Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Törvény van, csak igazság nincs?

A Legfőbb Ügyészségig, sőt, az ombudsman hivataláig ment a soproni Horváth Miklós, hogy kutyájának borzalmas halála után igazságot szolgáltasson a család kedvencének. Kétéves kálváriája során sem sikerült a terve.
Horváthék ma is tartanak ír szettereket.
– Végtelenül el vagyok keseredve. Az indulatok már elmúltak bennem, de a keserűség megmaradt – sóhajt nagyot Horváth Miklós, mielőtt belekezd a szomorú történetbe, amiről annak idején a Kisalföld is tudósított (Kutyakivégzés pirotechnikával, Kisalföld, 2002. január 10.). Két éven át járta a hivatalokat, levelezett az igazságszolgáltatás legfelsőbb vezetőivel is, most azonban már belátja: hiába van megfelelő állatvédelmi törvény Magyarországon, a jogszabályok még csak papíron „élnek".

Rakéta robbant

Horváthék imádják ír szetter kutyáikat, azok a család tagjai, minden jóban részesülnek és jó természetükkel meg is hálálják a gondoskodást. A versenygyőztes kutyák 2002. január 3-án este a csillagfényes udvart őrizték, amikor tűzijáték kezdődött a közelben. Egy rakéta célt tévesztett, és Horváthék 11 éves ír szetter szukáját találta telibe. Betty szörnyű halált halt...

– A feleségem pár perccel korábban etette meg a kutyákat. Pt is eltalálhatta volna a rakéta. De mi mindnyájan, a gyerekeim és az unokáim is, hallva a robbanásokat, szaladtunk ki a házból. Bettyt próbálta életre noszogatni a fia, szegény csupa vér volt, először azt hittük, őt is meglőtték – a nyugdíjas férfi hangja még ma is elcsuklik, ha arra az éjszakára gondol.

– Nézze, a kutyát már úgysem tudtam volna visszahozni az életbe, de úgy éreztem, tartozom neki annyival, hogy elérem: aki ezt tette, bárki volt is, büntetést kapjon. Nem a tétel számít, hogy egy vagy 100 ezer forint, hanem a tény: aki ilyet tesz, büntetést érdemel. Ezt mondják ki a törvények is, csakhogy nem ez a gyakorlat – csóválja a fejét az ősz férfi. – Most hogy magyarázzam meg az unokáimnak, hogy nincs bűnös, nincs büntetés...?

Az ombudsmanig

Horváth Miklós ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen. Igazságügyi tűzszerész szakértő és persze állatorvos volt a nyomozók segítségére, s kétséget kizáróan megállapították, hogy rakéta robbanása okozta Betty halálát. Ám, hogy kinek a kezéből jött portájukra a veszélyes pirotechnikai eszköz, azt a rendőrség nem tudta megmondani. Horváthék a városi, majd a megyei ügyészséghez fordultak, aztán a főügyészig mentek, végül az emberjogi ombudsman irodájához fordultak.

A hivatalok válaszai együttérzésükről biztosították a kutyatartókat, ugyanakkor azt is nyomatékosan leszögezték, az igazságszolgáltatás nem tehet többet: alaposan kivizsgálták az ügyet.

Precedens helyett

– Szerettem volna precedensértékű döntést kicsikarni az igazságszolgáltatásból, de most már be kell látnom, nem sikerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válság Fertő- széplakon

A fertőszéplaki önkormányzati képviselők ma esti ülésükön döntenek a jelenleg hattagú testület… Tovább olvasom