Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Túraútvonal a vasfüggöny mentén

Az egykori vasfüggöny mintegy 6800 kilométeres nyomvonalán tervezett kerékpárútról folytatnak megbeszéléseket hét ország szakemberei szerdán Sopronban.

Az Európai Bizottság támogatásával megszervezett találkozón ismertetik a projektet, amely több országot és határon átnyúló védett területet köt majd össze - mondta Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketingigazgatóságának vezetője az MTI-nek. A húsz évvel ezelőtt lebontott vasfüggöny csaknem negyven évig osztotta meg Európát a Barents-tengertől a Boszporuszig.

Ennek megfelelően alakítanák ki a túraútvonalat, amelynek természeti, történelmi és kulturális értékei jelenthetnek vonzerőt a kerékpárosoknak, illetve a gyalog túrázóknak. A nyomvonal változatos tájakon, nemzeti parkokon halad keresztül, amelyek elsősorban azért maradhattak érintetlenek, mert államhatárok közelében voltak, s emiatt korábban tilalmi zónákba tartoztak. A nyomvonal kulturális értékét megannyi emlékhely, szabadtéri múzeum, emlékmű növeli, amelyek Európa megosztott történelmére és az annak véget vető közép-kelet-európai rendszerváltásra emlékeztetnek.

A projekt négy-öt éven belül valósulhat meg – mondta a kisalfold.hu-nak Tama István, a szervező Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketing igazgatója. – A Vasfüggöny mentén részben már jelenleg is lehet kerékpározni, ugyanakkor az egységes hálózat még nem alakult ki. Most azon dolgozunk, hogy az útvonal mentén kialakítsuk az egységes arculatot. Továbbá az infrastrukturális fejlesztés is elkerülhetetlen. Ki kell építeni a hiányzó kerékpár utakat, pihenő- és elsősegély nyújtó helyeket, kerékpáros kölcsönzőket. A határ mentén pedig meg kell állapodni a szállásadókkal, hogy fogadják a turistákat. Emellett a cél az, hogy a részt vevő országok közösen ajánlják ezt a turisztikai lehetőséget, továbbá elkészül majd egy közös internetes oldal is.

Tama István hozzátette, a tervet az Európai Unió turisztikai szakbizottsága és vezetése teljes körűen támogatja. A szerdai konferencián szó esik majd a pénzügyi lehetőségekről is. Lényeges, hogy a részt vevő országoknak egyenként kell pályázniuk.

Mint megtudtuk, a konferencia megrendezésnek jogáért Sopron mellett, Bécs, Prága, illetve Pozsony is jelentkezett. A Páneurópai Piknik és a Vasfüggönyről szóló prezentációnak köszönhetően Sopronban tanácskozik a 520 szakember. A részt vevő országok hazánk mellett: Csehország, Szlovákia, Ausztria, Horvátország, Szlovénia. Korábban Varsóban a Balti államok képviselő találkoztak. Szófiában pedig majd a balkáni országok képviselői találkoznak.


A vasfüggöny lebontását követően a korábbi határvonal mentén több kerékpárosprojekt valósult meg főként Németországban, Ausztriában, néhány Magyarországon, Horvátországban is. Ezeknek a regionális utaknak a bővítését és összekötését tervezik a vasfüggöny-nyomvonal projekttel. A soproni műhelykonferencia a második lesz a varsói után. A sopronit egy dél-európai találkozó követi a Balkánon - mondta Tama István. A találkozók az első fontos lépést jelentik az együttműködésben érintett régiók közötti hálózatépítéshez - tette hozzá a turisztikai szakember.

Olvasóink írták

 • 3. ombi 2009. december 10. 18:06
  „Egyik szemem nevet, a másik pedig sír.
  Örömhír, ha ilyen nagyszabású tervekről, építésekről olvasok.
  Ám a szomorú tényt nem tudja feledtetni, hogy hazánkban milyen sok település el van zárva a közvetlen szomszédjaitól is, néha bizony reménytelen mértékben. Mindez a motorizáció fejlesztésének a nevében történt tíz-húsz-harminc éve: egyszerűen kitiltották a kerékpárokat a meglevő utakról anélkül, hogy másik lehetőséget kínáltak volna.
  Csak példának néhány: Levélről, Kimléről Mosonmagyaróvárra, Pérről, Abdáról, Ikrényből Győrbe nem, vagy csak irreálisan nagy kerülőket téve lehet eljutni kerékpárral, vagy említhetném Csömör esetét, amit még ma is csak autóval lehetne megközelíteni, ha a kerékpáros szervezetek és a helyiek eredményes tiltakozásának hála nem módoították volna a frissen épült környező utakat.”
 • 2. Father 2009. december 10. 12:05
  „A minőség milyen lesz? Mint az osztrák B10 vagy mint a Fertő-parti kerékpárút magyar oldala?”
 • 1. MotorosPista 2009. december 09. 21:09
  „www.vasfuggony.info”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvát segítség Mónika műtétjéhez

Egy horvát kórus – Klemensits Ingrid kópházi tanárnő közbenjárására – adventi… Tovább olvasom