Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Tömegeket vonzott a Raffaello-festmény

Ezreket vonzott a 35 millió euróra (mintegy tízmilliárd forintra) becsült Raffaello-festmény, a később Esterházy-Madonnára keresztelt műalkotás a fertődi Esterházy-katélyba.

Raffaello (1483–1520) Esterházy Madonna című festménye azért kapta az elnevezést, mert Esterházy „Fényes" Miklós herceg 1770-ben megvásárolta a műalkotást. A festmény 1865-ben került Pest-Budára, öt évvel később az állam tulajdonába. A budapesti Szépművészeti Múzeumból igen szigorú biztonsági intézkedések közepette szállították Fertődre, a szombati Múzeumok éjszakájára, ahol vasárnap reggel 6-ig tekinthették meg az érdeklődők.

Hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a Múzeumok éjszakája vidéki programjainak zászlós eseménye iránt Fertődön. Fotó: Magasi Dávid
Hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a Múzeumok éjszakája vidéki programjainak zászlós eseménye iránt Fertődön. Fotó: Magasi Dávid


– A festményt 35 millió euróra (mintegy tízmilliárd forintra) biztosították, ennek díja hárommillió forint volt. Egyedi installációnk révén a látogató képet nyerhetett a Madonna-műalkotások világáról, végezetül pedig megpillanthatta Raffaello világhíres alkotást. A Múzeumok Éjszakája vidéki eseményeinek zászlós eseménye több mint ötmillió forintba került. Ezzel avattuk a megújult Díszteremben rendezendő, a széles nagyközönségnek szánt események sorát – összegzett dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója.

A megnyitón XIII. Esterházy Antal herceg elmondta: ez az egyetlen festmény szinte többet ér, mint a családi műgyűjtemény egésze, noha „Fényes" Miklós annyi műalkotást vásárolt szerte Európában, hogy még a birtok is eladósodott.

Dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos s fertődi Múzeumok éjszakája-ajánlójában hangoztatta, a magyar kormány elkötelezett abban, hogy a kastély régi fényét visszanyerve, Európa egyik kiemelkedő kulturális központjává váljon.

Nemcsak a környékről, de az ország valamennyi részéből, sőt, külföldről is érkeztek a Raffaello-festmény megcsodálói. Hosszú sor kígyózott, s előfordult másfél-kétórás várakozás is. Mélykúti Tünde Székesfehérvárról érkezett Fertődre. „A hosszú hétvégét társammal Sárváron töltjük, s felkeltette érdeklődésünket a Raffaello-festmény. A műalkotást eddig még úgysem láttuk. A megújult Esterházy-kastély pedig gyönyörű" – fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai buli: Bezárattak egy diszkót Harkán

Razziát tartottak szombaton az éjszakai, hajnali órákban az egyik harkai szórakozóhelyen. A helyet… Tovább olvasom