Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Túlzsúfolt a sopronkőhidai börtön - tíz elítélt helyén tizenöt szorong

A zsúfoltság hatásait foglalkoztatással igyekeznek ellensúlyozni. Nagy a teher a fogvatartottakon, és a személyi állományon is.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fogvatartottak létszáma lényegesen meghaladja az intézet befogadóképességét, hiszen tíz elítélt helyén tizenöt szorong.

Szabó Máté szerint ez sérti a fogvatartottakat is megillető emberi méltósághoz, valamint testi és lelki egészséghez való jogot, a háromemeletes ágyak használata pedig nem egyeztethető össze az embertelen, megalázó bánásmód tilalmával.

A zsúfoltság hatásait foglalkoztatással igyekeznek ellensúlyozni. Jelenleg 200-230 fogvatartott dolgozik az intézet mellett működő Sopronkőhidai Ipari és Szolgáltató Kft.-nél, de az intézet célja, hogy a létszámuk legalább 300-ra növekedjen - áll a jelentésben.

Az ombudsman beszámolója szerint az erőszakos, súlyos bűncselekmény miatt hosszú büntetésüket töltő elítélteknek két pszichológus tart foglalkozásokat, de ők végzik a börtön dolgozóinak pszichés gondozását is.

A feladathoz mérten kevesen vannak, a biztos szerint ez veszélyezteti a fogvatartottak és a személyi állomány lelki egészséghez való jogát és mentális ellátását.

Szabó Máté ugyanakkor jó gyakorlatnak tartja a családi konzultációkat, amelyeket a szabadulás előtt álló fogvatartottaknak szerveznek. E konzultációk segíthetik az elítélt családjában korábban felhalmozódott feszültségek levezetését, a konfliktusok rendezését, egyúttal a már hosszabb ideje zárt intézeti keretek között élő fogvatartott felkészülését a szabad életre.

Az ombudsman kedvezőnek értékelte azt is, hogy az intézet kezdeményezésére a szabadulás előtti hat hónapban a fogvatartott felveheti a kapcsolatot volt vagy leendő munkáltatójával.

Az ombudsman felkérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy vizsgáltassa meg, milyen lehetőségek volnának a börtön pszichológusi státuszainak emelésére, volna-e anyagi fedezet a férőhelyek bővítésére, a zárkák rendkívüli zsúfoltságának enyhítésére, esetleg arra, hogy más intézetbe helyezzenek át fogvatartottakat - zárul az ombudsmani vizsgálat eredményeit összefoglaló közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldódik a soproni Liszt-zenekar sorsa?

A közgyűlés dönt majd arról, hogy működésüket a Pro Kultúra irányításával folytassák a jövőben. Tovább olvasom