Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Túlterheltek a bölcsődék, óvodák

Sopron - Túlterheltek Sopron bölcsődéi és óvodái, a bölcsikben 118-cal többen lesznek ősztől, mint amennyit az intézmények „elbírnának". Az ovik iránt is nagy az igény. Pedagógiailag javasolt, hogy a kicsik minél tovább maradjanak családi körben.
Sopron öt bölcsődéjében 220 férőhely áll a városban lakó gyerekek rendelkezésére. Ezzel szemben már most 258-an élnek a bölcsődei ellátás lehetőségével, és – bár 132 gyerek heteken belül óvodába megy – 212-en szerepelnek az előjegyzésben. Így őszre 338-ra duzzadhat a létszám.

– A törvény 12 főben maximálja az egy csoportban ellátható gyerekek számát, ez most 15-re is nőhet – mondta el a Kisalföldnek Földháziné Kocsis Zsuzsanna, a Módszertani Bölcsődék intézményvezetője.

– Intézményeinkben a szakszerűen ellátott feladatok és a személyes kapcsolattartás meghatározó. Célszerű továbbá, hogy egyszerre egy csoporton belül legfeljebb két újonnan beszoktatott gyermek legyen. Ezen kitételek ilyen formában már nehezen teljesíthetőek. Próbáljuk megoldani az átmenetileg megnövekedett létszám problémáját, elutasításra eddig nem volt szükség. De az öt bölcsőde kizárólag soproni lakhellyel rendelkező gyerekeket fogadhat, a környező településen élők nem vehetik igénybe az ellátást.

Az óvodákban is túljelentkezés tapasztalható, itt – ha az édesanya gyesen van kisebb testvérrel – előfordulhat, hogy a nagyobb gyermek nem nyer felvételt. – Folyamatos a felvétel az intézményekben, de a túlterheltség miatt nem biztos, hogy a lakóhely szerint illetékes óvodába kerül a gyermek – tudtuk meg Földes Tamásnétól, az intézményfelügyeleti iroda munkatársától. – Pedagógusként azon az állásponton vagyok, hogy a gyerek számára a legkedvezőbb, ha minél tovább családi környezetben tölti napjait. Nincs kőbe vésve, hogy háromévesen azonnal óvodába kell vinni, mert egy egészségesen szocializált gyermek könnyen beilleszkedik később is a közösségbe. A törvény ennek megfelelően csak az iskola előtti egy évben ír elő óvodakötelezettséget.

Az Arany Kapu Gyakorló Óvodában négy huszonöt fős csoportba járnak gyerekek, életkortól függetlenül. – Intézményünk népszerű a távolsági buszvégállomás közelsége miatt, de elutasításra csak ritkán kényszerülünk – mondta el Németh István óvodavezető. – Ezek általában túl fiatal gyerekek, akiket a bölcsődében tudnak elhelyezni.

Családi napközi

Szeptembertől családi napközi indul a Lövérekben, ahol 1–3 éves és 3–6 éves gyermekek egész napos felügyeletét, ellátását és fejlesztését, valamint  6–14 éves tanulók délutáni felügyeletét, felkészítését vállalják a másnapi tanórákra, szakképzett pedagógusok segítségével. Kis létszámú csoportban (legfeljebb 7 gyermek) foglalkoznak a gyerekekkel, lehetőség van az egyéni, személyre szabott fejlesztésre. Érdeklődni Horváth Bernadettnél lehet, tel.: 06-30/2715-208, e-mail: csaladinapkozi@gmail.hu.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberfej nagyságú pöfetegre lelt

Sopron - Emberfej nagyságú és 1,6 kilogramm súlyú pöfeteggombát talált a tómalmi kerékpárút mellett Lipták Sándorné. Matusek Miklós gombaszakértő szerint néhány nap múlva nemcsak az ehető, hanem a mérges gombák is „gombamód" szaporodnak. Tovább olvasom