Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Töklámpások és szellemek

A halloweent az angolszász országokban tünneplik. Azonban egyre jobban terjed az egész világon, így nálunk is.
Az angol szó eredeti formájában All Hallow's Eve volt, aminek jelentése mindenszentek estéje, de ez a mindenszenteket megelőző éjszakát, október 31-ét jelenti. Az írek ősi hite szerint ezen az éjjelen a holtak és a pokol lakói ellepték az erdőket, mezőket, és az emberek, ha nyugalmat akartak maguknak a következő évre, vagy megvendégelték, vagy jelmezbe bújva elijesztették őket.

Az írek magukkal vitték hagyományaikat Amerikába is, ahol kialakult az ünnep mai formája: gyerekek járnak házról házra, jelmezbe öltözve, és édességet vagy pénzt kapnak.

Sokan halloweenhez kapcsolják a keltákat is, akik november 1-jén egyszerre ünnepelték a sötétség és a hideg kezdetét, áldoztak Samhainnak, a napistennek, és ünnepséggel engesztelték ki az ezen a napon visszatérő bűnösök lelkét is. Az eredetileg Jack-o-lantern néven ismert töklámpás az ír legendagyűjtemény része: egy Jack nevű ember tréfája miatt sem a pokolba, sem a mennybe nem kerülhetett, így az ördög adott neki egy parazsat világítani, ő pedig egy répába rakta.

Sopron különböző üzleteibe jobban betört a halloween, mint gondolnánk. Az ünneppel kapcsolatos tárgyakra főként virágüzletekben, ajándékboltokban bukkanhatunk, de egy-egy darabot más helyeken, mint például papírboltban is lelhetünk.

A halloweennel kapcsolatos tárgyak skálája rendkívül széles. Vásárolhatunk kivájható igazi tököt, ezek ára mérettől függően 100–500 forint. Apró dísztökökkel 30 forintért díszíthetjük lakásunkat. Legnagyobb választékban a különböző mécsestartó figurákat árulják. Ezek között főként tök-, szellem- és boszorkányfigurákat találhatunk, illetve ezek kombinációit. Áruk 300 és 3000 forint között mozog. Kicsi szellem- vagy tökformájú lufit is hazavihetünk 290 forintért, nagyobb halloweenes lufikompozíciót 1690 forintért vehetünk.

Teljesen fekete szellemgyertyát is gyújthatunk 850 forintért. Több helyen is kaphatunk klasszikus, nagyméretű, hosszúkás, hegyes végű „boszorkánykalapokat"' , mérettől és anyagtól függően 1000–3000 forintért választhatunk belőlük.
A halloween az elmúlt években a szórakozóhelyeket is megihlette, sok helyen szerveztek a hétvégén halloweenpartikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késik a határátlépési pontok megnyitása

Tíz határátlépési pont megnyitása késik megyénk osztrák határszakaszán. Információink szerint erről a közös osztrák–magyar kormányülésen születhet döntés, átjárni viszont csak jövő évtől lehetne ezeken az átkelőkön. A tervek szerint az új átkelőket csak gyalogosok, kerékpárosok, illetve lovas túrák résztvevői vehetnék igénybe, az autós fogalom előtt ezek zárva lennének. Tovább olvasom