Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tűztorony felújítás: friss hírek a munkálatokról

A Tűztorony állványzata mögött folynak a szerkezet-megerősítési munkák.

A hengeres toronytestről a kivitelező levéste a vakolatot. A csupasz mészkő falszerkezeten kilenc darab 20x40 cm horony került kivésésre, mely nem kis erőfeszítést és kreativitást igényelt a vállalkozónak. Ahhoz, hogy a laza mészkövek ne potyogjanak nagy mennyiségben a falazatból, a falazatra felfüggesztett gyémánt vágókoronggal vágták ki a hornyok széleit, majd kézi vésőgépekkel végezték a hornyok kimélyítését - olvasható a sopronibelvaros.hu-n.

Egyszerre csak három horony készülhetett, hogy ne gyöngítse a szerkezetet. A hornyok üregei kifalazásra kerültek, majd négy 20 mm átmérőjű betonvas szerelése történt meg. A vasalatra lőtt technológiával került rá a beton, mellyel terv szerint kialakítottak egy vasbeton gyűrűt a toronytest körkereszt metszetén. Erre szerelte a kivitelező a speciális csúszó feszítő pászmákat, melyek műanyag védőcsőben levő kenőzsírban csúszó acél sodronyokból állnak. A feszítőpászmákra szintén lőtt beton került. Mára elkészültek a hornyok. A belső megerősítéseket követően tonnányi erővel, speciális feszítőpuskával húzzák meg a pászmákat. Szerepük szerint a feszített pászmák felvehetik a torony esetleges mozgásaiból származó vízszintes erőket.

Tűztorony előtti feltárás munkálatai

A Fő tér Tűztorony előtti szakaszának helyreállítása, burkolása a Tűztorony felújításának befejezésével egy időben kerül kialakítása. A projekt várhatóan 2012 nyarán befejeződik.


A hornyok munkálataival párhuzamosan folynak a torony belsejében tervezett szerkezet megerősítési munkák. Ennek során a négyszögletes alaprajzú toronytestben 8 db függőleges horony készült el, hasonló technikával, mint a hengeres torony testen.

Itt nehezítette a munkát, hogy a vastag, méteres födémeket is át kellett fúrni, ami főleg a toronysisaknál jelentett emberpróbáló feladatot a bonyolult fa szerkezet elemei között. A hornyokba speciális, 46 mm átmérőjű Dywidag acélrudakat szerel a kivitelező, melyek a loggia szint födémjétől, még további két szinten fogja össze a téglaboltozatokon készülő vasbeton tárcsákat. A rudakra acél védőcső kerül, amibe speciális kötőanyagot injektálnak. Türelem és kitartás kellett a 4-5 m-es nehéz acélrudak mozgatásához és a födémek furataiba történő beillesztéséhez. Nemegyszer sikerült is a műveletek közepette a régen hallgatásba burkolózó harangokat is megkongatni.

A toronysisak nyolc darab 16 mm átmérőjű acélsodrony lekötéséhez a kivitelező elkészítette a faszerkezetekre rögzített fogadó acélelemeket. Hamarosan megkezdődik a sodronyok elhelyezése és lekötése a toronysisak alatt elkészülő vasbeton tárcsa födémbe. A loggiaszint feletti rézszegéllyel lefedett épületrész falazatán is helyére kerültek már a hengeres test hornyaiban alkalmazott vasalat és a feszítőpászmák.

A kivitelező megkezdte a loggiaszint feletti födémeken készülő vasbeton tárcsák betonacél szerelését, és a függőleges hornyok helyreállítását.

Időközben elkészült a négyszögletes kaputest falazatának mintegy 25 tonnányi speciális üregkitöltő anyaggal történő injektálása. Ez gyakorlatilag a toronytest falazatának 50 cm-es raszterében történő 18 mm átmérőjű furatok készítését, majd a furatokra rácsatlakozó berendezéssel, 4-5 báros nyomással juttatták az anyagot a faltestbe. Az üregek kitöltéséről radaros ellenőrzés készül.

Tovább olvasom >>

Olvasóink írták

  • 2. koczanz 2011. december 08. 14:13
    „A munka sikeréért szorítok, hiszen nem mindennapi a feladat. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy a feszítőpuskákat nem "tonnányi erővel húzzák meg" mert a tonna nem az erő mértékegysége, hanem a tömegé (ahogy ez alább már helyesen szerepel). Tisztelt újságíró! A gimnáziumi fizika órákat tessék felidézni!!”
  • 1. bali00004 2011. december 08. 12:26
    „kösz, az érthető magyarázatot.:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrség: bűnmegelőzési akció Sopronban

A karácsonyi készülődés időszakában összehangolt bűnmegelőzési akciót hirdetett meg a Soproni Rendőrkapitányság. Tovább olvasom