorukkal.

Olvasóink írták

 • 6. ERKDP 2008. január 06. 20:23
  „Semmiség Anya! Majd úgyis azzal jön, hogy azért "támadják", mert baloldali, pedig rájöhetne, hogy szimplán azért, mert unalmas, közhelyes és arrogáns (vonatkozik ez az eddigi összes hozzászólására). Jó lenne, ha pártállástól, világnézettől függetlenül mindenki szót emelne az ilyen dolgok miatt. Legyen már kulturált a fórum! A nem tetszést és az egyetnemértést emberi módon is elő lehet adni, csak akarni kell, nem fröcskölődni...”
 • 5. Anya 2008. január 06. 14:47
  „Köszi ERKDP.Legalább nem nekem kell ezt leirnom.
  Mégegyszer köszike!!!!!”
 • 4. ERKDP 2008. január 06. 00:16
  „Jajj ,de jó, hogy feltűnt itt is az örökös beszólogató! Igaz a közhelyeit most megspórolta... Három mondatot írt, de jobban sugárzik belőle az egyházellenesség, mint egy kommunista propaganda-anyagból. Javaslom, olvassa el az idős hölgy 100. születésnapjáról szóló cikket is, hátha abba is belefér egy kis "újtöbbségűcsapatozás" vagy "balsikerdíjazás"... ... nevetséges! (Nem vagyok katolikus, még mielőtt az lenne a válaszban, nem is az Egyház védelmében írok, csak borzasztónak találom ezt az ellenséges modort...)”
 • 3. joco 2008. január 05. 20:27
  „Anya :miért ment el az igazgatoi állásbol?Kedves "egyetemi lelkész" az emberek megszokásbol viselkednek " feszélyezetten" egy pap elött, mert ezt az alázatosságot " nevelték" beléjük a hittanorákon és egyéb egyházi ceremonián. Ezzel nem azt irom, hogy Ön is hibás, hanem az egész katolikus egyház.”
 • 2. Anya 2008. január 05. 15:37
  „Egy évig volt a Szent Orsolya igatgatoja a gyerekek és a szülők is nagyon tisztelték és szereték nagyon sajnáltuk mikor elment az iskolától de az ÚR jóhelyre vezényelte.Sok sikert kívánunk a munkájához.Isten segítse utját.”
 • 1. egy keresztény lány 2008. január 04. 19:32
  „Én peresztegi vagyok és mikor a mi papunk kórházba került, akkor Kálmán Imre atya misézett nálunk. Elkezdtem igazán figyelni, érdekelt amit mondott és nagyon örültem mikor misére mehettem. Én örülék, ha Peresztegen is ő lenne.
  Egy 19 éves lány”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az összefogás oldhatná a feszültséget

Hegykő - Az 1350 lelket számláló Hegykőn nem mindig telt súrlódás nélkül a 2006 októberében… Tovább olvasom