Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tűzoltóper: Május végén jogerős döntés születhet

Régió - Az alacsony fizetés, valamint a szolgálati idő felemelésének bizonytalansága miatt egyre több tűzoltó dönt úgy, hogy más munkahelyet keres. Sopronban a vonulós állomány közel fele újonc.
A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) nagy eredménynek tartja, hogy idéntől a vonulós tűzoltók heti munkaideje a korábbi ötvenhat helyett negyvennyolc óra lett. A nyomásgyakorlást tovább folytatják, ugyanis egy uniós irányelvre hivatkozva azt állítják, hogy rájuk is A munka törvénykönyve vonatkozik. Azaz a munkaidő egységesen negyven óra, az e feletti rész pedig túlmunka. (Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, a tűzoltók munkaügyi pereket indítottak, a jogi képviselettel egy soproni ügyvédi irodát bíztak meg.)

– Négy-öt éven belül nincs reális esély arra, hogy be lehessen vezetni a huszonnégy óra szolgálat, majd három pihenőnapos rendszert – mondta Gyenge Koppány, a soproni tűzoltóság tűzmegelőzési kiemelt főelőadója, a HTFSZ országos választmányi tagja. – Biztató jelek ugyanakkor vannak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Tatár Attila kijelentette, a szakmai jellegű döntések előtt a szakszervezet véleményét is kikérik. A legutóbbi választmányi ülésen elhangzott, még a Legfelsőbb Bíróság irányelvi döntése előtt legyen egy találkozó, amelyen a munkaidő is téma lesz.

Öt évvel ezelőtt egy szolgálati csoportban egy-két újonc teljesített szolgálatot. Ma már a csapat fele áll fiatalokból.
Öt évvel ezelőtt egy szolgálati csoportban egy-két újonc teljesített szolgálatot. Ma már a csapat fele áll fiatalokból.

Gyenge Koppány hozzátette, a tűzoltóperekben eddig a szombathelyi munkaügyi bíróság hozott összegszerű határozatot. A nem jogerős döntés értelmében egy vonulós tűzoltó – késedelmi kamatot is beszámítva – bruttó 1,5–2 millió forintra számíthat. Megyénkben egyébként május végén a soproni tűzoltók perét tárgyalják majd Győrben.

– A szakszervezet másik követelése, hogy minél előbb rendezzék a bérezést – folytatta Gyenge Koppány. – Ma egy vonulós tűzoltó havi alapilletménye bruttó hetvenezer forint, a pótlékokkal sem visz haza kilencvenötezer forintnál többet. Az alacsony fizetés és a szolgálati idő felemelése körüli bizonytalanság miatt megnőtt a fluktuáció. Míg öt évvel ezelőtt egy szolgálati csoportban egy-két újonc teljesített szolgálatot, ma már a felét is eléri azok száma, akik egy-két éve álltak tűzoltónak. Az álláspontunk az, hogy mindenki olyan feltételekkel mehessen nyugdíjba, mint amikor felszerelt. Azaz a szolgálati idő változása az újonnan ide érkezőkre vonatkozzon. Hiszen azért érte meg tűzoltónak állni, mert kiszámítható volt a nyugdíjazás ideje.

Olvasóink írták

 • 6. FREDDY/S 2008. május 16. 15:35
  „Hiszen azért érte meg tűzoltónak állni, mert kiszámítható volt a nyugdíjazás ideje. A nyugdíjkorhatár a dolgozóknál már nem a régi, nemde...”
 • 5. firefighter79 2008. május 16. 09:12
  „Végre egy cikk melyben a tűzoltók valós fizetését írják le. Látszik nem a megyei igazgató nyilatkozott...”
 • 4. FREDDY/S 2008. május 15. 07:20
  „Majd, ha a valódi munkást is megbecsülik, akkor lesz értelme dolgozni is, mert a meg nem termelt pénzt még nem lehet elosztani, nemde...”
 • 3. Marika2 2008. május 14. 18:08
  „Elég szomorú, hogy nincsenek rendesen megfizetve. Ebben az országban mindenre van pénz, de aki lelkiismeretesen dolgozik, annak a munkáját nem becsülik meg. Ők azok, akikre ha szükség van valahol, azonnal mennek, sokszor élelet is mentenek, nem csak anyagi javakat.Remélem, hogy május végén megnyerik a pert.”
 • 2. Jockey 2008. május 14. 15:29
  „Megvan a megoldás! A politikusok és a tűzoltók "cseréljenek" fizetést és akkor mindenki munkájának megfelelően lenne megbecsülve. De szép is lenne!”
 • 1. firetom 2008. május 14. 06:06
  „Sajnos ez van,én gyerekkorom óta tűzoltó,akartam lenni,ami sikerült is.Hivatásnak éreztem ezt a szakmát,de már gondolkodom rajt,hogy maradjak vagy menjek mert ebből a fizetésből nem lehet eltartani a családot.Ja és egyre jobban kiölik az emberből a hivatástudatot.Nemtudom hogy ez kinek jó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dobozdíj Ausztriában - osztrák a magyar patikában

Sopron - Ausztriában egységes dobozdíj van, Magyarországon pedig az egyes gyógyszereknek különbözők… Tovább olvasom