Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Tömeges rosszullét Sopronkövesden - Reagált az Autolív

A szellőztető-, légkondicionáló berendezések installálása már csütörtökön teljes mértékben megtörtént - közölte a gyár.

  
A kisalfold.hu kedden, amikor először lettek tömegesen rosszul a sopronkövesdi gyárban, megkereste az Autolív vezetőségét is. A vállalat az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

Az Autoliv Kft. fokozott figyelemmel kísérte Magyarországon az elmúlt napok tartós rendkívüli időjárását, és ennek megfelelően azonnali  lépéseket tett a megfelelő munkakörülmények biztosítása érdekében.

A vállalat haladéktalanul intézkedett a gyártó csarnokok hűtésére szolgáló további berendezések üzembe helyezésével kapcsolatban.

A szellőztető-, légkondicionáló berendezések installálása már csütörtökön teljes mértékben megtörtént.

Addig, amíg a munkakörülmények nem állnak tartósan teljesen helyre, a vállalat, ahogy eddig is, klimatizált helyiségekben többlet-pihenőidőt biztosít a munkavállalói számára, valamint folyamatosan védőitalt bocsát rendelkezésükre.

Csütörtökön írtuk:

Július 21-24-ig, a tartósan magas hőmérséklet következtében a cégvezetés rendkívüli intézkedéseket rendelt el - értesült megbízható forrásból a kisalfold.hu.

Marsitsné Horváth Marianna, a szakszervezet vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy mivel a cég vezetése megtette a szükséges lépeseket, így egyelőre felfüggesztették a sztrájk-készültséget.

A hőségriadóra miatt, a rendes munkaközi szüneteken felül további hőségszünetet biztosítanak:

• A 29 °C alatt - nem lesz hőségszünet

• 29 °C és 31 °C között - 5 perc hőségszünet óránként

• 31 °C felett -10 perc hőségszünet óránként. Ennek kiadása zárgyártó sorokon 2x5 perc, más területeken egyszeri összefüggő 10 perc.

Mindezek, a rendes munkaközi szüneteken túl járnak.

24 órás orvosi ügyeletet is tartanak a helyszínen.
24 órás orvosi ügyeletet is tartanak a helyszínen.A folyamatos vízellátás biztosítása mellett ideiglenesen hűtik a csarnokokat.

Úgy tudjuk, hogy a kritikus szereldében, a négyes számú csarnokban akár már délelőtt működésbe állítják a mobil légkondícionálókat.

A  24 órás, folyamatos orvosi ügyelet szombaton este 10 óráig biztosított a helyszínen.

Továbbra is feladat a végleges hűtési-légkondícionálási rendszer megtervezése és kiépítése.


Szerdán történt:

Ismét mentőautókat kellett hívni az Autolív sopronkövesdi gyárába kedden éjszaka és szerdán napközben is újabb rosszullétek történtek. Mindez abban a csarnokban történt, ahonnan kedden tizenhárom embert szállítottak a soproni Erzsébet-kórházba.

Több forrásból úgy értesültünk, hogy szerdára az ötvenet is meghaladta azok száma, akik a nagy hőségben nem tudták folytatni a munkát.

A panaszok egyformák: szédülés, fejfájás, nehéz légzés, néhányan az eszméletüket is elveszették.

Többeket hazaküldtek, illetve mások kimentek pihenni az étkezőbe, majd visszamentek dolgozni. Az egyik ott dolgozó a kisalfold.hu-nak elmondta, a csarnokban a kinti hőség, illetve a gépek melege összeadódik, s ez fullasztó.

A levegő meg sem mozdul, a tetőablakokon csak a meleg jön be. Mégha 32 fokot mutat a hőmérő, a csarnokban dolgozók ezt ötvennek érzik, hiszen nem mozog, nem cserélődik a levegő.

A munkavállalók – egyelőre egymás között – arról beszélnek, hogy az egyetlen megoldás az lenne, ha a kánikulában leállítanák a termelést. A csarnok ugyanis éjszaka sem tud lehűlni...

Az átmeneti munkaleállítás mellett foglal állást a szakszervezet vezetője, Marsitsné Horváth Marianna is, aki kijelentette: végső esetben a sztrjáktól sem riadnak vissza.

– A kialakult helyzet a munkavállalók egészségét veszélyezteti – közölte az érdekvédő.

– Éppen ezért tárgyalásokat kezdeményeztünk a vállalat vezetésénél. Sajnos, nem hallották meg az érveinket, így továbbra is megy a munka, mert a darabszám a fontos. Szerintünk pedig az ember. Tudjuk, a leállás termeléskieséssel jár, de a mai világban minden megoldható.

Marsitsné Horváth Marianna, a szakszervezet nevében még a hónap elején tett bejelentést a munkaügyi felügyeletnél, mert attól tartottak, hogy a nagy hőség miatt bajok lesznek. Félelmük beigazolódott. Korábban, amikor elrendelték a hőségriadót, a cég mindig kiadta az előírt óránkénti pihenőidőt.

Az elmúlt napokban ez elmaradt, és kedden már sokan rosszul lettek – tájékoztatott Marsitsné Horváth Marianna.

Hozzátette, a belső szabályzat szerint 29 Celsius fok alatt nincs különösebb teendő. 29–31 fok között óránként öt, míg 31 fok felett tíz perc pihenőidő jár.

Ezt most már kiadják, de nem sokat segít, hiszen teljesen átmelegedett a csarnok.

Az üzembővítés miatt egy másik épületet húztak fel közvetlenül a szóban lévő mellett, így az ablakokat befalazták. S hiába ígérték májusra, hogy megoldják a szellőztetést, ez a mai napig nem történt meg.

Kerestük az Autolív sopronkövesdi vezetését is, de a keddi szűkszavú nyilatkozatnál több információt nem kaptunk. Kedden azt tudatták, hogy intézkedtek a csarnokok hűtési rendszerének megtervezéséről és telepítéséről...

A szakszervezet szerdán arról értesült, hogy a kritikus csarnokba várhatóan csütörtökön beszerelik a mobilklímát.

A vezetőség felkérésére a Misszió Mentőszolgálat kedd este kilenctől szombaton este tízig 24 órás ügyeletet lát el a helyszínen.

– A bejáratnál esetkocsi felszereltségű autónk áll készenlétben orvossal és mentőápolóval, szükség esetén azonnal elvégezhetők a fontosabb vizsgálatok is – közölte megkeresésünkre Duschanek András, a szolgálat ügyvezető igazgatója.

– Csak indokolt esetben kell kórházba szállítani a beteget. Az Országos Mentőszolgálat a nyári időszakban a nagy meleg miatt jóval több riasztást kap, ügyeletünkkel tehát segítjük munkájukat. Emellett a gyár dolgozói is azonnal magas szintű sürgősségi ellátásban részesülnek.

A szakember elmondta azt is, a hőségben problémát jelenthet a szervezet kiszáradása, ami szédülést, ájulást okozhat. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ebben a hőségben a szervezet megnövekedett folyadékigénye miatt a szokásos vízmennyiség többszörösét kell elfogyaszatni.

1900-an dolgoznak a gyárban

Az svéd tulajdonú gyár az 1990-es évek elején kezdte meg működését Sopronkövesden. Az autókba szerelt biztonsági öveket gyártó cégnél jelenleg több üzemcsarnokban 1900-an dolgoznak.

Úgy tudjuk, a nyári melegekben a korábbi években is voltak rosszullétek, de ilyen magas számban nem.

Kedden történt 

15.29 - A nyári hőségre és a kialakult helyzetre való tekintettel a gyár vezetősége a mai nap folyamán azonnal elrendelte a csarnokok hűtésének megterveztetését és installálását.

14.44 - Öt mentőautó érkezett a gyár területére. A helyszínen két embert láttak el, tizenhármat pedig a soproni kórházba szállítottak. Úgy tudjuk, őket megfigyelés után már ki is engedték.

A katasztrófavédelem és a gázszolgáltató munkatársai nem mértek mérgező gáz koncentráció-emelkedést a csarnokban.14.29 - Úgy tudjuk, több embert szállítottak a gyárból a soproni Erzsébet-kórházba. Az orvosok a rosszullétek leírása és kivizsgálása alapján arra gyanakodtak, hogy a dolgozók szén-monoxid mérgezést kaphattak.

Ezért a helyszínre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait, akik jelenleg is maszkban vizsgálják át a csarnokot. Eddig nem mértek megemelkedett  szén-monoxid koncentrációt. Értesítették a gázszolgáltatót is.

Fotók: Magasi Dávid
Fotók: Magasi Dávid


13.49 - Portálunk információi szerint nyolc mentőautót is riasztottak az egyik nagy gyáregységhez Sopronkövesden. Mellettük megjelentek a rendőrség és a katasztrófavédelem egységei is.

A fokozott készültség oka az volt, hogy kedden napközben - úgy tudjuk - tizen lettek rosszul.

A levegőben mérgező anyagot nem mértek a szakemberek.

Mint azt egy szakembertől megtudtuk, ˝a vállalatok jelentős része a hőségben is betartja a törvénynek megfelelő munkavédelmi előírásokat.

Egyrészt, mert ezek közismertek, másrészt kis anyagi ráfordítással is eredmény érhető el. Így biztosítják a védőitalt, a szükséges pihenőidőt, vagy éppen a megfelelő hőmérsékletű munkahelyet.˝

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péli Nikoletta: nyári lehetőségek gyerekeknek, fiataloknak

A nyári napközi egyre népszerűbb, s évről évre egyre több gyermek, illetve család választja ezt a… Tovább olvasom