Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Toportyánok a Hanságban és a Fertő környékén

Újramegjelenése óta – alig tizenöt év alatt – több ezer példányra növekedett hazánkban az aranysakálok száma. Jópárat észleltek a Hanságban és a Fertő környékén is. Jelenlétével kapcsolatban megoszlanak a vélemények.


A természeti sokféleség szempontjából örvendetes, hogy az aranysakál – egykor őshonos fajként – ismét megjelent a Kisalföldön is, de a szakember szerint tömeges elszaporodása a vad- és a mezőgazdálkodóknak gondot okozhat.

– Mivel június elsejétől február utolsó napjáig vadászható, mindent meg kell tennünk azért, hogy a megyében megtelepedő populáció létszámát megfelelő egyensúlyban tartsuk – tudatta Pintér Csaba, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vadászati és halászati osztályvezetője. – Az aranysakál, amit nádi farkasként, toportyánként is emlegetnek, kisebb a farkasnál, de nagyobb testű a rókánál, erősebb az állkapcsa, csontozata is. Ragadozóként, nemcsak a kis rágcsálókat, madárfiókákat, mezei nyulat tudja megfogni, hanem alkatából adódóan, ráadásul falkában vadászva, a nagyobb gerinces állatokat is.

Pintér Csaba elmondta azt is: baranyai, somogyi, zalai vadászkollégáitól hallotta, az aranysakálok megjelenésével az érintett térségben erősen megcsappant és nyugtalanabb lett például az őzállomány. A hajnali, esti leseken gyakran hallanak sakálüvöltést. – Ez még a kisalföldi vadászfüleknek ritkább élmény, de jelen van, ezt az elejtések visszaigazolják. Így például a győrszentiváni, a bogyoszlói vadásztársaság, a Lajta-Hanság Zrt. vadászterületéről és a Fertő nádasaiból is jeleztek már jelenlétet. Az észlelések gyakorisága mutatja, tempósan terjed délről, megfelelően szapora és gyorsan foglalja az élőhelyet a Kisalföld nádas, tocsogós területein is. Az öröm ellenére azért ne vessünk követ a vadgazdálkodókra, ha a haszonvadállomány érdekében kilövésekkel szabályozzák az állományt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai buszvárót építenek Balfon

Nehézkes a le- és felszállás a balfi buszmegállóban, amit a sajátos terepviszonyok miatt emelkedőn… Tovább olvasom