Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Tűzbe akarta borítani saját házát

Kis híján súlyos tragédia történt tegnap hajnalra virradóra Sopron egyik várkerületi lakásában. Egy ötvenhét éves férfi két órán át fenyegetőzött azzal, hogy felgyújtja magát. Kis híján súlyos tragédia történt tegnap hajnalra virradóra Sopron egyik várkerületi lakásában.
A meggyötört feleség azzal a késsel mutatja meg a parkettalakkfoltokat, amellyel férje megfenyegette.
Egy ötvenhét éves férfi két órán át fenyegetőzött azzal, hogy felgyújtja magát. Délelőtt fél tízkor még mindig az éjszaka történtek hatása alatt álló asszony nyitott ajtót a várkerületi lakásban. Kezében hosszú kés, amellyel férje fenyegette néhány órával korábban. A lakásban már csak a rendetlenség és a padlóra öntött parkettalakk szúrós szaga emlékeztetett a csaknem drámába torkollott eseményekre. Az időben riadóztatott rendőrök és tűzoltók két órán át próbálták jobb belátásra bírni az önmagából kikelt, tomboló férfit, akit végül a mentőknek sikerült beszállítaniuk a soproni Erzsébet-kórház pszichiátriai osztályára.

– Éjszaka fél tizenkettőkor hirtelen felébredt a férjem, és fenyegetni kezdte a családot, majd két doboz parkettalakkot vett magához és azt üvöltözte: magát és mindenkit kiirt ebből a világból – meséli zaklatottan Zsuzsa asszony.

– Először nem vettük komolyan, mert nagyon ittas volt, több liter bort is megivott, de amikor gyufát vett a kezébe és leöntötte magát, ijedtünkben az utcára szaladtunk.

Kétségbeesésében a nő kihívta a rendőrséget, időközben a mentők és a tűzoltók is a helyszínre érkeztek. De addigra már, az éjszaka kellős közepén, az egész környék felébredt, és a ház lakói az utcára szaladtak. Több rendőr és tűzoltó nyomult be a veszélyeztetett lakásba, ahol az ittas férfi már kivett egy gyufaszálat a dobozból. A szétfolyatott, rendkívül gyúlékony anyag miatt kellő távolságból, tárgyalással és meggyőzéssel igyekeztek a férfit súlyos következményekkel járó cselekményéről lebeszélni. A. Szilveszter két órán át üvöltözött, fenyegetőzött, gyalázkodott a gyufával a kezében. Végül hajnali fél kettőkor sikerült őt ártalmatlanná tenni és elszállítani a helyszínről.

A ház lakói csak ekkor lélegezhettek fel, hiszen a két doboz parkettalakk elegendő lett volna az egész ház felrobbantásához is. A Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől megtudtuk, közveszélyokozás előkészítése miatt büntetőeljárást indítnak az 57 éves férfi ellen. Ugyanakkor kezdeményezik a jelenleg megfigyelés alatt álló A. Szilveszter pszichiátriai vizsgálatát.

A pszichológus szerint

Egedi Cecília pszichológus szerint a mostani és hasonló tetteknél a károsodott központi idegrendszer miatt az egyén csak korlátozottan képes irányítani cselekedeteit. Az alkoholos befolyásoltság tovább erősítheti az érzéseit és meggyőződéseit, ezért kevésbé ügyel tettének következményeire. A beteg fokozatosan hanyagolja családját, környezetét, munkáját, míg eljut egy olyan pontra, ahol végső elkeseredésében bármit elkövet.

A túsztárgyaló véleménye

Munkája során találkozott már a sopronihoz hasonló esettel Takács Gyula, a megyei rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója. A kiképzett túsztárgyaló elmondta, a tárgyalás során törekedni kell a folyamatos beszédre és a figyelem elvonására. – Általános tapasztalat, hogy az elkövetők képtelenek észlelni a külvilágot, és csak az ő problémájukra koncentrálnak. A tárgyalónak minden esetben magabiztosnak, határozottnak és nyugodtnak kell maradnia.

Délelőtt fél tízkor még mindig az éjszaka történtek hatása alatt álló asszony nyitott ajtót a várkerületi lakásban. Kezében hosszú kés, amellyel férje fenyegette néhány órával korábban. A lakásban már csak a rendetlenség és a padlóra öntött parkettalakk szúrós szaga emlékeztetett a csaknem drámába torkollott eseményekre. Az időben riadóztatott rendőrök és tűzoltók két órán át próbálták jobb belátásra bírni az önmagából kikelt, tomboló férfit, akit végül a mentőknek sikerült beszállítaniuk a soproni Erzsébet-kórház pszichiátriai osztályára.

– Éjszaka fél tizenkettőkor hirtelen felébredt a férjem, és fenyegetni kezdte a családot, majd két doboz parkettalakkot vett magához és azt üvöltözte: magát és mindenkit kiirt ebből a világból – meséli zaklatottan Zsuzsa asszony. – Először nem vettük komolyan, mert nagyon ittas volt, több liter bort is megivott, de amikor gyufát vett a kezébe és leöntötte magát, ijedtünkben kiszaladtunk az utcára.

Kétségbeesésében a nő kihívta a rendőrséget, időközben a mentők és a tűzoltók is a helyszínre érkeztek. De addigra már, az éjszaka kellős közepén, az egész környék felébredt, és a ház lakói az utcára szaladtak. Több rendőr és tűzoltó nyomult be a veszélyeztetett lakásba, ahol az ittas férfi már kivett egy gyufaszálat a dobozból. A szétfolyatott, rendkívül gyúlékony anyag miatt, kellő távolságból, tárgyalással és meggyőzéssel igyekeztek a férfit súlyos következményekkel járó cselekményéről lebeszélni. A. Szilveszter két órán át üvöltözött, fenyegetőzött, gyalázkodott a gyufával a kezében. Végül hajnali fél kettőkor sikerült őt ártalmatlanná tenni és elszállítani a helyszínről.

A ház lakói csak ekkor lélegezhettek fel, hiszen a két doboz parkettalakk elegendő lett volna az egész ház felrobbantásához is. A soproni rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől megtudtuk, közveszélyokozás előkészítése miatt büntetőeljárást indítnak az 57 éves férfi ellen. Ugyanakkor kezdeményezik a jelenleg megfigyelés alatt álló A. Szilveszter pszichiátriai vizsgálatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövedékeket találtak

Repeszromboló gránát került elő a föld alól a soproni vendéglátó-komplexum tereprendezési munkái… Tovább olvasom