Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Tüntetnének a besorolás ellen

Sopron - Kétszázan írták alá azt a beadványt, amelyben az északnyugati városrész kisvárosi övezetté nyilvánítása – és ezzel együtt a magas házak felhúzása – ellen tiltakoznak. Ha nem veszik figyelembe javaslatukat, tüntetni fognak.

Amennyiben kisvárosi övezetté nyilvánítják az Uszoda, a Kertesi, a Csik Ferenc utca, a Fűzfa sor és a Bécsi út térségét, semmi nem állíthatja meg a 12,5 méteres gerincmagasságú építkezéseket a mostani 6–8 méteres helyett. Erre már akad példa is, amely háztömb kapcsán indított perben a megyei bíróság – még 2008 májusában – megállapította: ˝Téves az eljáró hatóságok vélekedése, hogy meglévő környezetként csak a közelmúltban létesült épületeket tekintették. Sopron sajátosságát, egyediségét az elmúlt évtizedek, évszázadok épületeiből kialakult épített környezet jelenti.˝ Ha mégis kisvárosi övezetté válik a negyed, akkor a jórészt családi házas városrész zsúfoltsága a soklakásos tömbök miatt elviselhetetlen lesz. A szűk utcák forgalma már most is katasztrofális – állítják az érintett lakók.

Tiltakozásuk apropója az az Uszoda utcai háztömb, amely – információjuk szerint – a szomszédos telek tervére hivatkozva kapta meg az építési engedélyt, s meg is valósult. A hivatkozott telken ugyanakkor a bírósági ítélet miatt nem is indulhatott el az építkezés- írtuk portálunkon korábban. Mint mondták a lakók, ráadásul úgy tudják, a környék készülő rendezési tervének alapja a már meglévő épület paraméterei.

Azt szeretnék elérni, hogy e városrészen a leendő épületek gerincmagassága ne legyen nagyobb 8 méternél.

A ma még üres telekre vajon milyen épületet fognak felhúzni? A környék lakói azt szeretnék, ha legfeljebb nyolcméteres gerincmagasságút... Fotó: Magasi
A ma még üres telekre vajon milyen épületet fognak felhúzni? A környék lakói azt szeretnék, ha legfeljebb nyolcméteres gerincmagasságút... Fotó: Magasi

Simon István alpolgármester is úgy nyilatkozott a lakossági fórumon, hogy mivel nem volt rendezési terv a területre, az ingatlanüzlet kihasználta ezt, s ennek gátat kell szabni. A kétszáz aláírásos beadványukra viszont idén tavasszal azt a választ kapták, a negyed mégis kisvárosi övezet lesz. ˝Ezért ha a városházán kifüggesztik az ezt tartalmazó szabályozási tervet, akkor tüntetni is fogunk a Fő téren˝ – szögezték le a lakók.

– Az önkormányzat eddig erre a városrészre nem készített szabályozási tervet, helyi építési jogszabályt – reagált a Kisalföld megkeresésére dr. Dobos József jegyző. – Ebben a helyzetben az Uszoda utcát az elmúlt évtizedben a megengedőbb szabályozás következtében zsúfolttá építették. Ezt az előnytelen állapotot a jelenlegi városvezetés érzékelte, és egy évvel ezelőtt változtatási tilalmat rendelt el a környékre és azonnal hozzáfogott az északnyugati városrész szabályozási tervének elkészítéséhez. Az említett folyamat során a lakossággal egyeztetve alakul ki az új szabályozás. Egy telekre csak korlátozott épületnagyságot és lakásszámot szeretnénk. A már kialakult jogszerű állapot ténykérdés. Sajnálatos, hogy az előző önkormányzati ciklusokban nem szabályozták ezt a városrészt, itt is a korábbi hibák köszönnek vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipartörténeti gyűjtemény a cukorgyárról

Petőháza - Az egykori Sopron vármegye cukoriparát is bemutató ipartörténeti gyűjtemény létrehozását… Tovább olvasom