Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tragédia is történhetett volna a gyermekcsíny miatt Hegykőn

Gyerekként drótot feszítettek a bicikliútra, szerencsére csak kis baj történt. Az elhúzódó büntetőeljárással szinte együtt nőnek fel a fiatalok.


Az elhúzódó büntetőeljárással szinte együtt nőnek fel azok a ma már felnőttkorú fiatalok, akik közül valaki - szinte gyerekként - drótot feszített két fa közé egy bicikliúton Hegykőn. A többiek nézték, bár az ügyészség szerint legalább három elkövető volt. Egy kerékpáros nagy szerencsére csak könnyebben sérült, de származott már ilyesmiből tragédia is.

A hajdani serdülőkorúak számára még nem ért véget az eljárás a hétfőn hozott jogerős végzéssel, mivel a korábbi döntést a Győri Törvényszék hatályon kívül helyezte. Kezdődik elölről a bizonyítási eljárás, hét fiatal felnőtt számára, akiknek a többsége nyolcadikos volt 2011 szeptemberében, az elsőrendű vádlott 16 évesen került összetűzésbe a törvénnyel.

"Szerencse, ami történt" - érvelt indoklásában a bíró, hiszen sokkal súlyosabb sérülés is származhatott volna a gyermekcsínyből. A fiatalok közül valaki - a Soproni Járásbíróság első fokú döntése szerint csak az első rendű vádlott - drótot feszített Hegykőn a 8518. számú úttal párhuzamosan húzódó kerékpárút fölé. Az egyik végpontot a játszótér kerítésének dróthálója, a másik a kerékpárút mellett álló fa jelentette. Egy gyalogos arra sétált, időben észrevette és szólt érte otthon az édesapjának, aki a polgármestert értesítette. Egy biciklis nem vette észre a szürkületi csapdát és nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Ezt is csak nézték a fiatalok.

Ami miatt mind a hét, játszótéren időző kamaszt megvádolták, az volt, hogy nem nyújtottak segítséget, függetlenül attól, hogy részt vettek-e a drót kifeszítésében vagy sem. Ezért a Soproni Járásbíróság korábban másfél évre próbára bocsátotta a főszereplőnek tekintett fiút, a többiek megrovást kaptak. A Győri Törvényszék ezt most hatályon kívül helyezte, mivel úgy látta, hogy az első fok messze nem merítette ki a bizonyítás lehetőségeit és erről a bíróság még akkor sem mondhat le, ha sok idő telt el a cselekmény óta.

A fiatalok egyébként láthatóan nem kallódtak el, szakmát tanultak, sportolnak, nyelvvizsgájuk van, s belátták, hogy mekkorát hibáztak nyolcadikban. Ha most jósolnunk kell, a többség körülbelül húsz éves lesz a per végén. Ugyanakkor elbagatellizálni sem szabad a történteket, hiszen nem rajtuk múlt, hogy csak ennyi baj származott a "kandikamerázásból".

Nyitóoldali képünk illusztráció.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyet keresnek a Munkásnak - Szakál Ernő szobrász alkotása – egyelőre raktárba került

Leemelték várkerületi talapzatáról Szakál Ernő Munkácsy-díjas szobrász Munkás című alkotását. Tovább olvasom