Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Turistaparadicsom lehetne

Iván, Csáfordjánosfa és Csér között terület igazi turistacsalogató látványosság lehetne.
Iván, Csáfordjánosfa és Csér között hét, egykori téglagyári tó található, amelyeket napjainkban az Iván és Vidéke Horgászegyesület használ. Az összesen harminchat hektáros terület igazi turistacsalogató látványosság lehetne, jelenleg azonban elhanyagolt.

Itt-ott csillogó, kisebb-nagyobb vízfelületek, nádasok, zsámbékos részek és kitaposott ösvények. Felfedezésre váró vadregényes táj Iván, Csáfordjánosfa és Csér között. Az egykori cséri téglagyár maradványai. Még látszik néhány épületrom, de a táj így is vonzó. S még vonzóbb lehetne, ha rendbe tennék, kiépítenék az infrastruktúrát. Turistaparadicsom lehetne itt, egy szépen kialakított üdülőfaluval, amely egyből fellendítené az említett három település életét.

12 hektár vízfelület

– A 36 hektáros területből 12 hektárnyi a vízfelület. Hat kisebb-nagyobb tó – a Fényes, a Pénzes, a Bolhás, a Kacsás, az Új tó és egy ma még névtelen – várja a horgászokat – tájékoztat Simon Elemér, az Iván és Vidéke Horgászegyesület elnöke. A Fényes és a Pénzes az egyesület tulajdona, a többi és a hozzájuk tartozó terület, külföldi – osztrák – tulajdonba került a rendszerváltást követően. A vizekre azonban megszereztük a horgászati jogot – tizenkét évre –, így mindegyik tavat mi gondozzuk, elvégezzük a haltelepítést, rendben tartjuk a partokat. Többre nem futja erőnkből, és hát nem is a mi dolgunk.

Korábban a téglagyáré volt

A cséri tavak és a hozzá tartozó terület valójában csak kis részben tartozik ehhez a kicsike kis településhez, nagyobbrészt Iván és Csáfordjánosfa külterületén helyezkedik el. A Budapesti Tégla- és Cserépipari Vállalat még az ötvenes években épített itt téglagyárat, az egykori majorság területén. A nyolcvanas évek második felében szűnt meg a termelés.

Több tulajdonos

– A Fényes és a Pénzes tavakat 1991-ben az önkormányzat vásárolta meg, ezt követően került a horgászegyesület tulajdonába – mondotta Linter Tibor, Iván polgármestere. – A többi osztrák tulajdonba került, de ha jól tudom, talán már kétszer, háromszor is gazdát cserélt. Kétségkívül nagy lehetőségeket rejt magában, de az önkormányzatoknak nincs pénze, lehetősége beruházásokra. Annak idején minden kötöttség nélkül értékesítették ezt a területet, ezért ma már nincs kin számon kérni a lehetséges és elképzelt fejlesztéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínos soproni vereség

Álmos, kora délutáni hangulatú mérkőzésen kaptak ki a Soproniak. Tovább olvasom