Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Turistacsalogatók a kerékpárutakhoz

Bicikliutak, pihenők és egyéb turistacsalogató érdekességek is épülnek a Kerékpárral a Fertő tó – Neusiedlersee kultúrtájon projekt keretében. Sorra vettük, melyik településen mi várható.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, konzorciumi keretek között, pályázati forrásból valósul meg a Kerékpárral a Fertő tó – Neusiedlersee kultúrtájon nevet viselő terv. Célja, hogy komplex térségi kerékpáros turisztikai rendszert hozzon létre. A munkálatok a nyár elején kezdődtek és a tervek szerint minden érintett településen lezárulnak még idén. Végigjártuk az érintett községeket, hol mire lehet számítani.

Ágfalván megtörtént az újabb ötszáz méteres szakasz kimérése és a vízelvezető árkok rendezése, így a kivitelezés elől minden akadály elhárult.
 
Fertőhomokon a már meglévő útvonalat egészítik ki többek között tanösvénnyel, ivókúttal, pihenőpadokkal, tűzrakó hellyel, valamint a mesterségeket bemutató táblával. A munkát szeptember végére fejezik be.

Harka ezerhatszáz méter kerékpárúttal gazdagodik, ami összeköti a települést a szomszédos burgenlandi Sopronnyékkel (Neckenmarkt). Az utolsó simításokat erre a hónapra ütemezik, a szakaszt a nyár végi Liszt Ferenc-kerékpártúra alkalmával veszik használatba.

Hegykőn két részre oszlik a projekt. A Kossuth utca és a Nyárfa sor kereszteződésében kerékpáros-pihenőpark készül kilenc paddal, kerékpártámaszokkal és koros fák telepítésével. Mindez várhatóan augusztus végéig elkészül. A másik beruházás a volt kacsaúsztató rehabilitációja, egyhektáros vízterület, szabadidőpark és madárfigyelő hely kialakítása.

Hidegségen egy régi artézi kutat újítanak fel, illetve állítanak vissza eredeti állapotába. A szerkezet már működőképes, csak a környezete parkosítására van szükség.

Nagycenken háromszáznyolcvan méter hosszan épül új kerékpárút a Szent Imre utca végétől a Széchenyi-kastély lovardájáig, a belterület többi részén pedig kitáblázással oldják meg a kétkerekesek közlekedését.

Sarródon kerékpársáv kijelölésével teszik biztonságosabbá a közlekedést. Ezenfelül a projekt keretében térkövezéssel felújítják a templomkörnyéket, parkolókat alakítanak ki. Kerékpáros-pihenőket létesítenek a faluban és a településhez tartozó Fertőújlakon és Nyárligeten is.

Zsira és Répcevis között a földmunkáknál tartanak, az előbbi községben a futballpályát is átalakítják a cél érdekében.

Olvasóink írták

 • 8. info2009* 2010. augusztus 19. 07:44
  „A szeles, jo minosegu utak a "kerekpar csalogatok". Hol van ez meg Fertorakos es Balf kozott? Eletveszelyes ott biciklizni. Menjen el a fejlesztes vezetese Hollandiaba es ott meglatjak, hogy mit neveznek kerekpar utnak. Lehet tanulni, hogy hogyan lehet osztonozni a biciklizest.”
 • 7. nattomi 2010. augusztus 18. 11:37
  „domonkoscsilla 2010.08.15. 09:02: Szép és jó, amit leír, de ki kell, hogy ábrándítsam, nincs kerékpárút Sopron és Fertőrákos között. Van egy kerékpáros útvonal, mely magában foglal max 2 km-nyi kerékpárutat is.

  veghagi 2010.08.18. 10:58: Nincs jogalap a kerékpárosok büntetésére, amennyiben az úttestet használják az erdei út helyett. A jelenlegi kitáblázás mellett szabadon eldönthetik, hol menjenek.”
 • 6. veghagi 2010. augusztus 18. 10:58
  „Én nem értem azokat a bringásokat akik nem használják a Sopron -Fertőrákos közti bicikliutat. Inkább tekernek a tűző napon, mint hogy egy árnyékos erdei úton kerekezzenek? Ráadásul az autósokat is csak bosszantják.
  2. hozzászólás domonkoscsilla
  Egyet értek veled, büntetni kéne őket.
  Mielőtt valaki megint azzal, jönne, hogy nem jó az a kerékpár út, elmondom, hogy én sokat közlekedem rajta és nekem semmi problémám nincs vele.”
 • 5. palcsi 2010. augusztus 16. 07:59
  „Még több osztrák még többet fog szemetelni,kutyát futtatni.Itt senki nem bünteti őket!”
 • 4. IkvaHírLACEE 2010. augusztus 15. 10:57
  „#3: én viszont gond nélkül végigmentem számtalanszor”
 • 3. B99 2010. augusztus 15. 10:09
  „Kedves domonkoscsilla !
  Nem tudom, hogy tudod-e milyen az a kerékpárút, mert ha láttad volna akkor tudnád, hogy miért az autós utakon közlekednek a biciklisek.
  A kerékpárut nagyrésze az erdei utakon megy, egy-két részen pedig két biciklis nem is fér el egymás mellet. Én egyszer mentem azon az uton és egy defekt lett a vége.”
 • 2. domonkoscsilla 2010. augusztus 15. 09:02
  „Kerékpárút Sopron és Fertőrákos között. Hol közlekednek mégis? Hát persze, hogy az autós utakon!!! Milliókba került, most meg nem kell. Büntetném, ha nem ott megy!!!”
 • 1. bobo 2010. augusztus 14. 15:51
  „Úgy tűnik, mindenhol az aktuális felújítandó dolgokra "húzták rá" a kerékpáros pályázatot. Ügyes.

  "A projekt összes költsége: 372 289 896 Ft"

  http://www.ferto-hansag.hu/palyazatok-nydop221-c-2f-2009-0005”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álomból valóság - galéria a fertőszéplaki magtárban

Fertőszéplak - Régi álom valósul meg a magtárban: az önkormányzat támogatásával az egykorvolt… Tovább olvasom