Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Tómalmi strandfejlesztés: Egy méter vizet engedtek le

Tómalom - Gyermekmedence építése miatt egy méter vizet engedtek le a közelmúltban a Tómalomból. A mederből betonelemeket, korhadt faágakat is kiemeltek, valamint megtisztították a nádast.
Tómalmi strandfejlesztés: Gyermekmedence épül, több lesz a napozó- és a zöldfelületet

Elkezdődött a tómalmi strandfejlesztés elő üteme. Ennek keretében egy nyolcszor nyolcméteres gyermekmedencét alakítanak ki. A munkálatok megkezdése előtt ugyanakkor közel egy méter vizet kellett leengedni a tóból. A horgászok emiatt környezetkárosítástól tartanak, és azt mondják, jelentős mennyiségű hal úszhatott le a zsilipen keresztül a Fertő tóba.

Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a céljuk a vízminőség javítása, a fürdőzés színvonalának emelése. Minderre idén 16 millió forintot szánnak.

A Tómalom egyelőre sivár képet mutat, a szakemberek szerint a strandnyitásra helyreáll a víz szintje. Fotó: Magasi Dávid
A Tómalom egyelőre sivár képet mutat, a szakemberek szerint a strandnyitásra helyreáll a víz szintje. Fotó: Magasi Dávid


– A víz visszatöltése már megkezdődött, a folyamat felgyorsítása érdekében használaton kívüli kutakat is üzembe helyeztünk – folytatta a vezérigazgató. – A tóba tehát jelentős mennyiségű ivóvíz minőségű víz kerül. Azzal, hogy csökkent a tó vízszintje, más feladatokat is elvégezhettünk a fürdőzők biztonsága érdekében. A mederből kivettük az elkorhadt faágakat és a betonelemeket, nagyobb köveket, továbbá a nádast is kitisztíttatjuk. Terveink szerint a május elsejei strandnyitásra már mindennel végzünk.

A tó és környéke mindenesetre a tegnapi ottjártunkkor meglehetősen sivár képet mutatott. A nádas egy részében hiányzott a víz, miként a stégek is kilátszottak. Igaz, a tó nem része a Natura 2000-es területeknek, valamint nemzeti parki védettség alatt sem áll. A szakemberek a mostani vízcserétől az élőközösség megújulását is várják. Egy évtizede például teljesen le kellett engedni a vizet, mert a minősége annyira megromlott.

– Nagy igény mutatkozott a Tómalom mielőbbi fejlesztésére, ehhez most fogtunk hozzá – tette hozzá Hegedüs László. – A környéken egy falu nagyságú lakóközösség jött létre, az itt lakók és az ide érkező fürdőzök szerint is kell egy gyermekmedence. Véleményünk szerint a Tómalom legyen a strandolóké, a horgászat jelenleg másodlagos. A későbbi fejlesztések hatására azonban a horgászható vízfelület is növekedni fog. Miként az elkövetkezendő években több lesz a napozó- és a zöldfelületet. Ezért néhány stéget el kell majd bontani. A horgászokkal a szerződést ezért úgy kötöttük meg, hogy az bármikor felbontható legyen. Emellett körbejárhatóvá tesszük a tavat, azaz a mostani járda a kerítésen belülre kerül majd.

A Fertőn is fejlesztenek
A fürdőszezonra felkészítés keretében a Fertő tavon idén a vízmű 16 millió forintos fejlesztést, illetve felújítást, karbantartást hajt végre. Kísérleti jelleggel az iszaposodást szeretnék megállítani, úgy, hogy kavicsborítást kap a strandolásra alkalmas terület. A Lövér fürdőre pedig 18 millió forintot szánnak.

Olvasóink írták

 • 3. Partium 2008. április 16. 17:38
  „Tisztelt Olvasó! Kérem, aki ismeri a témakört, tájékoztasson arról, hogy a Tómalom-fürdő használható vízkészletét napjainkban ismét a saját forrásai biztosítják?, vagy kitermelt vízre is szüksége van az üzemi vízszint fenntartásához?”
 • 2. sajtóreferens 2008. április 15. 14:29
  „Tisztelt Grundtner Erzsébet!

  Köszönjük az észrevételt! Simon István alpolgármester úrral egyeztettem, és az Ön által említett kidőlt fát daruval kiemeljük a tóból.
  Bízva további segítőkész észrevételeiben,
  üdvözlettel: Kuslics Balázs sajtóreferens”
 • 1. Grundtner Erzsébet 2008. április 15. 10:56
  „Örömmel olvastam a mai lapban, hogy Tómalom strandja valóban a fejlődést szolgálja a lakosság érdekében. Tegnap, mint oly gyakran sétáltam a Tó környékén és megállapítottam, hogy a stégek között a bekerített részen egy öreg kidölt fa feküdt eddig a tóban. Most, hogy leengedték a vizet, könnyebben elszállítható lenne, mint máskor! Balesetveszélyesen áltak ki eddig is az ágai a vízből. Erre tisztelettel felhívom az illetékesek figyelmét, ha még nem vették tervbe,- ha igen, akkor elnézésüket kérem a fogadatlan prókátorkodásomért.-
  Tómalmot szerető tómalmi lakos vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyi időseket fogja össze a nyugdíjas tanárnő

Tóth Béláné Emma néni és férje nyugdíjaséveikre költöztek Kópházára. Mindketten tanárok voltak, ám… Tovább olvasom