Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Tűzvész után Nagycenken

A nagycenki Gyár utca családi házában egy hete bekövetkezett tűzvész után megmozdult az egész falu, hogy mielőbb újra saját otthona legyen a kétgyermekes Vadas családnak. A polgármester gyűjtést is kezdeményezett a számukra.
Nagycenken egy hete az összefogásról szólnak a hétköznapok: a helybéliek közül ki pénzzel, ki építőanyaggal, ki pedig saját munkaerejével segít a bajba jutott Vadasékon. Mint azt hírül adtuk, múlt héten szerdára virradóra, eddig tisztázatlan okból, tűz ütött ki a nagycenki család házában.

Mindent elölről

A leégett családi ház napok óta szorgos munkától hangos: Vadas József (36) a tetőzet rendbetételén fáradozik, míg társai a ház különböző helyiségeiben kőműveskednek, illetve villanyhálózatot szerelnek.
– A tűzzel a két kezem munkája veszett semmibe – mondja az egy szusszanásnyi pihenőt tartó Vadas József. – Annak idején asztalosmesterként magam készítettem a ház ablakait, ajtóit, a bútorokat. Most minden odalett, kezdhetem elölről az egészet. De az erőt ad, hogy nem vagyok egyedül: a faluból mindennap tizenöten-húszan jönnek segíteni. Akadnak olyanok, áldja meg őket az Isten, akik ételt-italt hoznak az építőknek. Mindenkinek csak köszönettel tartozunk: megható az az összefogás, amelyet a család és a nagycenkiek, valamint a faluvezetés részéről tapasztalunk...

Pszre talán elkészül

Az egy hete bekövetkezett tragédiát követően a falubeliek csütörtökön már hozzá is fogtak a ház külső-belső tisztításához, pucolásához. Az önkormányzat azonnali félmilliós gyorssegélyének – no meg a nagycenkiek pénzbeli adományainak – köszönhetően pénteken már az új tetőzetet is beszerezhették. A szombat óta tartó ácsmunkák lassan a befejezéshez közelednek: ha minden jól megy, hamarosan a cserepek is a helyükre kerülhetnek.

– Úgy számoljuk, ilyen intenzív munka mellett ősszel már be is költözhetünk a házba – tekint szét az egyelőre még csatatérnek látszó otthonában a családfő. – Addig nagyfiammal a sógoroméknál, Lukácsi Józseféknél leltünk átmeneti otthonra, míg feleségem a kisebbik sráccal a közelben lakó anyósoméknál kapott helyet. Kényeztetnek minket itt is, ott is.

Szabadságot vettek ki, hogy segítsenek

A nagycenki születésű, de évek óta Sopronban élő Balaskó Tamás szabadságot vett ki, hogy részt vegyen Vadasék házának új villanyhálózata kialakításán. – Öcsémnek, Lászlónak jó barátja József, így természetes, hogy én is felajánlottam a segítségemet – mondja a fiatalember.

Tamási Csaba kertész is szabadságot kért munkahelyén, hogy Vadaséknál segítse a helyreállítást. Kőművesmunkát végez. – Ahol szükség van rám, ott segítek. Most például a tűz keletkezésének helyén, a kazánház átalakításán dolgozunk. Nagyobb ablakot teszünk az eddigi helyébe – lapátolja a törmeléket rendületlenül a jótevő. – Mindnyájan érezzük, itt csak összefogással lehet előrébb jutni, ezért jókedvűen megy a munka...

Gyűjtés a családnak

A polgármester, Udvardi Imréné gyűjtést kezdeményezett a Vadas család megsegítésére. Jelenikné Töreki Angéla rokkantnyugdíjas átérzi a bajbajutottak nehéz helyzetét: – Szerencsére velünk nem történt hasonló, de abban biztosak vagyunk, hogy most elkél a segítség – fogalmaz Angéla. – Mint sokan mások, mi is elhelyeztünk egy bizonyos összeget a nagyboltban kihelyezett üveggömbbe, lányunk pedig, aki a takarékszövetkezetben dolgozik, a Vadasék támogatására megnyitott bankszámlára adott pénzt. Mindnyájan szívből kívánjuk, hogy a jóravaló, kétgyermekes család mielőbb talpra álljon.

Számlát nyitott a faluvezetés

Nagycenk önkormányzata a Pereszteg és Vidéke Takarékszövetkezetnél számlát nyitott a bajba jutott Vadas család megsegítésére. A jótevők az 59400309-10000520 számú számlára tehetnek felajánlásokat. Udvardi Imréné polgármester elmondta: nemcsak Nagycenkről, hanem a környező településekről is érkeznek folyamatosan ajándékozási megkeresések. A mindent elölről kezdő család telefonon egyeztet majd az önzetlen segítőkkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztriába járnak strandolni

A soproni strandok színvonala elmarad a szomszédos ausztriai, de a környékbeli fürdőkétől is.… Tovább olvasom