Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Turisták helyett ingázók autóznak

Kerékpáros-forgalomnak, a Páneurópai Piknik helyszínére érkező turistáknak épült az az út, ami Sopronkőhidát köti össze az ausztriai Szentmargitbányával.

Valaha itt vezetett a pozsonyi országút, szekerek vájták ki a nyomvonalat évszázadokon keresztül. A rendszerváltást követően ahogyan épült és szépült a vasfüggöny lebontásának emléket állító Páneurópai Piknik Emlékpark, úgy fejlődött az oda vezető út is.

Gumiszaggató viszonyok jellemzik a Szentmargitbányára vezető utat. Már csak hússzal mehetnek az autók. Fotó: Magasi
Gumiszaggató viszonyok jellemzik a Szentmargitbányára vezető utat. Már csak hússzal mehetnek az autók. Fotó: Magasi


A piknik tizedik évfordulójára kiszélesítették és aszfaltburkolatot kapott. Az alap azonban maradt a régi, de kerékpárútnak így is kiválóan megfelelt. 2008-ban európai politikusok takarták le azt a táblát, ami az autósok számára a határátkelést tiltotta. A közös akció a schengeni övezethez tartozó országok szabad átjárhatóságáért demonstrált.

2009-ben aztán megszűnt minden tiltás, minden sorompó, azóta az úton szabadon közlekedhetünk autóinkkal. Ennek az aszfaltcsíknak köszönhetően jelentősen lerövidült a környék és az ausztriai munkahely közötti távolság. Ez viszont a vesztét is jelentette ennek az útnak.

A növekvő forgalomnak és a téli hónak, fagynak azonban megadta magát a burkolat. Az út gyakorlatilag alig járható, még úgy is, hogy már régóta ki van téve a sebességet harminc kilométer per órában maximáló közlekedési tábla. Igaz, ezeket szinte kivétel nélkül ellopták...

Az út kezelőjének, a soproni önkormányzatnak eddig is több tízmillió forintjába került az út, hiszen az elmúlt tavaszokon is kátyúzni kellett.

Ez idén már nem jelenthet megoldást, a burkolat olyannyira szétesett, hogy azt foltozni már nem lehet. Valószínűleg az lenne a célravezető megoldás, ha a határon átvezető út sorsát államközileg lehetne rendezni.
Addig is az önkormányzat húsz kilométer per órában maximálja a megengedett sebességet és az úthibákat jelző táblákkal figyelmezteti az autósokat a körülményekre magyar és német nyelven is. A minőség javításával csak tavasszal tudnak foglalkozni.

Horváthné Seregély Jolán, a városgazdálkodási osztály vezetője elmondta, szeretnének hosszú távú megoldást találni, vizsgálják a technikai és anyagi lehetőségeket.

Baltigh Márta, Fertőrákos polgármestere duplán is ideges. Egyrészt falujából is sokan járnak Szentmargitbánya felé, másrészt attól tart, hogy az autósok látván a gumiszaggató viszonyokat, a Meggyes felé vezető kerékpárúton próbálnak majd Ausztriába jutni. Hogy ez ne történhessen meg, rendőri ellenőrzést kért a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagycenki kastélymúzeum rehabilitációját várja a Széchenyi Kör

Több mint egy évtizede aggódnak a Széchenyi István Emlékmúzeum folyamatos leépülése miatt. Tovább olvasom