Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Turistalátványosság lehetne a volt kurucdombi kaszárnya

Sopron - Több mint nyolcvan éve családok otthona a kurucdombi egykori kaszárnya. Jelenleg 48 lakás van az épületben. Bár az elmúlt években a legszükségesebb javításokat elvégezték, előbb-utóbb elkerülhetetlen, hogy kiköltöztessék a lakókat.
A tizenkilencedik század második felében – 1861-ben adták át – épült fel az a kurucdombi szélmalom és épületegyüttes, amely napjainkban közel ötven családnak az otthona. Sopron városa 1870-ben vásárolta meg a malmot, hogy kaszárnyát létesítsen benne. Az első világháborút követően elesettek húzódtak meg itt, majd száz egyszoba-konyhás lakást alakítottak ki. A harmincas évek közepén kiköltöztették a lakókat, helyüket hajléktalanok foglalták el. A második világháborút követően is szerették volna felszámolni a városszéli nyomortelepet, de inkább átalakították és új lakókat költöztettek be. Utoljára 1970-ben renoválták az épületet. Napjainkban 48 lakásban élnek emberek, a toronyépület üres, jobb sorsra vár. Tény, az elmúlt években korszerűsítették az épületet, kijavították tetőzetét, az ereszcsatornákat, de az épületegyüttes alapvető szerkezetét nem változtatták meg. Az itteni lakások egy része sötét, dohos, többségük komfortos. Sokan azonban érzelmileg is kötődnek ehhez a helyhez, hiszen itt születtek, és azóta is itt élnek. A kaszárnya felszámolását többször és többen is tervezték, de eddig – elsősorban pénzhiány miatt – nem került rá sor. Az itt élőknek lakást kell(ene) biztosítani, és egy olyan programot kidolgozni, amely hasznosítaná az épületet, mert fekvése alapján akár turisztikai látványosság is lehetne, arról nem beszélve, hogy az ép szélmalom önmagában is nagy vonzerő lenne.

Simon István alpolgármester szerint folyamatosan vizsgálják a lehetőségeket, de tisztában vannak vele, hogy sokakat érzékenyen érintene, ha máshová kellene költözniük, ugyanakkor előbb-utóbb megoldást kell találni az egész kaszárnya problémájára. Addig is – lehetőségeik szerint – mindent megtesznek az itt lakók életkörülményeinek javításáért.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább az óvodai és iskolai ebéd

– Szeptember elsejétől az óvodai és az iskolai étkeztetést a Vocational Academy Alapítvány… Tovább olvasom