Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Tűz ütött ki egy soproni lakás pincéjében

Húsz lakást és sok-sok emberéletet veszélyeztetett az a tűz, amely Sopronban lobbant fel egy ház pincéjében.
Húsz lakást és sok-sok emberéletet veszélyeztetett az a tűz, amely szerda hajnalban Sopronban lobbant fel a Hátsókapu 8. szám alatti ház pincéjében. Tizenhárom lakót oxigénmaszkban mentettek ki.

– Itt lakom ötvenhét óta, de itt még tűz nem volt – panaszolja H. Józsefné, a társasház első emeleti lakója. – A férjem és én is korán kelők vagyunk, így szerencsénkre a hajnali órákban is fenn voltunk. A férjem csak mondogatta: füstöt érez, biztosan tűz van valahol. Addigra azonban már a tűzoltók is itt voltak az utcán, csak úgy villogott a sok lámpa. Aztán lekísértek mindenkit az emeletről az utcára, alig volt idő felkapkodni a ruhánkat.

Tizenhárom lakót, köztük H. Károlyt és barátnőjét is oxigénmaszkban sürgették le a tűzoltók. – Előző éjjel műszakban dolgoztam – nyilatkozza a férfi. – Már délután pihentem, így nem tudtam aludni, háromnegyed négy tájékában, valószínűleg a fizika törvényének köszönhetően a tetőtérben észleltem elsőként a füstöt (a háromemeletes társasházban csigalépcső vezet fel az emeletekre), amely már a küszöbön át tartott befelé. Azonnal hívtam a tűzoltókat. Maszkot kellett felvennünk, mert már fulladoztunk a lépcsőkön lefelé haladva.

„Itt az a legnagyobb baj, hogy a pincébe szabadon bárki besétálhatott az éjszaka, mert a bejárati rácsos ajtónak már régen leszerelték az automata becsukóját."

– Az elmúlt éjjelen is hallott valaki lentről motoszkálást. Az biztos, nagy veszedelemben voltunk. Gomolygott a sűrű, fekete füst a folyosókon, már szivárgott befelé a lakások ajtajain is. Szerencsére a tűzoltók időben érkeztek – mondja B. Gábor.

Penetráns bűz kalauzol el bennünket a lakók pincéjéig, ahol minden szétégett, korom borítja a falakat és a földet is. A népszerű tizenegyes élelmiszerbolt pincéjét ettől a résztől erős fal választja el, ennek ellenére az áruház raktáraiban is szétterjedt a tömény füstszag. Az áruátvevő, Horváth Ferencné nyitotta ki reggel háromnegyed öt előtt a boltot. Ekkor még azt hitték a tűzoltók, hogy esetleg az élelmiszer-áruház raktára és pincéje gyulladt ki. Pillanatok alatt meggyőződtek róla, hogy tévedtek, ugyanis a társasház alatti pincerészben keletkezett a tűz.

– Csakhogy a lángok megolvasztották az elektromos kábeleket, de még a szennyvízelvezető műanyag csatornákat is – magyarázza az áruátvevő. – Ezért érezhető mindenhol az égett szag. Több tízmillió forint értékű árut tárolunk, számunkra sem közömbös, ha a szomszédban lángra kap valami – folytatja Pickl István kereskedelmi vezető.

A Soproni Tűzoltóság szerdán hajnali négy óra előtt kapott riasztást a tűzhöz. – A rendőröket és a mentőket is kihívták a helyszínre, ám szerencsére senki sem szenvedett még csak enyhe füstmérgezést sem – mondta el a Kisalföldnek Hancz László törzsőrmester, szolgálatparancsnok-helyettes. – A helyszínen vizsgálták meg az itt lakókat, akik közel másfél órán keresztül fagyoskodtak a hajnali hidegben, majd a lakások szellőztetése után visszamehettek az otthonukba. Az elsődleges megállapítások szerint a pincében egy huszonöt négyzetméteres helyiségben tárolt fa és szemét, valamint egyéb ott tartott anyag gyulladt meg.

A felszálló füstöt két lépcsőházban is érezni lehetett, valamint beszivárgott a szobákba, koromnyomot hagyott a falakon is. Ezért döntöttünk a kitelepítés mellett. Az oltáshoz Kapuvárról is indultak tűzoltók, ám szerencsére ők már csak az utómunkálatokban vettek részt. A tűz keletkezésének pontos okát szakértők bevonásával vizsgáljuk, jelen helyzetben az idegenkezűség sem zárható ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márkás holmikat loptak

Zárfelfeszítés módszerével betörtek Sopronban a Füredi sétány egyik sportruházati üzletébe, ahonnan az ismeretlenek legalább ötmillió forint értékű árut vittek el. – Idén májusban nyitottuk meg sportruházati üzletünket. Ez idő alatt kétszer is meglopták már az árukészletünket, 50-100 ezer forint értékben- mondta az üzlet tulajdonosa, Meggyesné Lehoczky Dóra. Tovább olvasom