Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

˝Udvarolni kell a nagyasszonynak˝

Sopron - Igrecz Katalin, a bánfalvi fiókkönyvtár vezetője, bár Balaton-parti lány, csecsemőkorától Sopronban él, így ismeri annak minden zegzugát. Előnyeivel és hibáival együtt rajong a hűség városáért.

– A magyarországi városok között Sopron a nagyasszony – kezdi a választ a kérdésre, mit szeret a lakóhelyében leginkább. – Mondhatnám azt is, hogy díva, de ennek van egy pejoratív felhangja. Sopron tehát a nagyságos asszony, aki először csak az azonnal szembetűnő szépségét mutatja meg, és csupán hosszas udvarlás után enged valakit közel magához. Ez az a város, amely nem lebbenti fel azonnal fátylát, csak aki időt szán rá, az ismerheti meg teljességében. A Fő teret, a templomait megláthatja bárki, de csak a türelmes vendég találhatja meg az eldugott utcákat, a rejtett átjárókat, az erdei kápolnát. Sopron érdemes az udvarlásra, mert a hajdani megyeszékhelyről két évezred kacsint vissza a szemlélődőre. Nem kell elmenni Rómáig, mert itt vannak a római kori emlékek. Itt van a történelem ezer szelete. És itt szeretni lehet az egyszerű babstercet is, amire jól csúszik a soproni bor. Ez az a város, ami – akár egy titokzatos úrinő – sokáig fogva tartja az embert. Még az is elnézhető neki, hogy lyukas a cipője, mert hát foltoznivalóból van elég. Nem tudunk rá haragudni – akárcsak egy szép asszonyra, ha elkésik –, mert annyi örömet szerez nekünk – tette hozzá.

Igyekszem meglátni és láttatni Sopron értékeit, és igazi lokálpatriótaként gyorsan elfelejtem a város hibáit – mesélte Igrecz Katalin.
Igyekszem meglátni és láttatni Sopron értékeit, és igazi lokálpatriótaként gyorsan elfelejtem a város hibáit – mesélte Igrecz Katalin.

Katalinnak az fáj leginkább, hogy a történelmi falak sem tudták megmenteni Sopront az egyre inkább eluralkodó amerikanizálódástól, a vedd meg és dobd el szemlélettől. – Szomorú, hogy ebben Sopronnak csak közvetítő szerep jut, pedig régen ez a város híres volt mesterembereiről, a malmokról, a városvédőkről. Mára eltűnt az ipar, a mezőgazdaság, csak a szolgáltatás maradt és az egyre nagyobb munkanélküliség. Mindent pénzzel mérünk, a városon belül meglátszik, merre járt vagyonos befektető, és merre szegényes a kassza. A régi katonaváros, a selmeci akadémiát befogadó Sopron, a tudósokat adó határváros ma sem adhat alább a régi igényességéből. S hogy vannak-e kedvenc helyeim? Csak azok vannak. Szűkebb hazámban, Sopronbánfalván minden adott a feltöltődésre. Más kirándulni jár oda, ahol én élek. Szeretek ebben a festői környezetben lakni, s szeretem a város festőit is. Igyekszem meglátni és láttatni Sopron értékeit, és igazi lokálpatriótaként gyorsan elfelejtem a város hibáit – mesélte Igrecz Katalin.

Olvasóink írták

 • 7. sagem 2009. augusztus 07. 21:15
  „fmarco-nak! Sajnos nem mindenki lokálpatrióta, és nagyon sokan úgy élnek a gyönyörű városotokban, hogy tudatában sincsenek annak a szerencsének, hogy oda hozta őket a gólya, és mit kaptak ezáltal. Nekem megcsillantotta a "nagyasszony" a szépségeit, és amíg élek, visszavágyok! Sajnos nem olyanok a lehetőségeim, hogy mehessek, de a remény hal meg utoljára! Minden jót kívánok Neked, és vigyázzatok a szépséges városotokra, örüljetek, hogy minden nap azokon a köveken járhattok, amin én csak álmaimban járok!”
 • 6. valakivalaki 2009. augusztus 06. 21:08
  „Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy a Kisalföld interjút készített Igrecz Katalinnal. A cikk nem tér ki arra, hogy Kati mennyit tesz Bánfalváért: a Hajnal - tér rendbetétele, farasngi bálok, emlékezetes búcsúi pillanatok , templomos napok, biciklitúra, kirándulás, és most a Mária szobor felújítása. Biztos, hogy ki is felejtettem valamit! Kati nélkül más lenne Bánfalva. Köszönöm Kati, jó egészséget kívánok Neked!”
 • 5. sme 2009. augusztus 05. 18:58
  „Imádom Sopront, a legszebb magyar város!”
 • 4. Csabazs 2009. augusztus 05. 17:36
  „sagem!#

  Mint soproni születésű és itt élő, köszönöm a szép elismerő szavakat!”
 • 3. fmarco 2009. augusztus 05. 11:05
  „Én az előttem hozzá szólónak is szeretnék köszönetet mondani a szép szavaiért. Én soproni születésüként is azt érzem, hogy az itteniek - talán - lokálpatriótábbak, mint máshol, és érdeklődőbbek egy hangyányit a saját városukért. Sokan imádjuk Sopront. Én személy szerint mindig örülök, ha nem idevalósiak pozitív véleménnyel mennek el városunkból, és térnek később vissza. Remélem egyre több polgártársam érzi magáénak ezt a dívát, és együtt tudjuk egyre csínosabbá varázsolni mások számára is.”
 • 2. sagem 2009. augusztus 05. 09:44
  „Tökéletesen igaza van Igrecz Katalinnak a "nagyasszony" hasonlatban. Háromszor jártam Sopronban, mint turista, lenyűgözött a Főtér, kiábrándított a Várkerület (akkor!). Később gyakori vendég lettem a városban, és egy igazi lokálpatrióta volt a kalauzom, aki szinte minden kőről tudott valami érdekeset mesélni. Nekem is lettek "kedvenceim" pl. az Árvaház köz, az Esernyős ház, a Halász utcában egy szép épület, az Orsolya tér, és alapjában véve maga a fölrajzi környezet, a domborzati viszonyok. Azután néhány évig laktam is a városban, és elmondhatom, hogy minden zeg-zugát megismertem. Csodálatosak a Lövérek régi házai, villái. És mindenütt a zeg-zugos utcák! Laktam én is Bánfalván, és a mellékelt kép önmagáért beszél, de hozzátenném a Hősi Temetőt, és a csodálatos hegyeket, amiket a kezünkkel érinthetünk, ha csak végigmegyünk az utcán! Mit is mondhatnék még? A soproni emberek igazi EMBEREK, nagyon kedvesek, ha egy idegent megszólítok az utcán, nem úgy néz rám, mint egy marslakóra, bármiről lehet beszélgetést kezdeményezni pillanatok alatt! A szívem mindig visszahúz!”
 • 1. C-Dúr 2009. augusztus 04. 16:51
  „Ami azt illeti, szenzációsan jól néz az Igrecz katalin. Mondandója pedig egyenesen zseniális, szívből jövő és őszinte. Példát vehetnének róla a politikusok. Az újságírónő pedig remekül foglalta össze a lényeget. Szeretném, ha még több lokálpatriótát nyernének meg ezáltal...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két év az utazó bűnözőnek

Sopron - A Soprontól mintegy 430 kilométerre fekvő Újkígyóson lakott az a 23 éves fiatalember, aki… Tovább olvasom