Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tűztoronymozi: Szabó István filmrendező is vendég lesz

Sopron - Szabó István és Stefan Ruzowitzky Oscar-díjas filmrendezők is a Tűztorony mozi vendégei lesznek. A rendezvény július utolsó hetében ígér tartalmas programot a filmek szerelmeseinek.
Az igényes szórakozásra vágyóknak kedveznek a szervezők július 25-e és augusztus 2-a között, amikor is először rendeznek szabadtéri mozit a Tűztoronynál, a városfal melletti teraszon.

A Tűztorony mozi tartalmas programot ígér a fimek szerelmeseinek.
A Tűztorony mozi tartalmas programot ígér a fimek szerelmeseinek.


– Nagy filmrajongó vagyok, imádom a mozit, régi álmom válik valóra a soproni szabadtéri filmszínház megrendezésével – árulta el a rendezvény ötletgazdája, Klaus Sommer. – A helyszín nem volt kérdéses. Noha Sopron gyönyörű belvárosa kiválóan alkalmas színvonalas kulturális események lebonyolítására, azt gondolom, nem aknázzák ki megfelelően ezeket a lehetőségeket. Tavaly jött a Tűztorony mozi ötlete s alapos szervezőmunka után a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatóságával karöltve idén már meg is valósulhat az álmunk – sorolta a főszervező.

A Tűztorony mozi nem akármilyen rendezvény, unikumnak és igazi filmcsemegéknek számító produkciókat láthat a nagyérdemű. A filmek elsősorban Ausztria és Magyarország kultúrtörténeti érdekességeiről szólnak. Időtlen klasszikusokat éppúgy bemutatnak, mint az osztrák és a magyar mozi legújabb alkotásait, de előbányásznak ritkán látott némafilmeket vagy régi filmkincseket is az archívumból.

„Tornyok és filmek mesélnek történeteket. Emberekről, kultúrákról és sorsokról." Ez a Tűztorony mozi mottója, mely olyannyira megragadta Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt, hogy maga is tiszteletét teszi a soproni moziünnepen. Rajta kívül több jeles rendező is jelezte részvételi szándékát, a szervezők várják Ausztria legújabb Oscar-díjasát, Stefan Ruzowitzkyt, Burgenland leghíresebb rendezőjét, Wolfgang Murnbergert, de a románok népszerű rendezőjét, Radu Gaberát is. A programot napi tematika szerint kínálják a közönségnek. Egyebek mellett lesz fesztiválnap, ami a bor és a filmek kapcsolatáról szól, más napon a némafilmek kerülnek a középpontba, de szó lesz a Monarchiáról is a Volt egyszer egy kétfejű sas címet viselő témaesten.

A Tűztorony mozi kilenc napon át várja a látogatóit. A program esténként fél 9-kor a meghívott vendégek előadásával, beszélgetéssel kezdődik,
majd sötétedés után, 9 óra körül forogni kezdenek a kópiák. A helyszín a városfal mellett található terasz a Tűztorony árnyékában, ahol nemcsak filmek, hanem a kitelepülő és bemutatkozó éttermek jóvoltából gasztronómiai különlegességek, borbemutató is várja a kultúrakedvelőket. A szervezők bíznak abban, hogy sokan eljönnek Sopronba a határon túlról is. Így a program nemcsak a városban élőknek nyújt kikapcsolódást, de hozzájárulhat a turizmus fellendítéséhez is. További információk a www.tuztoronymozi.eu internetes oldalon olvashatók.

Olvasóink írták

 • 9. stef 2008. június 09. 14:06
  „Nem tudom miben akkora különlegesség ez? 50 éve is volt már szabadtéri mozi! ez most ua. átgyúrva! Vagy tévedek? Egyébként üdvözlöm az ötletet, hajrá lássuk a medvét!”
 • 8. peiso 2008. június 06. 13:29
  „Részemről oké. Emailcímem: peiso@citromail.hu. A tegezés részemről nem otrombaság, hanem a net, mint plattform egyik sajátossága.”
 • 7. Valaki 2008. június 06. 10:42
  „Lesz még más ügynök is a meghívottak között? :)))”
 • 6. Bandiras 2008. június 06. 10:07
  „Peiso, szívesen elmondom Önnek (nemtom, miért tegez, talán ismerjük egymást?), mit tettem eddig, de ugye nem gondolja komolyan, hogy ezen a fórumon ezt megteszem. Írjon egy telefonszámot, vagy talákozzunk személyesen, és akkor számba veszem az életem, ha tényleg kíváncsi rá, és ez meggyőzné annak igazságáról, amit írtam, bár szerintem nincs köze hozzá. Alábbi, Kincs Gy. féle hozzáröffenést olvasva, gondolom, megért engem...
  Üdvözlettel”
 • 5. hmm.... 2008. június 05. 21:24
  „Kincs Gy.
  Eltévedtél!!! Ez nem az msn.Kár nevetségessé tenned magad ,bár lassan megszokott,hogy néha ide is betévednek a hozzád hasonló értelmetlen zagyvaságokat produkáló tanulatlanok.”
 • 4. Kincs Gy 2008. június 05. 20:06
  „Bandiras, Te láthatóan valami egésszen különleges teheccsége vagy a helyi Kulturális Életnek.
  Eggyüttérzek veled, mert én is ilyen vagyok, mint Te.
  Én konkrétan többször kacsingattam a sok teheccségtelen mindenki másnak, aki nem én vagyok, hogy például a tárgyak lefelé essenek, aztán jött valami köcsög (Nyúton vagy mija neve), és most assziszi a kis buzi, hogy szentferenc.
  Csalódtam a kis genyóban is, és ezzel eggyütt a fizikában is. (Le vele! - ha már gravitáció.)
  Errőlennyit.”
 • 3. peiso 2008. június 05. 12:48
  „Bandiras, ez a különbség közted és Sommer úr között. Ő nem csak beszél, hanem tesz is Sopronért! Amúgy egy jó ötlet, általában több fejben is megfogan, lásd a találmányokat pl. telefon stb. A tűztoronymozi a teraszon - Sommer úr ötlete. Egyébként te mit cselekedtél eddig? Válaszolj kérlek, de ne kérdéssel, hanem nyilt, őszinte felsorolással.”
 • 2. bandiras 2008. június 05. 11:58
  „Hát, akkor, íme az első, tisztelt Cool! De nem fika, csupán egy szerény javaslat, észrevétel. Abban a reményben, hogy észre is veszik! Ne tessék má´, kedves Klaus, a rendezvény és helyszín ötletgazdájának szerepében tetszelegni, mert ezzel nem használ az ügynek! Sok éve már mondogatom a helyi politikai és kulturális élet, általában tehetségtelen, ezért rossz akaratú "naccságosainak" (már akikhez egyáltalán hozzáférhet egy magamfajta halandó) a Tűztorony melletti terasz rendezvénytérként való hasznosításának kedvező adottságait. Hasztalan, néha bamba mosoly a válasz, lefordítom: "mit akar ez itt"? De mégsem hiába való volt, mert úgy látszik, valamelyiküknek mégiscsak szöget üthetett a fejébe, csak a megfelelő "lieblinget" várta, akivel eladhatja az ötletet a piacon. A Liebling most Klaus Sommer személyében érkezett. Éjjjen! Mindegy, ki Ő, csupán azt az egyet kérjük, hogy több pontosságot és igényességet tanúsítson a program megvalósításában, mint azt ebben a sajnálatos elszólásban tette, és akkor szeretni fogjuk, Őt is, a moziját is, és együtt szállunk nyári éjszakákon a csillagok közé... mint a filmeken. :)”
 • 1. cool 2008. június 05. 09:15
  „Végre egy jó, eredeti ötlet! Én kiváncsian várom (és azt is, hogy mikor jön az első "fika") ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolid fociláz a sógoréknál

Bécs - Amúgy „osztrákosan" készül Ausztria a szombaton startoló foci EB-re. Osztrák trikolórrá… Tovább olvasom