Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Túlköltekezés után böjt következik

A csütörtöki közgyűlés örömteli pillanatokkal kezdődött: dr. Horváth Patrícia, a Világkupa-győztes válogatott vízilabdázó átvette a Sopronért-díjat.
A jelek szerint jól működik a várost vezető koalíció.
A folytatás azonban kevésbé volt mosolyt fakasztó: először a vagyonrendelet módosításánál csaptak össze a politikai erők. Az ellenzék erőteljesen nehezményezte, hogy a tervezet sokkal nagyobb mozgási szabadságot ad a polgármesternek a rendeletben szereplő értékhatárok megemelésével (a polgármester például az elővásárlási jogra vonatkozó nyilatkozatot adhat 50 millió forint forgalmi értékig).

Vita a büdzsé körül

Az új hulladékrendelet aztán összhangot teremtett, s még a tavalyi költségvetés módosításánál sem volt nagyobb fennakadás, az idei büdzsé vitája azonban alaposan felkorbácsolta a kedélyeket. Abdai Géza, a Polgári Szövetség frakcióvezetője szónoki fordulatokkal élve olvasta a városvezetés szemére: kampányukban nem ezt ígérték, nem tartják be a választóiknak adott szavaikat. Nem támogatják a kórházat, nem újítják fel a Deák teret, s nem emelik európai szintűre az intézményeket. Dr. Molnár Ágnes (Polgári Szövetség) nem elég kiérleltnek ítélte a költségvetés tervezetét, frakciótársa, Horváth Zoltánné pedig egy közmondást vett kölcsön véleménye közléséhez: ha meg akarod látni a szivárványt, túl kell élned az esőt. Az esernyőt viszont az önkormányzatnak kellene tartania – tette hozzá, védve a kulturális intézmények érdekeit.

Többet költöttünk

A vita végére alig maradt képviselő a teremben, aki ne fejtette volna ki véleményét arról az intézkedési tervről, ami a városvezetők kiútkeresését tükrözi, s aminek elnevezését Havas András a sajtóra bízta, mondván, Walter-csomag nem lehet, mert a polgármester szabadságon volt készítése idején. Dr. Bertha Árpád (MSZP–SZDSZ) visszavágott. Elmondta, hogy az elmúlt négy hónapban a helyzetet tekintették át. Egyértelműen kiderült: a város az elmúlt nyolc évben többet költött, mint amennyije volt. „Nem arról van szó, hogy nem jár, hanem arról, nem jut!" – nyomatékosította a képviselő, hozzátéve, a négy hónap alatt annyit tudtak megvalósítani, amennyit négy hónapra ígértek. Hegyi Ferenc, az MSZP frakcióvezetője hozzászólásában a nyíltságra helyezte a hangsúlyt, s közölte, már sokkal előbb ki kellett volna állni a város polgárai elé a hírrel: elfogyott a pénz. Ezt csak a jelenlegi városvezetés vállalta fel, akiktől nem sportszerű négy hónap után számon kérni a választási ígéreteket.
Talán az éhség is közrejátszott abban, hogy két és fél órával az elhalasztott ebéd után végül véget ért a vita, amiben egyetlen kérdést sem kapott a könyvvizsgáló és a költségvetési iroda vezetője. Az intézkedési tervet és a rendeletet a szocialista-szabad demokrata többség megszavazta, miután Walter Dezső zárszavában közölte: „vállaljuk ezt a költségvetést azért, hogy a következő jobb legyen".

Nincs vevő a Rózsadombra

A közgyűlés hátralévő perceiben a testület elfogadta a sportegyesületek támogatásáról készült rendeletet, megszavazta, hogy alapító tagként részt vesz a Fertő Táj Világörökség Magyar Tanácsa egyesület létrehozásában. Ezek után a végére is maradt csattanó, a polgármester bejelentette: a vevő elállt a Hotel Rózsadomb vételi szándékától. Egyben kezdeményezte a jogi bizottság tagjaiból és a volt polgármesterből álló ad hoc bizottság felállítását, mely tanácsaival segíthetné a városvezetést a kialakult helyzet megoldásában.

 Mondja el Ön is véleményét a témával kapcsolatban >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Operabál nyitótáncát tanítja be

Vargha-Wéber Virág, a Bécsben élő fiatal soproni tánctanár is közreműködik a világhírű bécsi… Tovább olvasom