Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Továbbra is vízben állnak a vasút menti kertek

Amióta megépült a vegyes használatú út a Kutyahegy aljában a vasút mentén, a domboldali kertekbe nemcsak felülről, alulról is folyik a csapadék az útról. Vízelvezető árok lenne a megoldás.
A Sopron–Ágfalva közötti bicikliút vegyes forgalmú útszakasza a Kutyahegy tövében, a vasút mellett épült meg, 2006-ban. Oly módon, hogy az a kertek szintjénél magasabban fekszik.

Markó Árpád: A kerttulajdonosok számára a megoldást a csapadékvíz-elvezető csatorna, egy vizesárok jelentené. Fotó: Magasi Dávid
Markó Árpád: A kerttulajdonosok számára a megoldást a csapadékvíz-elvezető csatorna, egy vizesárok jelentené. Fotó: Magasi Dávid


– Innen erednek a problémák – fogott mondandójába Markó Árpád, aki állítja, az ottani, közel kétezer négyzetméteres kertje nagyobbik részén mindig áll a víz. (A Kisalföld először „Még mindig a víz az úr" címmel 2008. július 4-én foglalkozott e témával.) – A sokéves vizes állapot következtében elrohadt a málnásom, a kerítés melletti orgonabokraim, a gyümölcsfáim sora. Így vannak a szomszédaim is. A kerítés faoszlopai sem bírták az állandó vizet, helyette vascsöveket tűztünk le.

- Ezeken jól látni a víz magasságának a nyomát: gyakran negyvencentis „tó" lepi az ingatlan nagy részét. Már többször jeleztük az önkormányzatnak az áldatlan helyzetet, hiszen az út létrehozásához a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat csak úgy járult hozzá, ha az építési területtel határos termőföldterületeken a feltételek nem romlanak. Az önkormányzattól az évek során ígéretet kaptunk arra, hogy tervbe veszik a csapadékvíz elvezetését. Sajnos a mi területünk végül kimaradt a kutyahegyi projektből, pénzhiány miatt.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid


- Megoldást jelentene, ha az út melletti kertek végén csapadékvíz-elvezető csatornát készítenének mintegy kétszázötven méteren, s a vizet a vasúti töltés másik oldalára vezetnék át, a közeli sínek alatti vízátvezetőn keresztül. Szeretnénk már az állandó belvíz miatt ellehetetlenült kertjeinkben mielőbb gazdálkodni – mondta Markó Árpád a többiek nevében.

Mágel Ágost, az önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, hogy megteszi a szükséges lépéseket a megoldást jelentő vizesárok kialakítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a változásért

Magyarországon a kiváltságosok társadalmát építi a hatalom. E kormányzati törekvésekkel szemben az… Tovább olvasom