Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Turisztikai célra hasznosítják a fertőrákosi kastélyt

Fertőrákos - Élet költözik a fertőrákosi püspöki kastélyba: szeptember 15-én 14 órakor a műemlék kutatója, Fekete J. Csaba számol be tevékenysége eredményeiről a díszteremben. A következőkben turisztikai központtá válhat a kastély.
– A fertőrákosi püspöki kastélyból – egyházművészeti gyűjteménnyel gazdagodva – kulturális és turisztikai központot hozunk létre. Most ősszel fogják kiírni a pályázatot, amelyre e projektet is benyújtjuk – tudtuk meg Varga Kálmántól, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatójától, aki hozzátette: több alternatíva közül választhatnak, siker esetén melyik valósuljon meg. Magántőke bevonásával a kastélyhoz tartozó épületek hasznosítását is napirendre tűzik. Addig is házgondnokot bíztak meg, hogy életet leheljenek a műemlék épületbe.

– Kötelességünk Fertőrákos egykori püspöki kastélyát, a település e nagy kincsét újra a köz szolgálatába állítani, kedd kivételével mindennap nyitva tartunk – mondta Kálmán Imre házgondnok. – Első lépésként a kulturális örökség napján, szeptember 15-én délután 2 órakor a műemlék kutatója, Fekete J. Csaba előadására invitáljuk az érdeklődőket. Ezen a napon és másnap is belépődíj nélkül tekinthető meg a kastély. A patinás falak között a Liszt Ferenc Énekkar szeptember 21-én rendez nyilvános évadnyitó próbát, Kodály Zoltánra emlékezve. A közeljövő tervei között az is szerepel, hogy a kerékpárosoknak pihenő- és találkozóhelyet biztosítsunk, s így bekapcsolódjunk a Fertő tó túraútvonalába. A kastély üres, kihasználatlan felületeit pedig kiállítóhellyé szeretnénk emelni.
A fertőrákosi püspöki kastély – a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága elképzelése szerint – kulturális és turisztikai központtá válik.


Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezer forinttal kevesebbet adott ki az automata?

Sopron–Budapest - Egy soproni házaspár állítása szerint tízezer forinttal kevesebb készpénzt… Tovább olvasom