Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Tudtak a keletnémetek előkészületeiről

Sopron - A Páneurópai Piknik idején volt hazánk miniszterelnöke Németh Miklós, aki a hétvégén pódiumbeszélgetés keretében idézte fel az akkori történéseket a soproni ˝Eljutni a határig˝ című nemzetközi konferencián. Ezt követően interjút adott a Kisalföldnek.

– Ön az interjú előtti visszaemlékezésében hangsúlyozta, a Gorbacsovval való találkozáskor nem engedélyt kért, hanem bejelentette: megnyitjuk a határt, s többpárti demokráciát építünk. Honnan merített lelkierőt mindehhez? Nem félt az akkori szuperhatalom reakciójától? – kérdeztük Németh Miklós exminiszterelnököt.

– Miniszterelnökké választásom után pár héttel tudtam csak meg, hogy atomtöltetű rakéták vannak az országban. Ezt korábban mindig tagadták nekem a szovjetek, amikor már a központi bizottság titkáraként tevékenykedtem, akkor is. Amikor értesültem, hogy tárolnak nálunk atomtöltetű rakétákat, nyert pozícióm lett. Egy hazug emberrel és rendszerrel szemben csak határozottan és nem engedélyt kérve lehet és szabad tárgyalni. A másik ok: világossá vált számunkra, hogy a Szovjetunió a ˝csillagháborút˝ elvesztette, nem bírja a versenyt. Kikövetkeztethető volt, hogy innentől kezdve a nagyhatalomnak olyan belső problémái vannak és lesznek, amelyek miatt fel kell adnia Kelet-Közép-Európát.


– Miniszterelnökként nem tartott attól, hogy az orosz medve megneheztel ránk? Hiszen nálunk állomásoztak még a szovjet csapatok.

– Közvetlenül az eskütételem után már az irodámban várt a szovjet nagykövet, Moszkvába szóló meghívóval. A költségvetéssel kapcsolatos feladatokra hivatkozva közöltem, nem utazhatok. Mindeközben előkészületek zajlottak az osztrák kancellárral való találkozásra. Mindezt üzenetnek szántam: ezzel az apró gesztussal jeleztem, vége azoknak az időknek, amikor az újonnan megválasztott magyar kormányfő – vagy legyen az bárki vezető – első útja a ˝moszkvai pápához˝ vezessen. Bevallom, 1989. augusztus 19-én izgultam, de nagyon örültem, hogy rendben, incidens vagy provokáció nélkül zajlottak a Páneurópai Piknik végül is világtörténelmet írt eseményei: több száz keletnémet menekült át Ausztriába. Volt tudomásunk az előkészületekről, miként arról is, hogy korábban a keletnémetek táboraiban szórólapokat osztogattak, hogyan lehet eljutni a sopronpusztai piknikre.

Németh Miklós egykori kormányfő
Németh Miklós egykori kormányfő

– A határnyitás és határáttörés óta eltelt húsz év milyen hozadékkal szolgált az országnak?

– Húsz év a történelem skáláján mérve nagyon kis intervallum. Azoknak viszont hatalmas idő, akik az elmúlt két évtizedben – és ezek vannak többségben – a változások vesztesei lettek. Követtünk és követtek el nagy, súlyos hibákat: a kezdetek kezdetétől a kormányok nem mertek szembenézni a kihívásokkal és a szociális, gazdasági problémákkal. S ha egyszer valaki kiszámolná, mibe került az országnak az, hogy az új és új kormányok rendre felülírták, módosították, majd megint újraírták a korábbi kabinetek döntéseit, csak a fejünket csóválnánk. Ha ezeket az elkerülhetetlen veszteségeket minimalizáltuk volna okosabb, szakértőbb hozzáállással, akkor nem ilyen súlyos mértékű válságként élné meg a mai világgazdasági válságot sem a magyar, mint ma.


– Adódik a kérdés: ha most lenne miniszterelnök, mihez fogna?

– Erre nem lehet válaszolni. Kormányzati stílust és magatartást mutattam annak idején, amelynek lényege: csapatjátékosként olyan minisztereket választottam, akikre felnéztem, a tanácsadóimtól pedig soha nem ˝vállveregetést˝, hanem tükröt, igazi kritikát kértem szavaimhoz, döntéseimhez.


– Mivel foglalkozik napjainkban az exminiszterelnök?

– Leszámoltam a politikába való visszatérés gondolatával, de nem utasítom el a nemzetközi szintű, eseti tanácsadásra vonatkozó megkereséseket. Legutóbb az ENSZ főtitkára kért fel hat hónapos munkára: a világszervezet észak-koreai szakosított bizottságában tevékenykedtem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

II. Scarbantiai Amfiteátrumi Játékok

Sopron - A Soproni Ünnepi Hetek keretében látványos történelmi játékokat láthatott a több száz… Tovább olvasom