Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Tűzvédelmi hatósági ellenőrzés

A tűzoltóság tűzvédelmi hatósági célellenőrzést tartott a Deák téri panelházak gépészeti felújításával kapcsolatban. A szakemberek javasolják a födémszerkezet alulról történő vakolását vagy tűzálló gipszkartonnal való borítását.

– A Deák téri panel lakóépületek belső gépészeti felújításai nem kötöttek építési engedélyhez, így a tűzoltóság előzetes szakhatósági bevonása nem is volt indokolt. Közérdekű panaszbejelentés nyomán rendeltünk el e tekintetben mégis célellenőrzést – tudtuk meg Csuka Zsolt alezredestől, a soproni tűzoltóság parancsnokától. (Előzmények: Ég és csöpög a tömítőanyag, Kisalföld, 2007. május 18.)

– Az ellenőrzésen megállapítottuk, hogy az új víz- és szennyvízvezetékek esetében a csatorna anyaga tűz bekövetkeztekor önkioltó, a vízvezetéké pedig átlagos gyúlékonyságú. A födémáttöréseknél ugyanakkor mintegy öt–hét centiméteres zsákos beton, alulról négy centiméter vastag hőszigetelő lemez szolgál bennmaradó zsaluként. A tűzvédelmi előírásokban szereplő műszaki paraméterek közül a félórás tűzállósági érték tehát biztosított, vagyis az aknákat „nem éghető" anyagú födémszerkezettel látták el. A tűzoltóság emellett javasolja, hogy a fokozott biztonság érdekében a födémszerkezetet alulról vakolással vagy tűzálló gipszkarton borítással is lássák el.

Lakógyűlés várható

– Gyakorlatilag az 1969-ben épült ház alsófödém-szigetelésének teljes cseréjéről lenne szó, amely beruházás mintegy nyolcmillió forintba kerül – mondta mindezzel kapcsolatban Németh Imre közös képviselő. – A száztizenkét családot érintő kérdést lakógyűlés elé terjesztem, a szabadságolások miatt várhatóan a nyár végén, ősz elején. Kedvező döntés esetén pályázatot nyújtunk be a finanszírozás támogatására az önkormányzathoz.

Megfelelő a technológia

– Örülünk, hogy független szakértőként a tűzoltóság megállapította, az általunk felhasznált anyag és az alkalmazott technológia mindenben megfelelt az érvényben lévő előírásoknak, szabványnak – fogalmazott tömören a kivitelező cég vezetője, Gyurátz László.

Fokozni kell a biztonságot

A ház egyik lakója, Lajtai József egykori tűzoltóparancsnok azonban hozzátette, a jelenlegi állapotot még nem tartja megfelelőnek. – Nem tűzgátló, hanem csak nehezen éghető, illetve mérsékelten tűzveszélyes hőszigetelő anyagot építettek be. A födémszigetelő anyagok gyártójával és forgalmazójával felvettem a kapcsolatot. A tőlük kapott faxok egyértelműen utalnak arra, hogy alulról történő vakolással kell fokozni a tűzvédelmi biztonságot.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szakorvos vezeti a traumatológiai osztályt

Dr. Klára Tamás (46 éves) ortopéd és baleseti sebész főorvos személyében új vezetője van a soproni Erzsébet-kórház traumatológiai osztályának, ahol az ellátás palettája a tervek szerint a sportsebészettel is gazdagodik. Tovább olvasom