Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Tovább működhet a kurucdombi meteorológiai állomás

Megállapodás született az Országos Meteorológiai Szolgálat és a város önkormányzata között, így Sopron megkapja a sok vihart megélt, bezárásra és költözésre ítélt kurucdombi meteorológiai állomás vagyonkezelői jogát.

A soproni képviselő-testület a legutóbbi ülésén a kurucdombi meteorológiai állomás ügyével is foglalkozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálattal való megállapodás értelmében a város átveszi a kezelői jogot, fizeti a közüzemi költségeket, a tényleges munkát pedig – csakúgy, mint eddig – az egyetem szárnyai alól kikerülő lelkes fiatalok végzik az OMSZ-szel együttműködve, tiszteletdíjért.

A soproni meteorológiai mérések története 1711-ben kezdődött, 1974-ben telepítették a meteorológiai állomást a Kurucdombon található korábbi szélmalom épületébe, ami 2000-ig főállomásként működött. Akkor az állomás áldozatául esett a modernizációnak, elküldték a kollégákat és egy automata berendezést állítottak üzembe az adatok rögzítése céljából. Ez persze számos, vizuálisan tapasztalható tényt nem rögzít, így az elhivatott szakemberek mindig is reménykedtek abban, hogy egyszer újra működhet majd a soproni állomás. Voltak reménytelen időszakok, hiszen az OMSZ 2004-ben szerette volna értékesíteni az épületet is, de vevő nem jelentkezett, így 2007-ben az egyetemi szakemberek nyomására újrakezdődhetett a munka a Kurucdombon, ahol az öt önkéntes a mérések mellett a létesítmény karbantartását is elvégzi. 2009. június elsején számítógépet kapott az állomás, így a napi négy vizuális észlelés és hagyományos műszerekkel végzett mérés is azonnal bekerül az OMSZ adatbázisába.

A Kurucdombon 1974-től működik az állomás, hagyományos és modern eszközök segítik Kiss Márton és kollégái munkáját. Fotó: Magasi
A Kurucdombon 1974-től működik az állomás, hagyományos és modern eszközök segítik Kiss Márton és kollégái munkáját. Fotó: Magasi

Adatbázisunk mintegy 150 évet ölel fel, de az elmúlt évek eseményei miatt másfél évnyi prognózis hiányzik. Reméljük, hogy több törés nem lesz a munkánkban - mondta Kiss Márton, a meteorológiai állomás vezetője.
– Örömteli, hogy rendeződni látszik az állomás sorsa. Adatbázisunk mintegy 150 évet ölel fel, de az elmúlt évek eseményei miatt mintegy másfél évnyi prognózis hiányzik a lajstromból. Reméljük, hogy több törés nem lesz a munkánkban. A feljegyzések a hosszú távú előrejelzésekben, az éves prognózisok elkészítésében, a tendenciák felállításában is segítenek – fogalmazott Kiss Márton, a meteorológiai állomás vezetője, akitől megtudtuk: a kurucdombi létesítmény földrajzi adottságai megfelelőek az állomás számára, jók a klimatikus viszonyok, a vizsgálatok könnyen elvégezhetők, megfelelő a panoráma, ami segíti az észlelést. Vannak szélmérő berendezések, napfénytartam- és sugárzásmérő, barométer. Számtalan hőmérő segíti a munkát, rögzíteni tudják a csapadék mennyiségén túl annak intenzitását is. Télen a zúzmaramérőt használják gyakran, de meg tudják állapítani a lehullott hó sűrűségét is.

A szakemberrel szót ejtettünk a mostanában tapasztalható szélsőségekről is. Megtudtuk, a július az átlagosnál melegebbnek ígérkezik, az utóbbi száz évben csaknem 1 fokot emelkedett az átlaghőmérséklet. Extrém időjárásra mindig volt példa, csak most a fejlett telekommunikációnak köszönhetően mindenkihez eljut egy-egy vihar híre, akár a Föld más tájáról is, míg korábban az információk – így az időjárással kapcsolatosak is – talán csak a szomszéd faluig értek el.

Olvasóink írták

 • 8. t_petyusz 2010. július 22. 16:56
  „4.bonnita!
  Nem csapadékot mér hanem vízszintet.”
 • 7. ufo 2010. július 21. 10:53
  „5. egysoproni !

  Adómentes tiszteletdíj ?! :D Barlangban élsz ?! Mi adómentes mostanában ! Nem tudom miért böki ez a csőrödet hogy mennyibe fog ez kerülni, 1. semmi közöd hozzá 2. töredéke annyiba sem, mint amennyit a "jóakaró" és "áldozatos munkát felmutató" képviselőink lenyúlnak ! Másik, kíváncsi lennék, hogy Te meddig bírnád mondjuk ezt a munkát csinálni ennyi pénzért (gondolok itt az éjjeli észlelésekre, akár -20 fokban is !) ! Eddig még csak fűtésünk sem volt, meg számítógép sem ! egy 25W os asztali halogénlámpába meg csaknem fog összeomlani a soproni önkormányzat !

  6. Ikva... !

  Eddig volt, csak valami böszme ellopta !”
 • 6. IkvaHírLACEE 2010. július 21. 00:59
  „Most már csak a Deák téri cuccba kellene egy WS és csodálasztikus lenne minden”
 • 5. egysoproni_ 2010. július 20. 18:51
  „3. ufo!
  Semmi oylat nem írtam! Ellenben ha te tudod, hogy mi mennyibe fog kerülni a soprioni önkormányzatnakn és ezzel együtt a soprponi polgároknak akkor leírhatnád azzal szemben, hogy lehurrogsz!”
 • 4. bonnita 2010. július 19. 23:32
  „Marcikám ! Ne manipuláld azt a csapadékmérő izét! Amúgy megdicsérlek tetszik ez a jó idő amit intéztél !
  Tényleg sztár vagy,az én szememben mindenképp!”
 • 3. ufo 2010. július 19. 22:52
  „Ejj Marci, mindig te vagy a fényképeken, már sztár vagy ! Tisztelt "egysoproni" amiről fogalmad sincs abba inkább ne szólj bele, nagyon nem vagy tisztába a dolgokkal ! "Pistika" elég sz*rok a megérzéseid, már neharagudj ! :)”
 • 2. egysoproni_ 2010. július 19. 21:56
  „Mennyibe kerül mindeza városnak? Itt nem csak az esetleges adómentes tiszteletdíjra gondolok hanem a fenntartás, stb... ??”
 • 1. pistika 2010. július 19. 12:00
  „Miért érzem azt, hogy lakópark fog ott épülni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ikrek fesztiválja Ágfalván

Megtartották Ágfalván a település hagyományos rendezvényét, az ikerfesztivált szombaton. Szokás szerint megválasztották a következő év ikerarcait is. Tovább olvasom