Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Törtfehér lesz az Esterházy-kastély színe

A fertődi Esterházy-kastély díszudvar felőli homlokzatának megszépítési munkálatai lassan a befejezéshez közelednek. A korábbi sárga színt törtfehér – amely a XVIII. század végén jellemezte a műemléket – váltja fel az Esterházy-kastély falain.

Ilyen volt...
A műemlékegyüttes külső falainak színét illetően végül is a törtfehér mellett döntöttek a szakértők. – Ez a szín a XVIII. század végén, Fényes Miklós halála előtt egy-két évvel jellemezte egy évszázadon át a kastély külső megjelenését – utalt a választás hátterére Dobó Ágota. – A műemléki épület franciakert felé eső külső részének megszépítését a jövő évben tervezzük, a nyílászárók cseréjével együtt. A költségek meghaladják a hatszázmillió forintot. Az ott látható sárga színt az ötvenes évek végén kapta a homlokzat, de a kutatások szerint a sárga soha nem volt történeti színe hazánk legnagyobb kastélyegyüttesének.

... ilyen lesz
Dobó Ágota, a Műemlékek Állami Gondnoksága igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta: eddig összesen mintegy egymillárd forintot fordítottak a kastély rehabilitációjára, a közművek, a tetőzet korszerűsítésére, a homlokzati festésre. Folyamatban van a díszlépcső és a díszszökőkút helyreállítása is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Felmondtak az Esterházy-kastély igazgatójának (2003-07-08) >>
Fertődön az Esterházy-címer (2003-07-31) >>
Kastély: Lassabban halad a festés (2003-11-03) >>
Megszépülnek a kastély díszkútjai (2002-11-27) >>
Megújul az Esterházy-kastély (2003-05-20) >>
Állványerdőben a kastély (2003-07-28) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szökve művelte a szőlőt

Míg Szlovákiában ismét fókuszba került a visszaigényelhető földtulaj- donok ügye, addig Ausztriában… Tovább olvasom