Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Túlzott a szigor?

A borosgazdák hiába rendelkeznek borkimérési jogosítvánnyal, idén január elsejétől csak akkor tölthetnek kannába bort, ha egy újabb hatósági engedélyt is beszereznek.
illusztráció
Szünet nélkül csöng az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat soproni városi intézetének telefonja: a borosgazdák nem értik, ha az elmúlt években megszerezték a töltési engedélyt, miért kell most a kannás borok esetében újabb hatósági jóváhagyás?

Sopron városi tiszti főorvosa, dr. Amberger Erzsébet ezzel összefüggésben elmondta: 2003. január elsejétől csak engedélyezett helyen lehet kannás bort tölteni, árusítani. Az engedélyt a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás adja ki, a kérelmet is e szervezethez kell küldeni. Ezt követően az állomás hivatalból fogja megkérni az ÁNTSZ illetékes intézetének szakhatósági hozzájárulását. Az ÁNTSZ ekkor vizsgálja meg, a kiszerelés helye, az ott végzett tevékenység mennyiben felel meg a rendeleteknek. Így például – sok egyéb mellett – annak, hogy a kannás bor töltésének helyén külön helyiség szükséges a kannák, az edények tárolásához, mosásához. A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, dr. Molnár Tibor elmondta: a borosgazdák véleménye szerint túlzás a borra minden egyes, az élelmiszerekre vonatkozó passzust ráhúzni, hiszen e szakterületen még az EU-ban sincs ilyen szigorú rendelkezés.

„Az egyik legfőbb érdekvédelmi szervezet, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa immár nem először a törvény egyszerűsítését szeretné elérni, továbbá azt, hogy az érintettek a feltételeket illetően szeptember elejéig haladékot kapjanak. Nem lesz könnyű ezt elérni, hiszen e téren a földművelésügyi, az Egészségügyi és a Pénzügyminisztériumnak kellene egyeztetni. Másrészt jövedéki termékről van szó: az ellenőrzés joga tehát a vám- és pénzügyőröké. Egyelőre február 28-ig van halasztásunk, addig nem vonhatják be a működési engedélyeket a fináncok" – fogalmazott Molnár Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méregtelenített a polgármester

– A Hotel Rózsadomb eladásáról szóló szerződést nem tartom jónak, de nem volt más választása… Tovább olvasom