Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Túl a csúcson

Hazaérkezett az Afrika csúcsát, az 5895 méter magas Kilimandzsárót sikerrel meghódító soproni expedíció. A nagy kalandról könyv és film készül.

A csúcson
A soproniak – Czanik Csaba író, dr. Sipos Gábor orvos, Sipos Anikó és Szabó László vállalkozók, Szabóné Kelemen Eszter virágkötő – , valamint Bachta Tibor budapesti hegymászó június tizennegyedikén, reggel hat óra harminchat perckor értek fel Afrika csúcsára, az Uhurura.

„Levezetésül" a társaság – egy kis szafari után – a mintegy nyolcvan kilométerre fekvő, 4562 méter magas Meru-csúcsot is megmászta.

Féléves előkészülettel

– Mielőtt a próbatételre indultunk volna, hat-hét hónapon keresztül igen erős edzéstervet teljesítettünk – mondta Czanik Csaba. – Fokozatos távnöveléssel hegyi terepen rengeteget futottunk, végül már a maratonikat is megszoktuk. A hegymászást a közeli Alpokban gyakoroltuk, többször voltunk a Grossglockneren. Végül is kiváló fizikai kondícióban indultunk a Kilimandzsáróra. Kellett is a jó fizikum, hiszen nemcsak a teherhordók cipekedtek becsülettel, hanem mi is: 20 – 25 kilós hátizsákkal a vállunkon törtünk a csúcs felé. Kondíciónkból eredően olyan tempót diktáltunk, hogy nem is rajtunk, hanem a teherhordókon tört ki a hegyi betegség, ami rosszullétekkel, szédüléssel jár, pedig ők havonta kétszer is feljutnak a hegy különböző magasságába. A bennszülött teherhordók közül az egyik el is csúszott a hegy peremén, s egy éles sziklától megsérült. Csapatunk orvosa látta el a sérültet, amit igen jó néven vettek tőle.

Az első húszban

– A tanzániai turisztikai hivatal statisztikája szerint velünk együtt alig tizenvalahány magyar hegymászónak sikerült feljutnia a Kilimandzsáró legmagasabb pontjára. S hogy mennyibe is került a nagy kaland ? Csak maga a hegy 2,5 millió forint volt engedélyekkel, teherhordókkal, szakáccsal együtt. Az út előkészülete során pályáztunk az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatására, de azt mondták, ilyennel ők nem foglalkoznak. Később aztán megtudtuk, a minisztérium az egyik Mount Everest magyar expedíciónak 25 milliót juttatott. Pk voltak azok, akik edzőtúraként jöttek a Kilimandzsáróra, de a feléig sem jutottak Afrika csúcsának. Szerencsére nekünk nem okozott gondot a körülmények zordsága és a magasság. Mindazonáltal az élmény minden pénzt megért. Hihetetlen jelenet marad, amikor a hegy bizonyos magasságánál még zuhog az eső, aztán az ember húsz métert megy fölfelé, kijut a felhőből, s ragyogó napsütés fogadja, miközben hallja, lejjebb, a háta mögött húsz méterrel kegyetlenül zuhog az eső...

Nagyratörő tervek

– Az expedíció során nyolcvan-kilencven óra filmet forgattunk, s javában készül a szerkesztett változat. A tervek szerint az Uhuru- és a Meru-csúcsok meghódításának megpróbáltatásait kétszer 80 perces film fogja át, míg a szavannákról – és a szafariról – kétórás alkotás születik. Narrátornak Helyey László színművészt kértük föl, aki korábban a Mont Blanc-expedíciót megörökítő filmünk elkészítésénél is közreműködött.
„ Túljutni, mindig túljutni a csúcsokon – fogalmaz Czanik Csaba. – Jövőre Dél-Amerika legmagasabb hegyét, az Aconcaguát vesszük célba. Ez ezer méterrel magasabb, mint a Kilimandzsáró... "


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a Globex-ügy?

Négy év után pont került a Globex-ügy egyik fontos, Sopront érintő részletére. Dr. Gimesi Szabolcs… Tovább olvasom