Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Túl nagy a fűtési veszteség

Sopronban az Ibolya út 5.-ben 251 ezer, az ugyanolyan műszaki paraméterekkel rendelkező Ibolya út 7.-ben viszont már 627 ezer forintot számlázott ki a Sotáv.
Sopronban az Ibolya út 5.-ben 251 ezer, az ugyanolyan műszaki paraméterekkel rendelkező Ibolya út 7.-ben viszont már 627 ezer forintot számlázott ki a Sotáv úgynevezett éves fűtési veszteségért. A jelentős mértékű eltérésre egyelőre nincs magyarázat.

– Az Ibolya út 5–7.-ben egyforma a távhőrendszer, mégis: a 7-es épületrészben jóval magasabb lett a nemrégiben kézhez kapott idei éves fűtésveszteségi számla, mint az 5-ösben – fogott a furcsa történetbe Kovács Miklós mérnök, az érintett háztömbök közös képviselője.

– Tavalyhoz képest az emelkedés mértéke is szembeötlő, főképp a 7-es épületnél – folytatta Kovács Miklós közös képviselő. – A 2004/2005-ös fűtési szezonban az 5-ös tömbben 1,05 gigajoule, az ideiben már 2,25, míg a 7-es épületrészben ez a szám 1,88-ról 5,60 gigajoule-ra ugrott. Lakásonként lebontva, míg az 5-ösben élők tavaly 2478, idén 5721 forintot, a 7-esben lakók a tavalyi 4467 helyett már több mint 14 ezer forintot fizetnek háztartásonként. Mind a két épület azonos műszaki paraméterekkel rendelkezik, ezért jogosnak érezzük a felvetésünket: a kirívó különbséget számítási hiba vagy más tévedés okozhatja.

Tavasszal mérőcsere történt a 7-es tömbben. Föltételezhető, hogy a nem egyeztetett óraállásokból következhet ez a számunkra elfogadhatatlan mértékű éves fűtési veszteségi számla. A legszerencsésebb az lenne, ha mint a melegvíz-óra állását, úgy a hőmennyiségmérő állását is havonta rögzítenék a kiküldött elszámoláson, megelőzve ezzel a félreértéseket. Mindenesetre műszaki szakértők bevonásával szeretnénk kideríteni, miképpen fordulhat el ő – s egyáltalán, előfordulhat-e – ekkora eltérés.

– Igen nagy malőr lenne, ha számítási hibákat vétettünk volna – mondta Andrássy István, a Sotáv főmérnöke. – Egyelőre mi is értetlenül állunk a történtek előtt, ugyanis az Ibolya út 5–7-ben működő három mérő hitelesített készülék, a két mérő által mutatott érték pedig kiadja a főmérőét. Ettől függetlenül mindenre kiterjedő, visszamenőleges vizsgálatot rendeltünk el. Reméljük, ennek eredményéről – a későbbiekben is hasznosnak ígérkező tapasztalatokról – két héten belül tájékoztathatjuk a közös képviselőt. Amennyiben a szokatlanul nagy mértékű eltérés a mi hibánkból vagy a rossz mérőórából eredeztethető, minden egyes túlszámlázott forintot visszafizetünk az érintett lakóknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld út a zsirai golfpályának

Fontos állomásához érkezett a Zsirára tervezett golfpálya megépítése. A szükséges engedélyek beszerzése után, várhatóan a jövő év elején megkezdődhet a zsirai golfpálya és a hozzá kapcsolódó létesítmények megépítése. Az elképzelések szerint a hatvanhektáros területen tizennyolc lyukú pálya készülne el a község határában. Egy ausztriai vállalkozói csoport már konkrét befektetői szándéknyilatkozattal kereste meg az önkormányzatot, amelyet el is fogadtak a képviselők. Tovább olvasom