Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Tűzoltók: nincs egyezség

Győr-Moson-Sopron - Nem született megállapodás tegnap a tűzoltók szakszervezete és a minisztérium között. A tűzoltók új pótlék bevezetésére és a meglévők emelésére sem számíthatnak.

Árok Kornélt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének egyik ügyvivőjét tegnap fogadta Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára. A megbeszélés két fő témája a jelenlegi 48 órás heti munkaidő 40 órásra való csökkentése, valamint a pótlékok ügyének rendezése volt. A többórás tárgyalás után sem született megállapodás. Így a tűzoltók munkaideje nem csökken, továbbá sem új pótlékra, sem a meglévők emelésre nem számíthatnak. A minisztérium álláspontja szerint erre nincs elegendő pénz.

Mint arról a Kisalföld beszámolt, a tegnapi találkozótól tette függővé a szakszervezet az esetleges demonstrációt. Az, hogy mindez mikor lesz, arról az országos választmány még ebben a hónapban dönt.

A tűzoltók helyzete tehát a következő évben sem lesz könnyebb. Sőt, jelenleg úgy tűnik, az elmaradt túlmunkaidő után járó pénzek kifizetése miatt a fenntartó önkormányzatok kerülnek nehéz helyzetbe.

Mint ismeretes, a tűzoltók tavaly országszerte a munkaügyi bírósághoz fordultak. Álláspontjuk szerint hazánk uniós csatlakozásával, a közösségi (EU) irányelveket kell figyelembe venni. Ezért véleményük szerint 2004. május elseje és 2006. december 31. között a heti ledolgozott 48 óra feletti idő után úgynevezett túlszolgálati pótlék jár a tűzoltóknak. A szombathelyi bíróság hozott elsőként – és eddig egyedül – jogerős döntést: ezt a bért október 22-ig ki kell fizetni, amely esetükben 152 millió forint.

A tegnapi egyeztetésen az államtitkár kifejtette, a vasi megyeszékhely önkormányzata ezt a pénzt a költségvetésből, a minisztériumon keresztül vissza nem térítendő állami támogatásként megkapja. Abban az esetben, ha a munkaügyi bíróságok, valamint a Legfelsőbb Bíróság legkésőbb jövő év június 30-ig olyan jogegységi határozatot hoznak, hogy a tűzoltók követelése országszerte jogos, akkor a vasiaknak ezt nem kell visszafizetniük. Ellenkező esetben már igen. De a Szombathelyen addig kifizetett bérek a tűzoltóknál maradnak. Ez pedig a szakszervezet értelmezése szerint azt jelenti, hogy a minisztérium szerint is jár a pénz, a kérdés az, hogy állami vagy önkormányzati költségvetésből fizessék-e meg.

– Azok a tűzoltók, akik részt vettek a perekben, a bíróságok által megítélt bért kaphatják, akik nem, azoknak a minisztérium számítása szerinti összeg jár majd. Ez utóbbi jóval kevesebb – mondta el a Kisalföldnek Árok Kornél, a szakszervezet ügyvivője.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dávidnak kitárult a világ

Fertőd - Speciális biciklit kapott ajándékba a 19 éves fertődi Göndöcs Dávid. Az autista fiú számára… Tovább olvasom