Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Udmurtföld bemutatkozik az AMI-ban

A finnugor nyelvcsaládhoz tartozó udmurtok egyetemi képzőművész-hallgatóinak alkotásaiból nyílik kiállítás Sopronban. A főszervező szerint a kulturális együttműködés első lépcsője lehet a gazdasági vonatkozású előrelépéseknek is.

Udmurtföld az Orosz Föderáció egyik tagköztársasága, fővárosa, Izsevszk a Kalasnyikov-gyárról híres. Ezúttal a főváros a békésebb oldaláról mutatkozik be Sopronban: az izsevszki állami egyetem képzőművész-hallgatóinak festményei és grafikái láthatók szerdától március 31-ig a Deák téri Alkalmazott Művészeti Intézetben. A megnyitót délelőtt 11.30-kor tartják.

Mészáros György intézetigazgató és Pető Veronika grafikushallgató az udmurt kiállítás előkészülete közben. Fotó: Magasi Dávid
Mészáros György intézetigazgató és Pető Veronika grafikushallgató az udmurt kiállítás előkészülete közben. Fotó: Magasi Dávid


A kiállítás főszervezője dr. Pusztay János, a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi Savaria Egyetemi Központja uralisztikai tanszékének vezetője. A professzort az udmurt állami egyetem díszdoktorává avatta 2011-ben.

A Kisalföld érdeklődésére dr. Pusztay János elmondta: az udmurtok a finnugor nyelvcsalád tagjai, lélekszámuk nem éri el az egymilliót. Mint nyelvész több mint két évtizede tart szakmai kapcsolatot az ottani egyetemmel. A képzőművészeti hallgatók táborozáson vettek részt a Balatonon, s eljöttek egy soproni kiállítás megnyitójára is, amelyet az Alkalmazott Művészeti Intézetben rendeztek nemrég. Akkor vetődött fel a gondolat, hogy udmurt tárlatot szervezzenek.

Az AMI igazgatója, Mészáros György örömmel üdvözölte az ötletet. Szerinte most érkezett el a pillanat, hogy a soproniak és a környékbeliek az Urál környéki nép tehetséges fiataljainak munkáit lássák. – A fiatalokra kell építenünk, s ha van kulturális együttműködés, az idővel akár a gazdasági életre is kölcsönös pozitív hatást gyakorolhat. Az orosz–magyar új kapcsolatokban a finnugorság lehet az egyik összekötő erő, miként azt se feledjük, hogy nyelvi rokonaink igen gazdagok nyersanyagokban, energialelő helyekben – zárta a főszervező, dr. Pusztay János.

Olvasóink írták

  • 1. nága 2012. március 21. 10:33
    „Örülök, hogy olyanokkal is ismerkedhetünk, akik arra fele élnek, ahonnan mi is származunk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versmondó stúdió indul Sopronban

Középiskolásoknak, egyetemistáknak és felnőtteknek városi versmondó stúdió indul. Tovább olvasom