Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Továbbra is szervezi az újabb expedíciókat

Erőss Zsolt hegymászó az erdélyi havasoktól a nagy expedíciókon át a Mount Everest megmászásáig tartó időszak legizgalmasabb pillanataiból tartott vetített képes előadást hétfőn este Sopronban, a Széchenyi-gimnázium rendhagyó földrajzóráján, majd az egyetemen.
illusztráció
A világ legmagasabb hegyére, a Mount Everest csúcsára elsőként, és mind ez idáig egyetlen magyarként feljutott hegymászó sorsa saját bevallása szerint már gyermekkorában megpecsételődött. Hihetetlen mozgási energiáit szülőhelye, Erdély csodálatos hegyein sikerült csak maradéktalanul levezetnie.

Aztán az első komolyabb kaukázusi expedíció során kiderült: remekül bírja a megpróbáltatásokat, szervezete könnyen alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Azóta közel tizenöt esztendő telt el, járt a világ számos veszélyt magában rejtő, hét- és nyolcezer méter feletti csúcsán, hihetetlen kalandokat élt át, a két sikertelen – 1996-os és 2001-es – magyar Mount Everest-expedíció során pedig két barátját is elveszítette. Ráadásul egy-egy nagyobb vállalkozás előtt kemény küzdelmet kell folytatnia társaival együtt, hogy a szükséges pénz összegyűljön.

Mindez azonban nem szegi kedvét, szenvedélye mindennél erősebb. Így az emlékezetes 2002. tavaszi magyar Mount Everest-expedíció öt magyar hegymászója közül elképesztő kitartás és emberfeletti küzdelem árán, torokgyulladással küszködve sikerült egyedüliként felküzdenie magát az áhított csúcsra, azaz 8850 méter magasra. Akkor sokan azt gondolták, hogy számára talán nem is lesz több leküzdendő cél, ám ők nagyot tévedtek. Tavaly egy nőkből álló expedíciót vezetett Pakisztánban 8000 méter fölé, ahol sikerült bebizonyítani, hogy a női hegymászók is képesek akaratukkal, kitartásukkal és erejükkel a legkeményebb akadályok leküzdésére is.

Erőss Zsolt szereti a hegymászás minden ágát, a sziklán épp olyan jól érzi magát, mint egy magashegyi túra közben.
„ Az a szerencsém, hogy a fizikumom olyan, hogy jól viselem a hosszabb megterheléseket, a nagy koplalásokat, nem okoz gondot, ha mondjuk tíz kilót fogyok rövid idő alatt. Emellett mentálisan is jól bírom a hegymászással együtt járó kemény megpróbáltatásokat, a döntési helyzeteket, sőt szeretem őket" – jellemezte a sikerhez nélkülözhetetlen adottságokat a legnevesebb hazai hegymászó, aki természetesen továbbra is fáradhatatlanul szervezi az újabb és újabb nagy expedíciókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria: a képzettek előtt nyitva a sorompó

A Kisalföld által hétfőn megszólított burgenlandi cégvezetők többsége helyesli az új uniós… Tovább olvasom