Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Túl sok a közlekedési tábla?

Nyugat-Európában egyre több helyen csökkentik a közlekedési táblák számát. Egy osztrák autóklub szerint a jelzések mintegy harmada felesleges.
Az osztrák autóklub, az ÖAMTC adatai szerint Kismartonban (Eisenstadt) jelenleg 2500 közlekedési tábla található a tartományi székhelyen, amelyből 500 teljesen felesleges.

Kismartonban a szakemberek ősztől ez utóbbi táblákat le fogják takarni és megvizsgálják, mi történik ennek hatására. Németországban és Hollandiában ugyanis azokon a helyeken, ahol eltávolították a felesleges táblákat, visszaesett a balesetek száma és az autósok is lassabban közlekednek. Ha Kismartonban is javul ezáltal a közlekedési morál, akkor várhatóan beveszik a felesleges közlekedési jelzőtáblákat. Hollandiában már létezik olyan város, ahol egyetlen közlekedési tábla sincs, csupán a jobbkéz-szabály alapján közlekednek az autósok.

Magyarországon egyelőre nem gondolkodnak a közlekedési táblák ritkításán. – Nem biztos, hogy jó, ha kevesebb forgalomszabályozó tábla van az utakon – mondta el érdeklődésünkre Tóth István közlekedési mérnök, a Magyar Autóklub főtitkárhelyettese. – A táblák túlburjánzása és a közlekedés alulszabályozása ugyanúgy káros. A táblák a közlekedés biztonságának fontos részei, azt kell elsősorban szem előtt tartani, hogy kiszámítható legyen egy útszakasz. Nem biztos, hogy csak a jobbkéz-szabály alkalmazása előnyös lenne a városi közlekedésben.

Budapesten például sokan használják a budai hegyi utcákat menekülőútként, ha dugó van. Ezekben az utcákban nincs tábla, csak jobbkéz-szabály. Itt sokszor előfordul, hogy a környéket nem ismerő autósok galibát okoznak, mert a szélesebb út nem jelenti automatikusan, hogy ott elsőbbsége van az autósnak.

– Első hallásra furcsán hangzik az elképzelés, és azt hiszem, a soproni autósok elsőre megzavarodnának, ha például az elsőbbségadás kötelező táblákat letakarnánk – mondta el Figler Imre autósoktató. – Persze sok helyen elég lenne a jobbkéz-szabály alkalmazása, elsősorban a lakó- és pihenőövezetben.

Ha mondjuk Sopronban néhány helyen bevennék a táblákat, akkor azt tudatosítani kell az autósokban, mert legtöbben megszokásból vezetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztak az alma matertől

Sopronban akadt olyan középiskola, amely már pénteken „elballagott”, ám a legtöbb… Tovább olvasom