Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Túlfűtött panelek

Sopron - A kellemes őszi időben rettenetes hőség van a panellakásokban – panaszolták a lakótelepeken élők, akik az ablakon át engedik ki a meleget, pedig kérhetnék a fűtés szüneteltetését is. A végső megoldás viszont csak a korszerűsítés lehet.
– A fűtés szeptemberben elindult, de közbejött a jó idő – kezdte Kuslics Balázs, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

– A rendszer bármikor leállítható, ha meleg van, az érintett lakótömb közös képviselőjének mindössze annyi a feladata, hogy a lakók igényét továbbítja a szolgáltató felé, ahol ezt követően intézkednek a szüneteltetésről – mondta a Kisalföldnek Kuslics Balázs, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

A szokatlanul enyhe időjárás miatt a múlt hét elejétől délelőtt 10 és 18 óra között egyébként nem fűtik a lakásokat.

A probléma sokak szerint egész szezonban fennáll, vannak lakások, ahol alig van 20 fok, míg mások télen is a Szaharában érzik otthon magukat.

– A kilencediken élek, a lakásom középen van, így télen és nyáron folyton ki kell tárnom az ablakokat, hogy elviselhető legyen a hőmérséklet. Bár napközben mostanában nem fűtenek, ennek ellenére nagyon meleg van a Juharfa utcai otthonomban. Nemrégen pályáztunk fűtéskorszerűsítésre, remélem, a minisztérium támogat minket.

Az önrész kifizetése így is jócskán megterheli majd a lakók pénztárcáját, több százezer forint lesz lakásonként a hozzájárulás.

Ám ha megvalósul a rekonstrukció, hosszú távon sokat spórolhatunk és a komfortérzetünk is jobb lesz – mondta Cseh Józsefné.

A energetikusok szerint a gondokra a fűtéskorszerűsítés lehet az egyetlen megoldás.

– A városban több mint 20 hőközpont működik, ezek egyenként több száz lakás fűtését vezérlik számítógépes rendszer segítségével. A komputer a külső hőmérséklet alapján határozza meg, hány Celsius-fokos vizet kell a rendszerbe pumpálni, a skála 37–74 fokig terjed – mondta a szakember.

Az őszi-téli szezonban az utcát is fűtik. Fotó: Magasi Dávid
Az őszi-téli szezonban az utcát is fűtik. Fotó: Magasi Dávid

A jobb fekvésű, napsütötte, széltől védett lakásokban így előfordulhat, hogy túl meleg lesz, de az ablaknyitással csak további fűtésre generálják a rendszert a lakók. A számítógép ugyanis méri a csövekből visszatérő hőmérsékletet is, s ha szellőztetéssel lehűtik a radiátorok vizét, akkor még több energiával kezd fűteni a rendszer.

Megtudtuk, a legjobb megoldás ha a lakásokban radiátorszelepeket szerelnek fel, amelyek a rendszerbe beérkező víz mennyiségét szabályozzák. Ha sokan elzárják a szelepeket, gyorsabban folyik a víz, mindeközben kevesebb hő fogy, így energiát takarít meg a tömb.

A városban a több mint 6000 távhős lakásból mindössze 1000-ben történt meg a fűtéskorszerűsítés, csak ennyi otthonban szabályozható egyénileg a fűtés.

Több ezer olyan otthon van, ahol kicserélték a nyílászárókat, ennek köszönhetően az ezredforduló környékén megvásárolt és felhasznált 480 ezer egység fűtőenergiát mára 410–420 ezer egységre sikerült leszorítani a városban. További javulást a teljes gépészeti rekonstrukció hozhat.

Jelenleg tehát a helyzet az, hogy meleg időben nappalra kikapcsolják a fűtést. Ez jelentős többletmunka a távhőszolgáltatónak, hiszen a hőközpontok jó része kézi vezérlésű, így napi bejárás szükséges a be-, illetve kikapcsolásához. De az éjszakai meleg elegendő arra, hogy azokban a lakásokban, ahol a nyugdíjasok és kismamák otthon tartózkodnak, egész nap megfelelő legyen a hőmérséklet. Így is számottevő a megtakarítás, hiszen a keringés leállításával a szivattyúk sem működnek, ami csökkenti az áramfelhasználást. (A szivattyúk működtetésének költsége egyetlen hónap alatt több százezer forint.)


Győrben nem jelezték

A megyeszékhelyen eddig nem érte hasonló kritika a távhőszolgáltatást – tudatta a Kisalfölddel H. Szováti Miklós, a Győrhő Kft. ügyvezető igazgatója. „Szakaszosan fűtünk, az esti és a hajnali órákban, igyekszünk ésszerűen gazdálkodni, hogy ez minél kevésbé terhelje meg a lakók pénztárcáját" – mondja a vezető. H. Szováti Miklós szerint semmi negatív visszajelzés nem érkezett eddig, a Győrhő egyébként 24 ezer lakást lát el a városban.


Törvény szabályozza a fűtés kezdetét

A törvény szerint, ha három egymást követő napon át átlagban 12 fok vagy egy napon át 10 fok alá esik az átlaghőmérséklet, akkor el kell indítani a fűtést. Ha a hőmérséklet 17 fok fölé emelkedik, akkor viszont a távhőszolgáltatás automatikusan szünetel. Amennyiben viszont a lakóközösségnek ettől eltérő az igénye, akkor közös képviselőjük útján jelezhetik ezt a távhőszolgáltató felé. 

Olvasóink írták

  • 2. enis panelos 2008. október 18. 15:16
    „Nem is egy ember végzi a kézi vezérlést.Hanem páran el sétálgat-
    nak,ezért kell a 6000.ft.A hőmennyiséget meg,saját maguknak
    mérik.A panelos meg tudatlanul fizet!”
  • 1. panelos 2008. október 17. 13:19
    „"Jelenleg tehát a helyzet az, hogy meleg időben nappalra kikapcsolják a fűtést. Ez jelentős többletmunka a távhőszolgáltatónak, hiszen a hőközpontok jó része kézi vezérlésű, így napi bejárás szükséges a be-, illetve kikapcsolásához."Ehhez a lakók havonta 6000 Ft.-al járulnak hozzá.Egy 25 lakásos házban havi 150.000 Ft.Ez egy fóállású kapcsolgató ember havi jó fizetése.Akkor milyen többletmunkáról beszélnek.Ezt a lakókkal kifizettetik.Megint egy olyan megnyilatkozás az önkormányzat részéről aminek semmi alapja nincs .A hozzá-nem értésüket igazolják.A korszerűsítést a város vezetés ott nehezíti ahol tudja mert irdatlan ,szolgáltatás nélküli pénztől esnének el például ha a hőmennyiséget mérnék.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatból veszik meg a falugondnoki buszt

Sarród - Az önkormányzat 8,3 millió forintos pályázati támogatást nyert el kilencszemélyes… Tovább olvasom