Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Tüntetés a tér védelmében

Békés, de határozott hangú tüntetést tartott kedden a Deák Tér Fórum annak érdekében.
Újabb fejezethez érkezett a Deák tér ügye. Miközben napokon belül elkezdődhet felújítása, a Deák Tér Fórum elnevezésű civil szerveződés ezúttal békés tüntetést szervezett a helyszínen, amelyen részt vett Lányi András, az Élőlánc Magyarországért civil mozgalom vezetője is.
Varga Gábor, a fórum egyik vezetője elmondta, kívánságuk békés kifejezésére jöttek össze. Lányi András arról (is) beszélt, hogy a hatalommal való visszaélés, a köz véleményének figyelmen kívül hagyása nemcsak igazságtalan dolog, hanem csúf is, és ilyen csúfságokkal van teli Magyarország. Mindenhol, ahol az látható, hogy történelmi városképet rombolnak, zöldterületeket építenek be, az tapasztalható, hogy az üzleti számítás és a közhatalommal való visszaélés találkozik egymással.

– Amikor ez ellen tiltakozunk, nemcsak a környezetünket védjük, hanem a polgárok elemi jogát, hogy saját sorsuk intézői legyenek – tette hozzá Lányi András.
Ezt követően Varga Gábor idézte fel a Deák tér történetét, majd áttért a jelenre.

– Valakik úgy gondolták, hogy vásárosbódék kellenek a teológia impozáns épülete és Kölcsey szobra köré – mondta Varga Gábor. – Úgy gondolták, hogy több családi ház nagyságot kitevő föld alatti épületek kellenek. Kell egy turisztikai centrum, kell egy internetkávézó. Úgy gondolták, hogy vízzel telt, nagy betonmedencék kellenek, amelyek telente hulladékfogóként szolgálnak. Úgy gondolták, hogy mindezt lágy ívek nélkül, csak vonalzóval is elegendő megszerkeszteni.
A fórum vezetője ezt követően kijelentette:

„A mi véleményünk nem számít abban, hogy milyen legyen a Deák terünk. Miért hiszik, akik így gondolták, hogy mi ezt szó nélkül hagyjuk? Miért mondhatják az eléjük járuló, jóindulatukban bízó, a lakókat képviselő küldöttség tagjainak, hogy arcképüket a város szégyenére kiszögeztetik a tér sarkaira? Követeljük, vonjanak be minket a város ügyeinek intézésébe, hogy ne építsék be a Deák terünket, követeljük, hogy velünk egyetértésben, hagyományainkoz és igényeinkhez méltó teret hozzanak létre."

Ezt követően felolvasták a petíciót, majd Perkovátz Tamás lépett a mikrofonhoz, aki két zsineget hozott magával, hogy könnyebben illusztrálhassák, mekkora is lesz a turisztikai centrum és az internetkávézó.

– Nekünk nincs erkölcsi alapunk feltételezni, hogy a város vezetői szántszándékkal hozták meg ezt a szerencsétlen döntést – jelentette ki Perkovátz Tamás. – Most azonban döntésük foglyai. Mondjuk el nekik, hogy a nagy ember, a kiváló vezető nem arról ismerszik meg, hogy mindig makacsul ragaszkodik döntéseihez. Az igazi vezető beismeri tévedését. Ha így lesz, megköszönjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítástechnikai tanfolyam nyugdíjasoknak

Több mint száz nyugdíjas jelentkezett a Sopronban meghirdetett ingyenes számítástechnikai… Tovább olvasom