Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tóparti parkot is létrehoztak az önkéntesek

Brennbergbányán dicséretes összefogással saját kezükbe vették környezetük megszépítését a helyiek. Hétszázezer forintot gyűjtöttek össze, amit a település csinosítására fordítottak.
Fiatalok és az idősebb korúak egyöntetűen helyeselték azt az elgondolást, hogy Brennbergbányán saját erőből lássanak hozzá a település csinosításához. Helyi fiatalok – köztük Kostevc Árpád, Werdnik Ernő, Sauer Attila és a két Wikipil fiú, Ervin és Krisztián – indították útjára a kezdeményezést. Gondozottabbá tették a környéket, kiirtották a bozótost és virágosítottak. A templom előtti teret is rendezték, virágládákat helyeztek ki, a füvet együtt nyírták. Az új zöldterületek mellett stílusos bányászati ereklyék, felújított tradicionális szénszállító csillék is helyet kaptak. Igaz, a csilléket Németországból hozták, mert Magyarországon már egyet sem találtak.

Együttes és önkéntes munkával megszépült, életre kelt a brennbergi Madisz-tó. Fotó: Magasi Dávid
Együttes és önkéntes munkával megszépült, életre kelt a brennbergi Madisz-tó. Fotó: Magasi Dávid

– A fiatalokhoz csatlakozott a helyiek nagy része, a munka össznépi kezdeményezéssé vált – fogalmazott id. Wikipil Ervin, aki a brennbergbányai Madisz-tó rendbetételét szorgalmazta, sikerrel.

– Gyűjtést is tartottak, s a brennbergiek hétszázezer forintot
adományoztak a megújuláshoz. Az eredmény azért is látványos, mivel kizárólag önerőből, saját sok ezer órás munkából és hozzáadott szakmai értékből valósult meg. Brennbergiek dolgoztak azért, hogy a környezetük szebb és élhetőbb legyen.

– Ami a Madisz-tavat illeti, nem bírtam elnézni, hogy az út mellől már nem is lehetett látni, annyira benőtte a bokor és a nád – folytatta a lokálpatrióta nyugdíjas. – A környéken mindenki támogatásáról biztosított, így közösen tettük rendbe a tavat. A fiatalok segítségével megtisztítottuk a sok-sok kidőlt fától, nádtól. Az egyik szomszéd, Anton Lehner és felesége, Veronika a saját vízforgatójukat használva segíti elő, hogy a víz élő maradjon. Aranyhalakat telepítettünk a tóba, a parton pedig padokat, rönkasztalokat állítottunk fel. Esténként ott összeülünk, beszélgetünk, adomázunk, igazi közösségi hellyé varázsolva a tó környékét.

– Igazi kis park született a munkánk nyomán – vette át a szót Trimmel János. – Örömünkre a kirándulók is felfedezték a gondozott tavat, sokan pedig útközben a boltból hazafelé meg is pihennek a padokon.
– A nők is kivették a részüket a munkából – mondja id. Wikipil Ervinné. – Sokat gereblyéztünk, virágokat ültettünk, még tavirózsát is telepítettünk a tóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Dal Napja a zsirai otthonban

A Zsirán működő értelmi fogyatékosok otthona idén először csatlakozott a Magyar Dal Napjához. A… Tovább olvasom