Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tűzoltók nyugdíjazása - Közeleg a harag napja?

˝A tűzoltók korkedvezményes nyugdíját már régen ˝elfújta a szél˝. A nyugdíjazásáról szóló tájékoztatások pedig nem tükrözik a valóságot.˝


- A tűzoltók korkedvezményes nyugdíjáról elmondható, hogy már ˝régen elfújta a szél.˝ Azt a kedvezményt akarja a kormány eltörölni, amit tizenöt éve a szolgálati törvény már rendezett - kezdte portálunknak a soproni Gyenge Koppány, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) alelnöke, majd hozzátette: - Az 1996. szeptembere után munkába állt hivatásos dolgozók nem mehetnek el negyven évesen nyugdíjba, s nyugdíjuk sem lehet magasabb utolsó havi illetményüknél.

- A kormánynak azonban nem elég az, hogy folyamatosan csökkenti a tűzoltók bérét, kurtítja a jogaikat, nagyító alatt vizsgálja életüket és családjuk körülményeit, az önmaga felé támasztott követelményeket sem teljesíti, hiszen tudja, hogy nem sztrájkolhatunk, ami az európai demokrácia arculcsapása - folytatta Gyenge Koppány. - Valaha, az egyenruha hivatott volt arra, hogy általa anyagi és erkölcsi megbecsülést szerezzen az ember, - ahogy az Országgyűlés mindezt 96-ban megfogalmazta - de mára már ez is a múlté.

- A tűzoltóknál 2006 óta nem volt béremelés. Heti 48 órában kockáztatják az életüket minimálbér közeli fizetésért. Évek óta több ezer tűzoltó pereskedik a ki nem fizetett bérekért.

A tűzoltók hosszú távon gondolkodtak, mikor ezt a hivatást választották. Szigorú rendben az életüket kockáztatva életeket mentenek, mindamellett, hogy alkotmányos jogaikat csorbítják: - politikai tevékenység tiltása, korlátozott véleménynyilvánítási szabadság, gyülekezési jogok kurtítása a szolgálati helyen, egyesülési jogok túlszankcionálása, - ami nincs összhangban a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányával-, a demonstrálás egyenruhában megtiltva, lakhelyelhagyás csak előzetes bejelentéssel, a munka és foglalkozás szabad megválasztására csak a szolgálati érdek sérelme nélkül, az ebből eredő korlátok között van lehetőség - hallhattuk Gyenge Koppányt, aki hozzátette:

- A tűzoltók a korlátozások, a szigorú függelmi rendszer ellenére mindannyian vállalták ezt a hivatást. Jelenleg már nincs indokolatlanul aránytalan különbség a civil és a szolgálati nyugdíjak, valamint a beosztott tűzoltók között.

˝A nyilatkozatok nem tükrözik a valóságot˝

- A tűzoltók nyugdíjazásáról szóló médiában tájékoztatások nem voltak hitelesek. Általában csak a szélsőséges "nyugdíj arisztokratákat" mutatják be. Akik általában főtisztek és jó pozícióból távozotak nyugdíjba, ők sem rokkantságban, hanem felmentéssel. Miért nem kérdeznek meg egy 50 éves beosztott tűzoltó nyugdíjast? A tűzoltóságokon a főtiszti rendfokozatban lévő magasabb beosztású tűzoltó az össz létszám 5 százalékát teszi ki, míg a beosztottak nagyjából a 90 százalékát.

A nyilatkozatok nem tükrözik a valóságot. Nem várható el egy tűzoltótól 60 évesen azonos teljesítmény, mint 20-30-40 évesen. A tűzoltó az életét kockáztatja nap, mint nap 100.000 forint/hó összegért, és még a végén 50 éves korában az ˝utcára˝ teszik!? A megjelenő riportfilmek és a cikkek, félrevezethetik a nézőket, olvasókat és hallgatókat. Helyreigazítási kérelmeinkkel folyamatosan nem foglalkozik a média.

Ha valóban csak a ténylegesen és tevőlegesen is fizikailag és pszichésen megterhelő veszélyes munkát végzőket engednék ötven évesen nyugdíjba, akkor nem 300 milliárd forintba kerülne a szolgálati nyugdíjak kifizetése, hanem nagyjából ennek a maximum tíz százalékába - közölte Árok Kornél, a HTFSZ elnöke.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. nüs 2011. március 06. 10:40
  „Amikor a testülethez jöttünk, vállaltunk valamit. Tudtuk, hogy a kényelmetlenségekért, a feszesebb életvitelért a társadalom kompenzálni fog. Mert tiszteletben tartják, hogy 20-25 évig komolyan odatettük magunkat.
  Hogy oda mentünk, ahonnan más fut.
  Hogy nem akkor mentem szabira, mikor nekem jó volt, hanem mikor a szolgálat engedte; azért, mert a társadalom ezt kívánta meg: hogy adjunk magunkból valamit.
  Hogy 24 órákat gaztüzet csapkodjunk, hogy éjt-nappallá téve vizet szívassunk.
  Hogy olyan időben dolgozzunk órákat, amikor a tűzoltóhab ráfagyott a falra (és mi csuromvizesen mosolyogva csináltuk).
  Hogy heti 56 órát húzzunk le a 40 órás munkaheteken. Mindezt megalázóan kevés illetményért.
  De tudtuk ezt. Így éltünk, ennek szellemében. Így jártunk szolgálatba, örömmel, bizakodva egy jobb jövőben. Egy olyan jövőben, ahol mindenki állja adott szavát. Tudtuk, hogy ezért a társadalom rendezi majd a számlát, mert a fenti preambulum értelmében kvázi szerződést kötöttünk.
  De most nem ez a helyzet. Most a nyudíjasaink a főbűnösök. Ők a rákfenéi a szarnak-bajnak. Ezt mondja a média, ezt szajkózza most minden olyan tévéműsor, ahol csak a nézettség a fontos. Hogy nekünk uszítsák a társadalom többi tagját. Mert olyan jó lesz majd, ha 45-55 éves tűzoltók fognak kivonulni a gyermekeitekhez, szeretteitekhez. Mert de jó lesz, mikor 48 éves rendőr fog vacogni szenteste a Szigony utcában; vagy kergetni a zsebtolvajokat.
  Sajnos nagy árat fog fizetni a társadalom (mégpedig pénzben kifejezhető és összegszerüsíthető, kimutatható árat). Ki jön majd tűzoltónak, rendőrnek, stb...? Miért jönnek majd? Mert biztos állás. Majd kiképezzük őket (mármint a társadalom a saját pénzén, közpénzen), ők majd addig maradnak, míg nem jön valami jobb. És ha lesz valami jobb, mérlegelés nélkül venni fogják a kalapjukat, és mennek el. Ugyan miért is maradnának? Korkedvezményes nyugdíj miatt? Nem lesz. Illetmény miatt? 85-95 ezerért dolgozzanak? Nem fognak. Az elmentek helyett újakat kell kiképezni majd, akik abban a pillanatban pattannak majd, ahogy tudnak. Tőlünk már mindent elvettek. A médiának köszönhetően lassan az önbecsülésünket is.”
 • 33. aztapaszta 2011. március 03. 16:24
  „27.-nek Igazad van, menjen mindenki 50 évesen nyugdíjba, én is örülnék neki, mert már csak 4 évet kellene dolgoznom... A "jogosan" rokkantnyugdíjasokról, meg szintén megvan a véleményem. De nem írom le, mert vagy moderálnák, vagy megint hőzöngenének az ingyenélők...
  28-nak Igen örülök, hogy eltörlik ezt a törvényt.”
 • 32. TBK 2011. március 03. 16:20
  „Cirkuszt a népnek, öljétek csak egymást
  Nem hogy harcolnál a saját jogaidért (de ahhoz nyuszi vagy) örülsz ha elveszik más jogait
  Nem csodálkozom az ország helyzetén....”
 • 31. Losba 2011. március 03. 14:37
  „24.
  én azzal ismerném el a tűzoltók ( ugyanúgy a mentősök) kiemelkedően veszélyes és emberpróbáló munkáját, hogy igenis 25 év vonulás után bármikor elmehessen nyugdíjba..
  Ha a befizetett adókból tudnak fizetni milliókat a politikusoknak, akkor legyen a "fiatal" tűzoltókra, katonákra, rendőrökre is.
  És akkor még nem vállalhatnak bármilyen másodállást, hogy eltartsák családjukat ??
  Le a kalappal a tűzoltók előtt ! Ilyen irigy országba szívvel-lélekkel mentenek...

  20.
  azért én nem nagyon látok 65 éves ácsot, bádogost, kőművest sem aktívan dolgozni, ugyanis az is lehetetlen, ezért vannak (jogosan) ők rokkant nyugdíjba.Ők is megérdemelnék, hogy pl. 50 évesen elmehessenek nyugdíjba, csak akkor jönne a sok irigy, hogy nekik miért lehet.”
 • 30. apofadatbefogod 2011. március 03. 14:10
  „Tisztelt Illetékes!!!!!!!!!!!!!
  Ez úton szeretném kérni öntől, hogy jelentse be azt is, hogy a kedvezmények megvonásával azonos időben a kötöttségek is megszüntetésre kerülnek!!!!
  A Magyar Köztársaság Fegyveres és Rendvédelmi szerveiben dolgozók sztrájktilalmát megszüntetik stb.
  Másnak lesz ám nagy csodálkozás!!!!
  Remélem ez a bejelentés a következő "esetleges" kormányellenes tüntetések előtt megtörténnek.”
 • 29. k@rika 2011. március 03. 12:27
  „#15.: sztem arra gondolt, hogy a ´96-os szolgálati törvény már odacsapott a hivatásos nyugdíjnak, most meg ezt akarják kiterjeszteni mindenkire úgy, hogy a korábban szerzett jogát (ti. aki ´96 előtt lett hivatásos arra a "régi" módi vonatkozott: 25 év szolgálat) elveszti azzal, hogy hiába van 24 éve és 11 hónapja szolgálatban, nem mehet el nyugdíjba egy hónap múlva. Na ez a ******, hogy ennyi pénzért kell neki még lehúznia n*X évet.

  #23.: "Mutassatok Ausztriában meg Németországban 45 éves nyugdíjast?!?!l" Mennyit is keresnek azok ott kint?
  2,5-3E Eurót? Ennyiért sztem mindenki maradna még egy kicsit...”
 • 28. ujidok 2011. március 03. 11:02
  „Úgy gondolom, hogy a nyugdíj korhatár emelése elengedhetetlen. és elfogadhatatlan, mert társadalmi igazságtalanságokat szül.
  Viszont elfogadhatatlan tény is az, hogy 60 éves tűzoltó tűzet oltson.
  Ezért, amikor nem felelnek már meg az alkalmassági vizsgán, át kell helyezni őket olyan területre ahol megállják a helyüket.
  -lehetnének tűzvizsgálók,
  -dolgozhatnának a kórházakban, mint karbantartók,
  -holdingoknál, mint karbantartók,
  -szociális intézményekben és sorolhatnám,
  -vagy éppen a tűzoltó gépkocsi vezetők, mentős gépkocsi vezető állásban,

  Így az állam továbbiakban is gondoskodna róluk, és megbecsülné munkájukat.
  Na és garantálni kellene, hogy kevesebbet nem kereshetnek máshol sem.

  Célzott irányítással, ebből nem lehetne gond.”
 • 27. aztapaszta 2011. március 03. 10:49
  „21 és 22-nek Ti biztos érintettek vagytok :-) De mint írtam, ne a 60-65 éves vonuljon hanem a fiatal (mondjuk 50 éves koráig)... De azután is foglalkoztatnám, oktathatna tűzvédelmet. Manapság úgyis minden szarhoz tűzvédelmi szakvizsga kell. Vagy karbantartaná az autókat meg a szivattyúkat, és még sorolhatnám... De szerintetek legyenek továbbra is 45 éves nyugdíjasok, az én meg a többiek adójából? Nonszensz. Mutassatok Ausztriában meg Németországban 45 éves nyugdíjast?!?!l”
 • 26. yenkiman 2011. március 03. 09:59
  „Kedves aztapaszta
  szerintem nem vagy tisztában egy tűzoltó munkájával!Beszélgettél egyáltalán akár egyel is?
  Kellemes lehet emberi alkatrészeket keresni a vasúti szerelvény alatt vagy vízi hullát kutatni órákon át a jeges folyóban égő gáz palackkal szaladgálni egy panel ház lépcsőházában.Mi lenne ha Győrben kigyulladna a Budalakk,és szegény 60 éves tűzoltó menne be fürgén a lángok közé.Nem irigykedni kellene hanem csinálni.Nem az adminisztrációra gondolok vagy a polgári alkalmazottakra.Országgyűlési képviselő nagyon sokat tett a vagyon mentésért.Mert őket ez megilleti érdekes módon”
 • 25. miracle. 2011. március 03. 09:59
  „20. aztapaszta, mert aztán ez az az ország ahol a 65éves vonulós fogja eldönteni a beosztását
  Hol élsz ember, a Holdon?
  No mindegy tapsoljatok ehhez is, aztán majd úgy jártok mint amikor a cukorgyárak lebontásához tapsoltatok.”
 • 24. aztapaszta 2011. március 03. 09:18
  „18.-nak Nem a 65 éves tűzoltó oltsa tüzet, hanem a fiatal. De ne is menjenek el 45 évesen nyugdíjba. Igenis dolgozzanak 65 éves korukig. Szerinted mivel jobb egy 65 éves bádogosnak, vagy kőművesnek? Vagy a vasutasnak aki a vagonok között összeakaszt? Szintén éhbérért.”
 • 23. tomk 2011. március 03. 08:16
  „Javaslom az alábbi levél elolvasását a kétkedőknek.

  http://www.langlovagok.hu/erdekvedelem/71_egy-elkeseredett-tuzolto-nyilt-levele”
 • 22. miracle. 2011. március 03. 07:50
  „Legalább lesz elég tesco árufeltöltő meg banki pultos, ez gondolom az ide írók egy részét nagy megelégedéssel tölti el. Remélem ők is tudnak házat oltani.

  Egy 65 éves tűzoltó száguldjon felfelé a lépcsőn a tizedikre, hogy mentse az égő lakásban rekedteket, ugye? És tegye kockára az életét megalázóan kevés fizetésért évtizedekig, ezt az itt kinyilatkoztatók természetesnek tartják.”
 • 21. hehe08 2011. március 02. 23:37
  „húha.... ez azért meredeken hangzik......
  mi van itt 50-es évek??????
  még jó, hogy szigorú a felvételi..... egy beszari ember aki nem mer bemenni a tűzbe valakiért az ne legyen tűzoltó
  az nagyobb kárt okoz az államnak, hogy úton útfélen növeljük az állami alkalmazottak létszámát mint az, hogy a tűzoltó a szabadidejében vállalkozásba kezd...... (lehet, hogy enni is akar a rezsi kifizetésén kívül...)
  ami a megfiegyelést illeti..... hááát...... gusztustalan pártállami időket idéző helyzetek..... :(”
 • 20. ujidok 2011. március 02. 22:20
  „Nagyon kemény törvényt készítenek elő, mivel O.V. azt nyilatkozta, hogy nem lesznek különbségek nyugdíjba vonulok között.
  Kivétel nők és férfiak között.
  Úgy gondolom, hogy hiány nem lesz egyik szervnél sem, tűzoltóknál sem, főleg nem ilyen munkanélküliségi ráta szerint.
  Jelen állapotban a hiány azért van, mert nagyon szigorú a felvételi körülmény, ha jól tudom az EU-ban talán az egyik legszigorúbb.
  Ha ezt enyhítenék, akkor a létszám hiány megoldott lehetne.
  Valóban problémát jelenthet az idős tűzoltók munkája, amire a megoldás az lehetne, hogy egy bizonyos kor felett ezen személyeket átvennék az Önkormányzatok , Holdingok, amelyek a végleges nyugdíjazásig munkát biztosítanának. /bele gondolva ezen személyeket ezen munkáltatóknál kiválóan lehetne alkalmazni/

  Az pedig, hogy a jövőben megfigyelik őket, az semmi másnak nem az eredménye, mint a korrupció, és a fekete munka vissza szorítása, mely az államnak súlyos károkat okoz.

  A kormány lépése minden esetben érthető, bármennyire is fáj.”
 • 19. Csetneky 2011. március 02. 21:47
  „Ha igazat mond Gyenge úr - márpedig miért ne tenné - akkor nem értem a felháborodását. Ugyanis ő maga állítja, hogy:˝A tűzoltók korkedvezményes nyugdíját már régen ˝elfújta a szél˝. Akkor a mostani intézkedéssel mi a baj?

  Egyébként szerintem is különbséget kellene tenni a fegyveres szervezetek egyes dolgozói között, nyugdíjazás szempontjából. Ugyanis azt épeszű ember valóban nem várhatja, hogy 60 évesen cipelje le valaki a létrán a negyedikről és azt sem, hogy a 60 éves rendőr fusson versenyt az utcán a 16 éves zsebtolvajjal, vagy a 60 éves fegyőr birkózzon a kigyúrt elítélttel. Viszont hivatásosnak számít a személyzetis, a gazdaságis és a többi irodakukac. Na, ők szerintem bátran dolgozhatnának 65 éves korukig, biztosan nem szakadnának bele.”
 • 18. TBK 2011. március 02. 20:58
  „12. manus-Fertő 2011.03.02. 20:22
  akko maga mé nem ment útlevél kezelőnek?
  Amúgy van felvétel, rendőrségre is, tűzoltóságra is lehet jelentkezni”
 • 17. nagabi78 2011. március 02. 20:52
  „manus-Fertő nem olvastad el a cikket és a hozzászólásokat.

  Pont arról van szó, hogy már nincs rá lehetőség, hogy 40 évesen nyugdíjas legyen valaki és pont arról van szó, hogy meg kellene válogatni azokat, akik korkedvezményt kapnak. Nem tesz hosszútávon jót a szervezetnek a lakástűz melege, vagy egy balesetnél nem túl kényelmes a kiloccsant agyvelőben feküdve kivágni, akár egy kisgyermeket is.
  De arra is kíváncsi volnék, hogy 1 meghirdetett állásra hányan jelentkeznek és abból hányan alkalmasak a munkára akár pszichésen, akár fizikailag.”
 • 16. manus-Fertő 2011. március 02. 20:22
  „mkit irritál ez,hogy 40 éves gyereket leamortizálnak......döbbenet....40 évesen nyugdíjas vki!!!!! "dolgozott" pl 1 útlevélvizsgáló 20 évet, 40 évesen elmegy nyugdíjba.él 90 évig,ki tartja el?? 20 év "melóért"70 év nyugdíj....persze,hogy elmegy maszekolni nyugdíja 150-280ezer Ft nettó,kimegy Ausztriába legkevesebb fizú 1200eú..félmille havonta,nettóban...nos,majd ha lesz ídőm sajnálom,de most nincs ídőm ilyenre.”
 • 15. TBK 2011. március 02. 17:54
  „Hát aki ennek a törvénynek örül annak azt kívánom, hogy egy 60 éves tűzoltó mentse majd ki egy égő panel a 10. emeltjéről. Aztán majd ha nem érnek le időben akkor gondolkozzon egyet.
  Amúgy nem értem, ha ilyen arany szakmák ezek, akkor miért nem jelentkeznek, jelentkeztek, folyamatos a felvétel.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a fertődi város-rehabilitációs projekt sorsa?

A város-rehabilitációs projekt támogatásának ügyét vitatják meg a szerdai képviselő testületi… Tovább olvasom