Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Tőkén maradhat a szőlő?

A Soproni Hegyközségi Tanács mától engedélyezi a kékfrankos szüretelését – tudtuk meg a köztestület elnökétől, Molnár Tibortól. A szőlő idei felvásárlási ára átlagosan az elmúlt évi fele, ezért előfordulhat, hogy néhány dűlőben a tőkéken marad a termés.
Az elnök a történelmi borvidéken kialakult helyzetről elmondta, egyrészt a pincékben lévő készletek, valamint a várható nagy termés miatt az idén a különböző szőlőfajták felvásárlási ára a tavalyi felére esett vissza. A kékfrankos esetében ezen az őszön – a minőségtől függően – 40–48 forint között mozog kilónként.
– Félő, hogy az alacsony felvásárlási árak miatt sokan a tőkéken hagyják a termést, a mi borvidékünkön emberemlékezet óta először – folytatta Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke.

– Az évről évre csökkenő borexport miatt az országban jelentős készletek halmozódtak fel, ugyanakkor nagy termés várható – tette hozzá az elnök. Sopronból az elmúlt években jelentős mennyiségű szőlőt vittek el az Alföldre és Szlovákiába, idén azonban erre nem kerül sor. A hegyközségi tanács áttekintette a kialakult helyzetet, de köztestületként nem sokat tehet, csupán felméri a lehetőségeket. A szűkebben vett borvidéken – 1565 hektár – 87 mázsás átlagtermés várható. A felesleg – ami megközelítheti a 10.000 mázsát – „levezetésére" jelenleg csupán egy lehetőség kínálkozik.

A vaskeresztesi szövetkezet mintegy 8000 mázsa szőlő feldolgozását vállalja, kérdés azonban, hogy a gazdák élnek-e a lehetőséggel, illetve megéri-e nekik Vas megyébe szállítani a termést.
A szakember szerint abban az esetben, ha nem történik jelentős előrelépés a magyar bor európai piacra juttatása érdekében, tovább romlik a gazdák helyzete és versenyképessége. Ausztriában például hektáronként – különböző jogcímeken: például integrált növényvédelem, az erózió megfékezése, lejtővédelem, munkaerő- megtartás – 160–360 ezer forint értékű támogatást adnak a gazdáknak. Nálunk ugyanakkor csak 8 ezer forintot kapnak. Ezzel szemben egy hektár művelési költsége évenként több mint 500 ezer forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék autó a Soproni Rendőrkapitányságnak

Egy vadonatúj Volkswagen Golfot kapott tegnap a Soproni Rendőrkapitányság. A 4,3 millió forint… Tovább olvasom